"Ваксинен национализъм" на хоризонта

Държавата, която първа създаде технология за имунизация срещу новия коронавирус, ще има статут на суперсила при втора вълна на пандемията през есента

Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно се опита да изкупи германската биотехнологична компания BioNTech, заради което беше обвинен, че прилага методи от времето на "Дивия запад"
Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно се опита да изкупи германската биотехнологична компания BioNTech, заради което беше обвинен, че прилага методи от времето на "Дивия запад"    ©  Reuters
Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно се опита да изкупи германската биотехнологична компания BioNTech, заради което беше обвинен, че прилага методи от времето на "Дивия запад"
Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ директно се опита да изкупи германската биотехнологична компания BioNTech, заради което беше обвинен, че прилага методи от времето на "Дивия запад"    ©  Reuters

Ако по време на студената война символът на битката за превъзходство между СССР и САЩ беше космическата надпревара, в наши дни подобен геополитически сблъсък внезапно се оформи в сферата на биотехнологиите. Причината: глобалната пандемия от новия коронавирус завари човечеството неподготвено и без ефективен инструментариум да се защити. Страната, която първа изобрети ултимативно средство за ограничаване на заразата, обаче спокойно ще може да се окичи с титлата "спасител на света". И ако през 1961 г. авторитетът на САЩ се оказа сериозно подкопан, когато Москва изпрати първия космонавт в околоземна орбита, нещо подобно може да се случи и сега, ако първата ваксина срещу COVID-19 бъде разработена от Китай.

Добрата новина в тази надпревара е, че залозите и амбициите са максимално високи, което увеличава шансовете имунизирането срещу коронавируса действително да стане възможно (поне технологично) още в средата на есента. Отделен въпрос е кога точно ваксината ще може да бъде произведена в количества, достатъчни за целия свят. И също така кой пръв ще се сдобие с нея.

"Когато ситуацията между САЩ и Китай е напрегната, както e в момента, всяко нещо се изкривява през призмата на геополитиката", коментира Дейвид Фидлър, специалист по здравните въпроси и киберсигурността в базирания в Ню Йорк Съвет по международни отношения, цитиран от Bloomberg. "Ако Пекин успее да произведе ваксина пръв, в САЩ се притесняват, че китайците ще я използва като оръжие в геополитически план", допълва той.

Имунизационната "студена война"

Това е и една от основните причини президентът на САЩ Доналд Тръмп да хвърля всички налични ресурси в разработката на биотехнология за имунизация срещу новия коронавирус. И за да се засили още повече усещането за нова студена война, преди седмица американският държавен глава директно премина към военната лексика, кръщавайки начинанието по изобретяване на ваксина Операция "Warp Speed" ("Свръхсветлинна скорост"). Проектът на практика обединява ресурсите на цялата щатска фармацевтична индустрия, на държавните агенции и дори на въоръжените сили. В своя вътрешна докладна от февруари търговският съветник в Белия дом Питър Наваро пък дори сравнява създаването на ваксината с проекта "Манхатън", дал начало на американската ядрена програма в края на Втората световна война.

Залозите са толкова големи, че държавният глава на САЩ дори директно се опита да изкупи германската биотехнологична компания BioNTech, разработваща обещаваща ваксина, заради което беше обвинен, че прилага методи от времето на "Дивия запад". Заместникът му Майк Пенс пък обяви в прав текст, че целта е "да се разработи ваксина за гражданите на САЩ и 300 млн. дози до януари - достатъчно за имунизиране на по-голямата част от страната".

Ако обаче се абстрахираме от емоциите и политическите декларации, че всички сме заедно в битката с COVID-19, суровата реалност е, че правителството, което успее да имунизира първо работната сила на страната си, ще получи критично предимство в задаващата се икономическа криза. То също така ще има не само икономическо преимущество, но и ще утвърди своето международно влияние и технологично превъзходство в глобален план. И ако това правителство е режимът в Пекин, ефектът за САЩ може да бъде толкова драматичен, колкото полета на Юрий Гагарин в орбита преди около 60 години. "Бил Гейтс твърди, че случващото се е като световна война, в която всички сме на една и съща страна. За момента обаче това не е толкова очевидно", обобщава ситуацията Щефан Лене, анализатор на брюкселския аналитичен център Carnegie Europe.

Кой ще (се) ваксинира пръв

За зла участ на Тръмп в тази нова геополитическа битка Китай влиза с летящ старт. Като първи епицентър на глобалната пандемия Поднебесната империя имаше преднина от няколко месеца, през които да изучава COVID-19 и начините за борба с него. В резултат на това в момента три китайски компании вече имат прототипи на ваксини, които се изпробват върху хора - Sinovac, CanSino Biologics и China National Biotec. Срещу тях, макар и с леко закъснение, САЩ се изправят благодарение на биотехнологичните фирми Inovio, Moderna и в някаква степен на гиганта Pfizer, който е индустриален партньор на германската BioNTech. Малко по-назад е и щатският гигант Johnson&Johnson, който вложи в разработката на технология за имунизация над 1 млрд. долара свои средства и чието биотехнологично подразделение обещава да започне клинични проучвания върху хора през септември.

Авангардът на битката с коронавируса за щастие не е запазена територия за САЩ и Китай. Общият брой на всички компании и научни екипи по света, които се опитват да разработят ваксини за новия коронавирус, вече надвишава 100. В групата на отличниците влиза и британският биотехнологичен екип на Оксфордския университет, който е във втора фаза за клинични тестове и вече произвежда "на сляпо" прототипа на своята експериментална ваксина в промишлени количества благодарение на партньорството си с фармацевтичния гигант AstraZeneca. Сред обещаващите екипи, които имат шанс да създадат ултимативното "оръжие" в битката с коронавируса, попада и още един британски участник - изследователите от Imperial College London (очаква се да започнат клинични тестове върху хора през юни). Впечатление прави и безпрецедентният съюз между конкурентните фармацевтични гиганти Sanofi и GlaxoSmithKline, които модифицират експериментален противогрипен медикамент за имунизация срещу новия коронавирус. По информация на Bloomberg обаче има голяма вероятност САЩ да получат възможност за приоритетни поръчки от ваксината на френската Sanofi, тъй като осигуряват голяма част от финансирането на проекта.

Кога ще я има за всички

Трябва да се има предвид, че когато настоящи водачи в надпреварата като Moderna и екипа от Оксфорд говорят за ваксина през есента (евентуално през октомври), те имат предвид лицензиране на медикаментите за извънредно използване. Това ще рече, че първите експериментално имунизирани най-вероятно ще бъдат доброволци от медицинските екипи, които лекуват пациенти с новия коронавирус, както и други работещи "на първа линия" в битката с пандемията. Всъщност прекият досег с огнищата на заразата е единственият сигурен начин да се разбере, че тестваната ваксина не само не предизвиква опасни странични ефекти, но и предпазва хората достатъчно ефективно. Това също отнема време.

Фармацевтичната индустрия, подкрепена от националните правителства, обаче няма намерение да чака натрупването на статистика в продължение на месеци и усилено инвестира в производствени мощности още преди да има окончателните данни от проучванията на терен. Гигантът Pfizer например обяви тази седмица, че ще прехвърли голяма част от производството на съществуващите си медикаменти към своята мрежа от около 200 подизпълнители. Целта е корпорацията да може да използва собствените си фабрики основно за синтезирането на стотици милиони дози от ваксината за COVID-19, изобретена от BioNTech. Подобен ход предприе и AstraZeneca по отношение на прототипа, разработен в Оксфорд.

Компанията Moderna от своя страна сключи договор с фирмата Lonza за производство на 1 млрд. бройки от нейната ваксина всяка година. "Шансовете, че всяка изследователска програма ще бъде успешна, очевидно са малки. Но наистина се надявам, че ще имаме три, четири или пет ваксини. Защото нито един производител не може да осигури достатъчно дози за цялата планета", обобщава ситуацията Стефан Банцел, изпълнителен директор на Moderna, пред CNBC, след като обяви началото на втора фаза от клиничните тестове на нейния медикамент с участието на 600 доброволци. Фирмата вече се готви и за третия, заключителен етап, който може да стартира още в началото на лятото и по време на който няколко хиляди души ще бъдат имунизирани с експерименталния медикамент.