Медицинското ръководство за вируса не помага много на лекарите и пациентите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Медицинското ръководство за вируса не помага много на лекарите и пациентите

Reuters

Медицинското ръководство за вируса не помага много на лекарите и пациентите

Статиите са изпъстрени с множество неточности и ненужна информация, смятат лекари

Десислава Николова
12285 прочитания

Reuters

© Reuters


"Очаквахме в тези ръководства да се трасира на първо място пътят на пациента. Той си стои вкъщи, кашля, правят ли му тест и каква терапия му се назначава. Какво става, ако е със сърдечна недостатъчност, а с диабет? Ако той започне да се разхожда и да си прави сам тестове и потенциално да заразява всички останали лекари, лаборатории и пациенти, това би било много опасно."

Коментар на известен експерт, запознал се с препоръките, пред "Капитал"

Ръководството за поведение на лекарите при лечение на коронавирусна инфекция за различните специалности от над 400 страници беше представено в петък от медицинския съвет към премиера, но според лекари, до които "Капитал" се допита, то е пълно с неточности и безполезна информация.

Председателят на медицинския съвет проф. Коста Костов коментира, че с ръководството, което ще се допълва, съветът е надградил ръководствата от останалите държави, срещнали се с COVID-19.

Разбира се, чудесно е да се надградят с чисто български опит ръководства, написани понякога с цената на живота на самите лекари, лекували коронавирус. Според източниците на "Капитал" обаче от медицинския съвет не са се допитали, с малки изключения, до лекарите и лечебните заведения, които в момента лекуват коронавирус - например ВМА, "Пирогов", "Александровска", отскоро и "Св. Анна". От това е произлязла амалгама от преводни или направо непреведени статии, статистики към различни дати, теоретизиране, преписване на здравните закони и някои откровено вредни съвети, твърдят те. За сравнение - китайското ръководство за поведение при коронавирусна инфекция, с което всички лекари са запознати, е седемстранично, а най-дългите им препоръки са на 21 страници.

"Очаквахме в тези ръководства да се трасира на първо място пътят на пациента. Той си стои вкъщи, кашля, правят ли му тест и каква терапия му се назначава. Какво става, ако е със сърдечна недостатъчност, а с диабет? Ако той започне да се разхожда и да си прави сам тестове и потенциално да заразява всички останали лекари, лаборатории и пациенти, това би било много опасно", коментира известен специалист, запознал се с препоръките. Според него основен проблем на ръководствата е, че на най-тънките места, където трябва да се спази протокол - как точно да се процедира с пациент с коронавирус, как да се предпази персоналът, е написано, че това става съгласно препоръките на Министерството на здравеопазването, Световната здравна организация и др.

За носенето на маски и защитни облекла от медиците няма никаква единна позиция, докато в същото време председателят на кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски обяснява, че на всеки пациент в момента трябва да се гледа като на евентуално заразен с коронавирус.

Няма споменато какво се случва с прегледите по телефона и с това, че все повече пациенти не достигат до медицинска помощ, така че недоразуменията в медицинските препоръки изобщо не изглеждат смешни, както биха били в нормална ситуация.

В предаването "Седмицата" на "Дарик радио" проф. Коста Костов, председател на медицинския съвет, обяви, че са свършили работата си достойно и че се връща при своите пациенти, с което намекна, че съветът ще бъде разпуснат.

Ама наистина ли с голи ръце

Това, което прави огромно впечатление на лекарите на първа линия, е препоръката как се съблича предпазното облекло след излизане от огнището. В нея е записано, че първо се свалят ръкавиците, след това хирургическата престилка и накрая шапката и шлемът едновременно.

Лекари на първа линия коментираха, че по принцип те са с два чифта ръкавици и не докосват с голи ръце защитното облекло, като включително в болниците с коронавирусна инфекция се оперира с два чифта ръкавици.

Това обаче не е обяснено в ръководството, нито стъпка по стъпка, нито пък са обяснени прости неща от практиката, като например, че трябва да се ползват калцуни до коляното или предпазните очила да се обработват със спрей срещу изпотяването им.

Няма и подробности за видовете респиратори, как се дезинфекцират, как се работи с тях и т.н.

"Не са ги написали, защото не са в средата", коментира лекар. "Предпазването на медиците е изключително важно и видно е, че китайските колеги са с по два чифта ръкавици и два чифта маски - целта е да се намали до минимум вирусният товар, защото той има отношение към заразяването и прекарването на болестта", допълва негов колега.

Да изляза ли или не?

Ръководството за коронавирус и бременност е превод на статия, насочена директно към бременните жени от кралските колежи и асоциации по акушерство и гинекология в Обединеното кралство. В превода медицинският съвет на всеки параграф на мястото на Правителството на Обединеното кралство е записал, че бременните жени трябва да спазват препоръките на Националния кризисен щаб и буквално е превел ръководството. В него например има наръчник какво да отговарят гинеколозите на въпрос дали бременните трябва да посещават женски консултации. Отговорът е: "Да. Наистина е важно да продължите да посещавате планираните си рутинни прегледи, когато се чувствате добре и нямате изявена симптоматика на COVID-19." С малката разлика, че в България женските консултации са забранени от началото на грипната ваканция, а след това и през цялото извънредно положение.

С какво и как лекуваме

В ръководството за лекарства например е отбелязано, че няма доказано действие на кортикостероидите, които са отбелязани като имуномодулатори, а те по принцип са имуносупресори.

Нататък обаче са посочени редица схеми на лечение на коронавирус, при които се прилагат... кортикостероиди.

Притеснително е и друго. Медицинският съвет не е предложил в извънредното законодателство да бъде разрешено ползването на лекарства извън кратката им характеристика, каквото се случва в момента с хининовите препарати. В правната част на алгоритъма за лечение обаче не е обяснено, че информираното съгласие на пациента за лечение с такива продукти няма да освободи лекаря от юридическа отговорност, ако настъпят нежелани лекарствени реакции. Самото информирано съгласие пък е преписано от закона, до който достъп има всеки лекар и касае всички случаи на лечение и няма нищо разработено специфично за случаи на пациенти с COVID-19, нито пък са анализирани възможните правни проблеми, които биха възникнали в хода на лечението за медицинския персонал.

За личните лекари например е сложена заповедта за превенция и контрол на COVID-19 на РЗИ - Пазарджик.

В препоръките за кардиолозите и кардиохирурзите, които очакват протокол за поведение, е записано буквално, че "медицинските екипи, полагащи грижи за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, като цяло имат ограничен опит в ситуация на пандемия. Поради това от голямо значение е изготвянето на протоколи за диагностика, триаж, изолация и лечение на COVID-19 пациенти със сърдечно-съдови усложнения, както и пациенти със сърдечно-съдови болести и COVID-19 инфекция". Тоест препоръката е всеки да си изготви препоръки и протоколи.

В лъчетерапевтичните изисквания на първо място в медицинското ръководство са записани не специални изисквания за пациентите и лекарите, а че те "трябва да спазват пълния обем противоепидемични мерки, наложени със заповед на директорите на болници". В наръчника на химиотерапевтите пък е записано, че "където е възможно" персоналът трябва да носи предпазни облекла и маски, а иначе трябва да си мие ръцете преди всеки пациент.

А тестовете

Сред файловете има предложение на доц. Нина Гачева, епидемиолог, която си позволява да се усъмни в идеята за скрининг на 1000 лица от рискови групи, предложено от самия медицински щаб. "Не съм математик и не зная какво мислят тези, които ще разработват математическия модел, но съгласно епидемиологичната наука тази извадка е малка, освен това по никакъв начин не може да се приеме за представителна по отношение на населението в България, а това е най-важното изискване, ако искаме да правим епидемиологична прогноза и заключение за величината на имунната прослойка, а оттам и за развитието на епидемията в страната. Предлагам да се разшири на епидемиологични основания това проучване, като се скринират, ако не всички, то поне 500 от далите отрицателен резултат на PCR контактни на потвърдени случаи", пише Гачева.

"Очаквахме в тези ръководства да се трасира на първо място пътят на пациента. Той си стои вкъщи, кашля, правят ли му тест и каква терапия му се назначава. Какво става, ако е със сърдечна недостатъчност, а с диабет? Ако той започне да се разхожда и да си прави сам тестове и потенциално да заразява всички останали лекари, лаборатории и пациенти, това би било много опасно."

Коментар на известен експерт, запознал се с препоръките, пред "Капитал"

Ръководството за поведение на лекарите при лечение на коронавирусна инфекция за различните специалности от над 400 страници беше представено в петък от медицинския съвет към премиера, но според лекари, до които "Капитал" се допита, то е пълно с неточности и безполезна информация.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

8 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Капитал,
  Мисля, че беше естествено да проявите съпричастност към все по-депресиращите се от тоталната промяна на социалния им статус и затворени между четири стени активни хора, атакувани 24/7 от всякакви идиотщини по всякакви канали, и да освободите от "данък" за четене поне статиите, които касаят медицинската проблематика на к-епидемията.

  Тази информация би могла да спаси някого.
  Алчността ви точно в този момент е много лош етикет.
  Не се сещам за друга БГ медия, която да търгашества така упорито по време на чума.

  Дано размислите.

 • 2
  victor_victim avatar :-|
  victor_victim

  И какво се очаква от Съвет, чийто член е безпросветен зъболекар, с висящо дело за смърт на дете, без никакви научни постижение или заслуги. Прост и корумпиран.

 • 3
  jiffylube avatar :-|
  jiffylube

  Без да съм специалист и без да съм чел въпросното ръководство, смятам за напълно излишно публичното му одобрение или неодобрение, както и "мерене" на експертността на различните специалисти. От това няма обществена полза никаква.
  Това не е консенсусно решение, защото такова няма как да се изготви за една седмица. Нужни са доста емпирични данни, проучвания, резултати, които никой не е събрал още глобално. Затова няма как да очакваме да е по-различно от basic с 500 положителни и под 200 лекувани пациента. Нека някой от хейтещите специалисти излезе и даде своето предложение за ръководство, като засатане зад всичко написано с името си.
  Виждаме как специалистите си променят мнението с дни, защото получават нови данни. Няма единно мнение по много въпроси на световно ниво, а искаме тук в България да разрешим все още глобално нерешени въпроси. Едва ли.

 • 4
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Идеята на доц. Гачева е най-смислената идея на тема тестване, която съм чел не само в българската, но и в чуждестранната преса. Наистина би било много полезно да се дублират всички PCR тестове с такива за антитела. Ползите ще са следните:

  (1) това ще е допълнителен контрол на PCR тестовете, което никога не е излишно
  (2) това би ни дало информация за чувствителността на тестовете за антитела
  (3) това би ни дало допълнителна информация важна за идентифициране на клъстъри (преболедувалите контактни лица PCR теста не ги хваща, но е хубаво да ги знаем за да видим кого са могли да заразят)

  Тези, които са чели постингите ми знаят, че съм много резервиран по отношение на тестовете за антитела като част от системата за идентифициране на заразени - но в този вариант приложението им е много смислено.

 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  прод. от #4

  А иначе не съм съгласен с доц. Гачева, че от извадката от 1000 полицаи няма смисъл.

  Да, права е, че е малка извадка и, че не е представителна. Но по-добре с нея отколкото без. Тестовете за антитела са евтини - тази извадка би ни струвала 25-30 хиляди лева, което са жълти стотинки.

  Предвид ниската цена на тестовете за антитела не губим нищо ако осъществим, както нейната идея, така и идеята за тази извадка.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Що се отнася до "ръководството" от 400 страници - да, не е това, което трябва да бъде. Но какво можем да очакваме от група от 10-тина души за 10-тина дена?

  Ясно е, че е писано "на коляно", но не бих използвал това като критика към авторите. Просто за толкова време - толкова.

  Също, няма как да има "окончателен" вариант на ръководството. Просто ситуацията е динамична и на Запад (и Изток) ъпдейтват техните продедури и алгоритми буквално ежеседмично. По необходимост и ние трябва да правим същото.

 • 7
  borodino avatar :-|
  borodino

  Прав е лошият пророк Мангъров.Щем-не щем при липса на ваксина единственото спасение е създаването на колективен имунитет. Докато се крием у дома, вирусът не се самоубива от самота и чака. Самозатворничеството ни обездвижва, съсипва психиката, тя натиска имунната система и ни прави още по-податливи за инфектиране.
  Това са фактите.

 • 8
  stanishev avatar :-|
  stanishev

  До коментар [#7] от "borodino":

  Тъй ли, прав бил Мангъзов??
  Може би вече в Китай милиард и половина имат колективен имунитет? Или минаха с 80,000 и вече си възстановиха нормалната икономика.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.