Бизнесът: Схемата 60/40 не работи. Трябват още мерки

Данъчна и осигурителна ваканция, дългосрочни заеми и повече европрограми предлагат организациите на чуждестранните инвеститори в страната

Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата    ©  Надежда Чипева
Търговските камари смятат, че "спрените" от работа служители трябва да получават 60% от заплатата, поета от държавата    ©  Надежда Чипева

Българските работодателски организации и 11 двустранни търговски камари в България оценяват като неработещи икономическите мерки, предложени от правителството дотук, и смятат, че досега свършеното е просто първа серия от мерки за справяне със ситуацията. И предлагат съществена редакция на схемата 60/40 за заплатите.

Американската търговска камара и още 10 двустранни организации (с Австрия, Италия, Франция, Великобритания, Румъния, Унгария, Швеция и др.) предлагат лихвена ваканция за данъци, осигуровки, лизинг, както и дългосрочни заеми за малки фирми и още европроекти за бизнеса.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  olga_kokoshkina avatar :-|
  olga_kokoshkina
  • + 6

  ЕС е дал достачно пари на България за незабавно и безусловно подпомагане на всеки бизнес и всеки самонает човек в този труден момент. Защо безусловно? Защото тази извънредна мярка е наложена от държавата, а не по собствено желание на всяка фирма. Тоест, държавата сега е ДЛЪЖНА да осигури компенсация за загубите на всеки бизнес (от голяма фирма до самонает), както например в момента това прави Германия за своите граждани и фирми. За съжаление обаче, както всички се досещаме, тези пари отново няма да достигнат до обикновените хора на България. Тези пари ОТНОВО ще потънат в джобовете на олигарсите на Бойко Борисов. А най-тъжното във всичко това е, че овчето народо-население отнво ще иде да пусне бюлетина за техния любимец, мутрата Бойко, и на следващите избори.

  Нередност?
 • 2
  bat_plamen avatar :-|
  bat_plamen
  • - 1
  • + 4

  Тази схема 60/40 %" е "мъртво родена "

  Нередност?
 • 3
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • + 6

  Прост пример - община ви дължи 48000 лв . по договор за обществена поръчка - изпълнен и законен, публикуван в АОП (агенция за обществените поръчки). Държавата ви дължи 13000 ДДС по митнически декларации, платени на НАП. Никой не ви плаща. Нито общината, нито държавата. Блокират ви банковата сметка защото имате 7000 лв. корпоративен данък (повече от Лукойл) . Държавните чиновници не приемат насрещно прихващане на дължимия от тях ДДС с корпоративния данък. Държавата ви фалира практически. Фирмата няма кредити или междуфирмени задължения. Просто няма към кого да се обърнете. И ....утре на борсата на труда и на село да си гледате картофи и кокошки. Това е положението.

  Нередност?
 • 4
  gosho3 avatar :-|
  gosho3
  • + 4

  И още нещо. Не се разбира защо се говори постоянно за ресторантьори, барове и увеселения и туризъм. А за останалите десетки хиляди фирми (да не кажа стотин хиляди) които не работят в тези сектори - те какво ? Да мрат ли ? 98 % от фирмите в България са микрофирми (малки фирми) с 1-9 заети.

  Нередност?
 • 5
  shadey avatar :-|
  Anonim Usser
  • + 4

  Реално не се вижда някаква ясна мярка за сега за икономиката кервана си върви както и разходите + лихвите ако след като 70-80% от малкия и средния бизнес фалират за какъв чеп ще са бъдещите мерки които най-вероятно като 60/40 няма да са полезни за никого. Трябва да се вземат адекватни и бързи решения защото българския бизнес е на секунди преди катастрофа на дъното а тя не е само АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ. Всеки ден стотици хора остават без доходи заради цирка "Парламент" Не е решение държавата да плаща на работниците това е ясно но времето минава един месец без доходи минаха за стотици хиляди семейства но банките не ги подминаха какво още се чака какво още се умува за една нощ се взе решение за затваряне на стотици фирми и милиони хора да останат без доходи а вече цял месец няма решение поне малко да се облекчи техния финансов товар и ако си мислят че още един месец със "циркаджийски изпълнения ще залъгват народа то след това вече наистина хората ще страдат повече от колкото сега от болестта, и ще ескалира всичко.

  Нередност?
 • 6
  rexdog2004 avatar :-|
  rexdog2004

  Нещо прагматично. Например забрана за уволнение на персонала за 40 дни. Платен отпуск за тези сектори които няма да работят и изплащане от бюджета по 1000 лв на всеки от засегнатите сектори без облагане, отлагане на плащанията към бюджета и банките. Въвеждане на шест дневна работна седмица до края на годината и връщане на получените суми и т.н. и т.н. Хиляди подробности могат да се коментират по идеята за превръщането на кризата с коронавируса в една принудителна ваканция. Да изнесем съботните почивни дни от работния календар и да ги преместим за периода април май в размер на два последователни карантинни периода, за платения от държавата период жестока карантина и с последваща удължена изолация на рисковите групи. Кризата може да се коментира много и с практически идеи иначе оставаме на най елементарнотов момента - социалното дистанциране.

  Докладване на модератор

  Нередност?
Нов коментар