Бизнесът: Схемата 60/40 не работи. Трябват още мерки

Данъчна и осигурителна ваканция, дългосрочни заеми и повече европрограми предлагат организациите на чуждестранните инвеститори в страната

Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата    ©  Надежда Чипева
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата    ©  Надежда Чипева

Българските работодателски организации и 11 двустранни търговски камари в България оценяват като неработещи икономическите мерки, предложени от правителството дотук, и смятат, че досега свършеното е просто първа серия от мерки за справяне със ситуацията. И предлагат съществена редакция на схемата 60/40 за заплатите.

Американската търговска камара и още 10 двустранни организации (с Австрия, Италия, Франция, Великобритания, Румъния, Унгария, Швеция и др.) предлагат лихвена ваканция за данъци, осигуровки, лизинг, както и дългосрочни заеми за малки фирми и още европроекти за бизнеса.

Схемата 60/40 не работи

Камарите смятат, че трябва да бъдат облекчени процедурите за достъп до помощ за временно прекъсване на работа за фирмите от всички сектори, включително и за самоосигуряващите се лица, като се покриват 60% от осигурителния доход за период максимум от 6 месеца, като след втория месец отпада задължението на работодателя да изплаща 40% от осигурителния доход, а изплатената сума да не е по-малка от минималната работна заплата за страната. Бизнесът допълва, че трябва да се предвидят достатъчно средства за всички засегнати фирми. Дотук държавата е изчислила 1 млрд. лв. за мярката.

В своето писмо местните организации на работодателите - АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ, показват с числа безсмислието на схемата: при над 60 хил. принудително спрели работа и над 350 000 засегнати от кризата предприятия, при 5 хил. души, оставащи без работа всеки ден, едва 228 предприятия (което е статистическа нула) искат да се възползват от подкрепата по схемата 60/40.

Причината много под 1% от предприятията да виждат възможност за запазване на работни места по предлагания ред е в същностни дефекти на закона, които работят в посока, обратна на желаната - вместо да способстват за запазване на работните места чрез разумно обезщетяване, те правят запазването на заетостта невъзможно, разпореждайки работникът да получи брутното си трудово възнаграждение (т.е. цялото си възнаграждение) за времето, през което не полага труд. При това положение предприятието е принудено да освободи работника, за когото е забранено или не може да осигури работа, тъй като не е в състояние да му доплаща пълно възнаграждение срещу никакъв труд. Така обезщетението за безработица се поема напълно от държавата за период до една година, вместо той да бъде запазен в заетост с по-малко разходи.

Предишни изчисления на работодателите показаха, че доплащането на заплатата плюс разходите за осигуровки и данък реално водят до поемане от държавата на малко над 20% от заплащането на служител. При това условие компаниите, които реално могат да си позволят мярката, са много малко. Няма и икономическа логика заплащане на служител, който работи, да е равно на негов колега с намалено работно време или изцяло неработещ.

В писмото си до парламента работодателите отправят предложения за изменение на закона за извънредните мерки и постановлението за схемата 60/40. Например цялостна компенсация да се получава за заетите на минимална заплата, а нагоре сумите да намаляват. Или държавата да плаща обезщетение за безработица, без работодателят да прекратява трудовия договор.

Данъци и осигуровки без лихви до септември

Търговските камари предлагат като първа мярка за справяне с кризата да се създадат механизми за компенсиране и замразяване на дължимите данъчни задължения и осигурителни вноски до края на септември (виж прикачения файл). Освен това те настояват и за възможност за безлихвено разсрочено плащане на задължения до шест месеца.

Камарите предлагат и замразяване на главниците и лихвите по заеми, финансирания и лизинг (с изключение на превозни средства, несвързани с основната дейност) до края на септември без начисляване на допълнителни лихви. Засега е ясно, че мораториум ще има само по банкови заеми, но не и към други финансови компании.

Трябват и бързи и лесни процедури за дългосрочни кредити със срок до 30 години, които да гарантират ликвидността на малките и средните предприятия и да намалят междуфирмената задлъжнялост.

Камарите отбелязват, че европрограмите за бизнеса не трябва да се пренасочват за други цели и не трябва да се прекъсва финансирането на вече одобрени или стартирали проекти, като освен това смятат, че трябва да се осигури целево финансиране за най-засегнатите сектори.

В предложенията има и искане да бъдат задължени държавните и общинските предприятия, собственици на офис и бизнес сгради и помещения, да предоставят гратисен период и да се препоръча на частните компании да предоговорят условията на договорите за наем при поискване от наемателя.

Вероятно транспортният сектор е препоръчал камарите да предложат за срока на извънредното положение да се удължи автоматично валидността на годишните технически прегледи на всички превозни средства за основна дейност, както и на валидността на международните шофьорски книжки, чиито срокове изтичат по време на извънредното положение.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


6 коментара
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina

  ЕС е дал достачно пари на България за незабавно и безусловно подпомагане на всеки бизнес и всеки самонает човек в този труден момент. Защо безусловно? Защото тази извънредна мярка е наложена от държавата, а не по собствено желание на всяка фирма. Тоест, държавата сега е ДЛЪЖНА да осигури компенсация за загубите на всеки бизнес (от голяма фирма до самонает), както например в момента това прави Германия за своите граждани и фирми. За съжаление обаче, както всички се досещаме, тези пари отново няма да достигнат до обикновените хора на България. Тези пари ОТНОВО ще потънат в джобовете на олигарсите на Бойко Борисов. А най-тъжното във всичко това е, че овчето народо-население отнво ще иде да пусне бюлетина за техния любимец, мутрата Бойко, и на следващите избори.

 • 2
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen

  Тази схема 60/40 %" е "мъртво родена "

 • 3
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  Прост пример - община ви дължи 48000 лв . по договор за обществена поръчка - изпълнен и законен, публикуван в АОП (агенция за обществените поръчки). Държавата ви дължи 13000 ДДС по митнически декларации, платени на НАП. Никой не ви плаща. Нито общината, нито държавата. Блокират ви банковата сметка защото имате 7000 лв. корпоративен данък (повече от Лукойл) . Държавните чиновници не приемат насрещно прихващане на дължимия от тях ДДС с корпоративния данък. Държавата ви фалира практически. Фирмата няма кредити или междуфирмени задължения. Просто няма към кого да се обърнете. И ....утре на борсата на труда и на село да си гледате картофи и кокошки. Това е положението.

 • 4
  gosho3 avatar :-|
  gosho3

  И още нещо. Не се разбира защо се говори постоянно за ресторантьори, барове и увеселения и туризъм. А за останалите десетки хиляди фирми (да не кажа стотин хиляди) които не работят в тези сектори - те какво ? Да мрат ли ? 98 % от фирмите в България са микрофирми (малки фирми) с 1-9 заети.

 • 5
  shadey avatar :-|
  Anonim Usser

  Реално не се вижда някаква ясна мярка за сега за икономиката кервана си върви както и разходите + лихвите ако след като 70-80% от малкия и средния бизнес фалират за какъв чеп ще са бъдещите мерки които най-вероятно като 60/40 няма да са полезни за никого. Трябва да се вземат адекватни и бързи решения защото българския бизнес е на секунди преди катастрофа на дъното а тя не е само АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Всеки ден стотици хора остават без доходи заради цирка "Парламент" Не е решение държавата да плаща на работниците това е ясно но времето минава един месец без доходи минаха за стотици хиляди семейства но банките не ги подминаха какво още се чака какво още се умува за една нощ се взе решение за затваряне на стотици фирми и милиони хора да останат без доходи а вече цял месец няма решение поне малко да се облекчи техния финансов товар и ако си мислят че още един месец със "циркаджийски изпълнения ще залъгват народа то след това вече наистина хората ще страдат повече от колкото сега от болестта, и ще ескалира всичко.

 • 6
  rexdog2004 avatar :-|
  rexdog2004

  Нещо прагматично. Например забрана за уволнение на персонала за 40 дни. Платен отпуск за тези сектори които няма да работят и изплащане от бюджета по 1000 лв на всеки от засегнатите сектори без облагане, отлагане на плащанията към бюджета и банките. Въвеждане на шест дневна работна седмица до края на годината и връщане на получените суми и т.н. и т.н. Хиляди подробности могат да се коментират по идеята за превръщането на кризата с коронавируса в една принудителна ваканция. Да изнесем съботните почивни дни от работния календар и да ги преместим за периода април май в размер на два последователни карантинни периода, за платения от държавата период жестока карантина и с последваща удължена изолация на рисковите групи. Кризата може да се коментира много и с практически идеи иначе оставаме на най елементарнотов момента - социалното дистанциране.

  Докладване на модератор


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал