Как Банско намаза ските на вируса
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как Банско намаза ските на вируса

Заради съмнения, че Банско може да се превърне в огнище на заразата с коронавирус, градът беше поставен за 14 дни под пълна карантина

Как Банско намаза ските на вируса

Какво точно се е случило ще се разбере след планираното масово тестване на 1000 души от града

Велина Господинова, Десислава Николова
8943 прочитания

Заради съмнения, че Банско може да се превърне в огнище на заразата с коронавирус, градът беше поставен за 14 дни под пълна карантина

© Надежда Чипева


Темата накратко
 • Курортният град имаше всички възможности да се превърне в силно огнище на заразата.
 • След като две седмици беше под пълна блокада обаче, в Банско няма нови случаи.
 • Ефектът от мерките ще се разбере след като излязат резултатите от масовото тестване

Когато началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи по време на ежедневните си пресконференции, при това два пъти, че "цял самолет" с туристи от Израел, които са карали ски в Банско, са с положителни проби за коронавирус, думите му прозвучаха стряскащо. Към оня момент Банско беше някъде по средата на 14-дневната пълна карантина (от 17 март до 31 март), наложена на града от щаба, според която никой от жителите на града и работещите там сезонни работници от други населени места нямаше право да го напуска. Външни лица освен тези, които зареждаха със стоки хранителните магазини, също нямаха достъп до населеното място. Цялата информация какво се случва в затворения град идваше по няколко официални канала - от Националния оперативен щаб, от общинския кризисен щаб в града и от РЗИ - Благоевград, към което се числи Банско, както и от разговори с банскалии по телефона и постовете им в социалните мрежи, от които се разбираше, че жителите на курортното градче имат право да излизат от домовете си само за да пазаруват в хранителните магазини и аптеките, като удостоверяват това пред патрулиращите по улиците полицаи с касовите бележки.

Ситуацията в Банско изглеждаше допълнително усложнена и от факта, че в осемхилядното курортно градче няма болница, а само спешна помощ и медицински център. На този фон няколко пъти официално "овластените" да информират за ситуацията в града влязоха в челен сблъсък помежду си за случващото се там. Преди три седмици изглеждаше, че Банско може да стане много сериозно огнище на епидемията от коронавирус. Сега обаче обстановката там е спокойна и по нищо не личи да има нови случаи. Там ще бъде и първото масово изследване - на около 1000 души за антитела, които да покажат какъв процент от хората са били заразени.

Защо се стигна до тези разминавания

След падането на пълната карантина в Банско началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изрази съмнение, че личните лекари в Банско са прикривали свои пациенти с коронавирус. "Данните за Банско протекоха по няколко линии, но не и по много официални. Местните лекари отричаха да имат пациенти с такива заболявания, но в края на краищата ние установихме по друг начин (ще го запазя за себе си), че има 50 души, проявили симптоми на вирусно заболяване, и си стоят вкъщи", каза той ден след като блокадата на града беше вдигната. Изявлението му предизвика реакцията на петимата лични лекари в курортния град, които заявиха, че през цялото време са лекували своите пациенти, и поискаха извинение. "Ние с моите четирима колеги изнесохме на плещите си цялата тежест на карантината и един трезв ум не може дори да допусне, че ще крием пациенти. В Банско нямаше специалисти, лабораторията беше затворена, рентгенът е в Разлог. Не можехме да пращаме за преглед всеки случай", каза за "Капитал" личният лекар д-р Георги Кушлев, който е с практика от 2400 пациенти. Той описа как на първия ден при тях е дошъл лично главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, донесъл им е защитни облекла, а щабът е изпратил и методически указания, които личните лекари в Банско е трябвало да следват - пациентите до 60 години с под 38 градуса температура и без придружаващи заболявания да се лекуват в домашни условия, защото не може всеки да бъде хоспитализиран. Според д-р Кушлев за целия период на карантината е имал само два по-тежки случая. Единият в последния ден на ограничителните мерки - на пациент от Варна, който има бизнес в града. "Беше с двустранна пневмония и подозрения за коронавирус и го изпратих в болницата в Разлог." Вторият случай е с друг негов пациент.

Има ли смъртен случай от COVID-19 в Банско

"Той се беше самолекувал вкъщи в продължение на две седмици. Купувал си лекарства и не ги е приемал. Беше в много тежко състояние, с посинели устни, на слушалката ясно се установяваше двойна бронхопневмония. Беше закаран с линейка в Разлог, където потвърдиха съмнението за коронавирус и оттам го изпратиха директно в многопрофилната болница в Благоевград", разказа Кушлев. Той не коментира дали това е случаят с починалия пациент, който предизвика различни тълкувания дали смъртта е предизвикана от коронавируса, или причината е друга. Първоначално за починал мъж от Банско от коронавирус беше съобщено от "Нова тв", които се позоваха на директора на МБАЛ в Благоевград д-р Огнян Митев. Впоследствие от общинския кризисен щаб в Банско отрекоха информацията, като заявиха, че втората проба на мъжа за COVID-19 е отрицателна. Пред "Капитал" директорът на РЗИ - Благоевград, д-р Калоян Калоянов също твърди, че пациентът не е починал от коронавирус. "За мен този човек си беше категорично с коронавирус, но пробата му беше отрицателна. Цялата клиника, протичането, той почина просто за часове и ние го третирахме като пациент с коронавирус. Това, че пробата му е отрицателна, е само статистика, за нас си беше типична картина на заболяването", каза пред "Капитал" той.

Колко проби са взети от Банско

Другата разнопосочна информация беше свързана с твърденията на ген. Мутафчийски за взети около 50 проби на жители на града, въз основа на които се базира и предположението му за укривани от личните лекари пациенти със симптоми на коронавирус. Д-р Кушлев обясни, че ден преди да бъде вдигната блокадата, от РЗИ - Разлог, са взели по списък от личните лекари проби за COVID-19 от 21 боледували пациенти. "Това са пациенти, които имаха някакви симптоми или по-дълго се лекуваха и не се повлияваха. Нито един от тях не е бил хоспитализиран и не е изследван. Повечето от тях оздравяха", каза той. Д-р Кушлев твърди, че освен тези тестове други тестове за коронавирус в града не са правени. Директорът на РЗИ - Благоевград, д-р Калоянов обясни, че взетите проби са 27 и от тях три се оказали положителни. По думите му от началото на извънредното положение в Банско са направени над 100 теста за коронавирус на контактни лица. "Взеха се проби първоначално на служителите в ски зоната и там, където имаше най-много контакти с чужди граждани. После на хора, които проявяват някакви симптоми", казва и кметът на града Иван Кадев. И обобщава: "Някъде се изкривява информацията, защото тя постъпва към различни институции и органи и понякога се случва разминаване в данните."

Колко всъщност са случаите с коронавирус

Директорът на РЗИ - Благоевград, д-р Калоянов твърди, че установените положителни случаи на коронавирус в Банско са общо шест, като в тях не влиза починалият мъж от града в благоевградската болница. Подобна е статистиката и на националния щаб. От лечебното заведение в Благоевград отчитат общо 10 души, преминали през инфекциозното им отделение с коронавирус, които вече са изписани, но данните им не са само от града, а от района на Банско. В тях са включени споменатите починали мъж и майката и дъщерята от разложкото село Горно Драглище, за които обаче се твърди, че нямат никаква връзка с Банско. От установените с коронавирус в болницата в Разлог са били двама пациенти. Според директора д-р Велев единият вече е изписан, а другият е все още в лечебното заведение.

Защо Банско беше поставен под пълна карантина

В Банско живеят постоянно малко над 8 хил. души, но през зимния сезон броят на пребиваващите в града туристи и работещи в туристическия бранш е около два пъти по-голям. Директорът на РЗИ - Благоевград, д-р Калоянов посочва няколко причини, поради които се е взело крайното решение градът да бъде поставен под пълна карантина. "Първите няколко случая на заболели от коронавирус бяха от Банско", казва той. Единият е на ски инструктор от Троян, а другият е на жена от Карнобат, която е работила в заведение в града. Заедно с тях положителна проба е дал и английски гражданин, който живее постоянно в Банско.

Другата причина са получените в оперативния щаб сведения за чуждестранни туристи, които са дали положителен тест за коронавирус, след като са се върнали в страните си от почивка в Банско. Почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, който е помагал за организацията по напускането на израелските туристи, каза за "Капитал", че заразените с коронавирус граждани на Израел са 11. Те са установени по време на задължителната карантина, през която преминават всички пристигащи в Израел от чужбина. От националния щаб заявиха, че по официален път са получили информация за осем израелски туристи с коронавирус, които са пътували с три различни полета, и четирима македонски туристи, които са били на ски в Банско. Към това трябва да се прибави и фактът, че след като беше обявено извънредното положение, лифтът на Банско, където се образуват дълги опашки, продължи да работи още два дни.

"За да се предотврати евентуално някакво огнище и за да не се разрасне заразата, хората бяха поставени под карантина. Ако има вирус, да си изциркулира вътре сред жителите на града", каза д-р Калоянов. И уточни, че към момента няма повишена заболеваемост в Банско. Той е убеден, че налагането на пълната карантина е спасило хората от по-голямо разпространение на заразата.

Истинската картина обаче какво точно се е случило в града и дали и колко от жителите му са преболедували коронавируса ще даде предстоящото масово тестване. Планирано е да бъдат изследвани 1000 души за наличието на антитела. Изследването ще обхване служители в администрацията, полицаи, медицински персонал, хора, които са работили на ски лифта и в големите заведения в града.

Темата накратко
 • Курортният град имаше всички възможности да се превърне в силно огнище на заразата.
 • След като две седмици беше под пълна блокада обаче, в Банско няма нови случаи.
 • Ефектът от мерките ще се разбере след като излязат резултатите от масовото тестване

Когато началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски съобщи по време на ежедневните си пресконференции, при това два пъти, че "цял самолет" с туристи от Израел, които са карали ски в Банско, са с положителни проби за коронавирус, думите му прозвучаха стряскащо. Към оня момент Банско беше някъде по средата на 14-дневната пълна карантина (от 17 март до 31 март), наложена на града от щаба, според която никой от жителите на града и работещите там сезонни работници от други населени места нямаше право да го напуска. Външни лица освен тези, които зареждаха със стоки хранителните магазини, също нямаха достъп до населеното място. Цялата информация какво се случва в затворения град идваше по няколко официални канала - от Националния оперативен щаб, от общинския кризисен щаб в града и от РЗИ - Благоевград, към което се числи Банско, както и от разговори с банскалии по телефона и постовете им в социалните мрежи, от които се разбираше, че жителите на курортното градче имат право да излизат от домовете си само за да пазаруват в хранителните магазини и аптеките, като удостоверяват това пред патрулиращите по улиците полицаи с касовите бележки.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  "...Венцислав Мутафчийски съобщи по време на ежедневните си пресконференции, при това два пъти, че "цял самолет" с туристи ..."

  Ха- ха, отдавна му нямам доверие на генерала!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK