Желко Йованович: Кризата ще има огромно икономическо влияние върху ромите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Желко Йованович: Кризата ще има огромно икономическо влияние върху ромите

Желко Йованович

Желко Йованович: Кризата ще има огромно икономическо влияние върху ромите

Директорът на програмата "Ромски инициативи" към "Отворено общество" пред "Капитал"

Мила Чернева
13021 прочитания

Желко Йованович

© ''Отворено общество''


Желко Йованович е част от фондация "Отворено общество" от 2006 г., като сега оглавява програмата "Ромски инициативи", базирана в Берлин. Йованович е и член на борда на Европейския ромски институт за изкуства и култура, член на Европейския съвет за външна политика и на Института АСПЕН. Завършил е право в Университета в Белград и управление в University of Oxford.

Как бихте определили подхода на европейските държави към ромските общности по време на пандемията?

От една страна видяхме много явен расизъм - ромите са обвинявани, че разпространяват вируса, че не се подчиняват на правилата, че умишлено не спазват спешните мерки и други фалшиви новини около това. Но видяхме и друго лице на този расизъм, "цветната слепота", че всички са еднакви. Вирусът не прави разлика със сигурност, няма предразсъдъци и не дискриминира. В същото време рисковете за различните хора със сигурност са фактор. Когато имаме ромски общности в Европа, които живеят квартали в доста случаи без вода и канализация, разбира се, че те не могат да следват мерките да си мият ръцете и да спазват хигиена. Много от тях нямат достъп до здравни заведения, които са на далечно разстояние. Не могат да съобщят, когато имат съмнителни симптоми.

Това са реакциите - или атаки в медиите и обвинения, генерализации. Виждаме навсякъде този подход и няма специални мерки. Мисля, че това е грешка, защото ромите живеят в общности, които не са регулирани. Гъстотата е голяма и не могат да си позволят физическо дистанциране. Смятам, че това увеличава риска за общественото здраве - не само за тези групи, но и за общностите наоколо, тъй като вирусът се разпространява бързо.

Има и отговор като в Словакия, където военните на практика отидоха в ромските махали с обяснението, че това е необходимо, за да наложат тестовете [за Covid-19], тъй като ромите са по-уязвими. Кой знае, може би е било необходимо в този контекст. Но проблемът е публичното възприятие - че обществото отново вижда ромите като общност, която трябва да се третира с полиция или военни. Чудя се защо когато има паравоенни формации в Словакия, маршируващи срещу ромите, по подобен пример и в България, защо няма военни, няма полиция. Къде са те, когато трябва да защитават ромите от паравоенните, крайно десни формации?

Ефектът от коронавируса е също по-пагубен в ромското малцинство. Повечето правителства на практика пренебрегват факта, че основата на икономическото оцеляване на ромите зависи от неформална икономика. Икономическите мерки, които се прилагат, засягат само официални работодатели и икономика. Тук ромите отново са пред по-голям риск от хуманитарна катастрофа, след като коронавирусът приключи.

Какви са икономическите и образователни предизвикателства пред ромите в тази ситуация?

Мисля, че образованието в момента зависи от два основни елемента - достъп до интернет и до техническо оборудване, ако имаш интернет. Средностатистическите граждани са в различна ситуация от ромите и в двата аспекта, така че децата са в по-лоша ситуация сред малцинствата заради липсата на интернет и компютри. Това е допълнителен фактор, който може да увеличи нивата на отпадане на ромски деца от училище.

Но в България в икономически смисъл има специфична ситуация. Голяма част от ромската общност зависи от икономическа миграция. Според някои изчисления над 60-70 хил. роми са се върнали от Западна Европа, след като са загубили работата си и не са можели да оцелеят там повече. Националният статистически институт в България говори за 1 млрд.лева в парични преводи, които са може би най-големият чуждестранен инвеститор в страната. Много от тях идват от роми.

Сега когато са се върнали, те първо нямат средства, за да оцелеят, и второ, не са разпознати от Бюрата по труда, не могат да се регистрират и няма да имат никакви помощи, които българското правителство да им предостави.

Това е много специфично за страни като България и Румъния със силни тенденции на мобилност и миграция. Също така в България много роми зависят от много малки бизнеси - квартални магазинчета, фризьорски салони, или са строителни работници, тоест индивидуална работа на свободна практика. Това ще бъде унищожено по време на кризата. Като цяло, [кризата] ще има огромно икономическо влияние върху ромите - и тези, които са се върнали от Западна Европа, и тези, които работят в България. И двете групи ще бъдат засегнати.

Виждаме и политически риск в България. През последните години имаше взрив на крайнодясна реторика и политически атаки срещу роми всеки път, когато наближат избори. Има изборни кампании, които са насочени срещу ромите, за да генерират гласове от българи. И този риск заедно с тежките мерки на полицията - това ще донесе допълнително напрежение и несигурност за ромското малцинство. Увеличеното напрежение ще е от полза за ксенофобските и националистическите цели и ще носи рискове не само за роми, но и за българската демокрация.

България е най-бедната страна в ЕС и съответно българските роми са най-бедните в ЕС. Те много бързо ще изразходят финансовите си резерви и ще има хранителна криза. Ще трябва да направят нещо, за да намерят храна - това ще бъде допълнителна причина за атаки.

Мислите ли, че ромите, върнали се от Европа, ще могат да се върнат обратно на работа скоро? Какви мерки трябваше да се предприемат за здравето им?

Дали ще се върнат е труден въпрос и не съм в позицията да спекулирам. Много ще зависи от това как ще се развие пандемията. Кога ще имаме лекарство и ваксина, дали границите ще се отворят, как това политически ще влияе на европейския проект Но трябва да кажа, че ако ромските общности, заедно с другите български граждани, могат да се върнат в Западна Европа да работят, те ще го направят.

Що се отнася до мерките, мисля, че здравните мерки като тестуване, закупуване на предпазни средства, лекарства, маски, ще са по-ефективни, отколкото да се харчат парите на данъкоплатците за тези прекомерни мерки за сигурност.

В България имаше проблем с ромски общности, в които се провеждаха големи празненства въпреки забраната за събиране на големи групи на едно място. Полицията взе участие и приложи контролно-пропусквателни пунктове в ромски квартали. Какво мислите за този подход?

Мисля, че този въпрос заслужава внимание, защото се случи не само в България, но и в Испания. В една от първите седмици на пандемията там беше белязана от това медиите да атакуват роми, които са присъствали на погребение, въпреки мерките. В реалността е било роми и не-роми, но само първите са споменати. Имахме подобни новини в Румъния, Македония.

Първо, ако това се случва, това определено е важно и трябва да се проучат причините защо някои хора не са взели на сериозно това. Наясно сте, че през последните седмици и месеци видяхме обширна пропагандна машина, която подхранваше отрицанието на съществуващата криза - дори да има коронавирус, той не е особено сериозен. Например видяхме ролята на православната църква и как интерпретираха нещата така, че няма начин това да е сериозна криза. Някои роми, както и други хора, не вярваха, че това е толкова сериозно. Този тип пропаганда повлия и на хората, които организираха сватби и събирания. Но това не трябва да е причина да се гледа на това като генерална тенденция из ромската общност.

Напротив - има много позитивни примери, които видяхме, в които роми се събираха около най-уязвимите, за да им помогнат с храна и лекарства. След това диаспората от роми започна да изпраща пари до българското ромско общество, за да помага с мерките. Видяхме това в Сливен, в Лом. Всъщност в Лом беше една от първите инфекции и там организираха карантина сред общността. И в Самоков , където църквата организира доброволческо готвене за останалата част от обществото, за да може хората да оцелеят и да не се налага да излизат. Но не виждаме тези неща в новините. Виждаме негативните случаи, които дори и да се случват, никой не гледа под повърхността - защо тези хора не са вярвали. Освен това има огромно обобщаване, което само храни съществуващите расизъм, отлъчване на роми и политически атаки, които служат за манипулация. Бих разгледал тези събирания в по-голям контекст и не бих обобщавал, тъй като има много положителни примери също.

Можете ли да дадете пример за добър подход към проблема в държава от региона?

Няма много, но можем да разгледаме Северна Македония. Тя разпозна риска, че ромите, както и други хора, зависят от неформалната икономика. Те представиха няколко мерки. Първо, хора, които са от неформалната икономика са включени в социалната защита - хора, които не са били в програми за социално подпомагане преди, но сега са, защото са загубили работата си. Също така правителството въведе малки заеми, които се дават от агенции онлайн, които са небанкови институции. Много роми дължат пари на тези агенции и затова правителството въведе понижаване на месечните вноски от 70% за три месеца. Освен това понижиха цената на вода, електричество, телефони и интернет. Плащат за водата в ромски квартали без достъп до вода. Има и подкрепа за тези, които са регистрирани като малки предприемачи. Това е много позитивно за специалната ситуация на ромите.

Какви според вас са краткосрочните решения на проблема в ромските общности все пак?

Мисля, че здравните мерки и сериозна оценка на здравните рискове в ромската общност, подкрепа и превенция е незабавният отговор. Но реакцията, която е в центъра на дългосрочно решение, е подкрепа за генериране на доходи, особено за роми, работещи в неформалната икономика. В България имате и специфично дълбок проблем с узаконяването на домове. Това е общ проблем, но много хора се страхуват, че може да бъдат изселени във всеки момент. Но узаконяването на домовете и подкрепа за детското образование ще са мерки, които са в ядрото. Говорим за тях през последните 20 години, но никога не беше поет сериозен ангажимент към ЕС, че ще бъде свършено.

Какви поуки може да си вземем от настоящата криза?

Мисля, че тя показа два фундаментални урока за правителството и обществото. Първо, че ситуацията на ромите не може да бъде отделена от ситуацията на цялото общество. Когато вирусът атакува, той се разпространява много бързо и не дискриминира. Увеличеният риск за ромите е увеличен риск за останалата част от обществото. Ако правителството иска да подобри ситуацията за българите, не може да го направи за всички, а да остави положението при ромите същото. Вече не е индивидуален риск, а за всички. Това се опитваме да кажем през последните години, но ние, застъпниците за ромите, не сме чути. След финансовата криза през 2008г. опитахме да кажем, че решенията и отговорите на кризата трябва да включат ромските общности. Дори Световната банка осигури сметки как инвестициите в ромската общност могат да доведат до сериозна икономическа възвръщаемост до 20 години заради демографската сила на ромите, тъй като са по-млади от останалата част от обществото. Но никой не се вслуша в икономическия аргумент.

Икономическото положение, сигурността, политическата ситуация на ромите е неразделна от тази на всички. Сега вирусът разобличава това в екстремна крайност.

Интервюто взе Мила Чернева

Желко Йованович е част от фондация "Отворено общество" от 2006 г., като сега оглавява програмата "Ромски инициативи", базирана в Берлин. Йованович е и член на борда на Европейския ромски институт за изкуства и култура, член на Европейския съвет за външна политика и на Института АСПЕН. Завършил е право в Университета в Белград и управление в University of Oxford.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  qsy1527093273564638 avatar :-|
  Ilija Dimitrov

  "Повечето правителства на практика пренебрегват факта, че основата на икономическото оцеляване на ромите зависи от неформална икономика". Щом е за "ромите" - не е сива икономика!
  Това е "неформална" икономика! Сива икономика е когато става въпрос
  за другите! Ето това е дискриминация! Дискриминирани са всички останали! Те трябва да спазват правилата. За ромите това не е необходимо! Те са ни електорат! Кой ще ни избере?

 • 2
  stratsimir6 avatar :-?
  step_by

  Аз бих задал въпросите така:

  Защо ромските квартали нямат инфраструктура, такава, каквато я има в повечето квартали с българско население ?

  Защо по време на избори се обвиняват роми, за купуване на гласове по време на избори, след като всички партии им предлагат пари ...? Кой в случая е големият виновник за това деяние ...?

  Защо ромите се третират по различен начин, след като по конституция всички български граждани са с равни права и задължения ...?

  Защо държавните институции, фирми и компании имат пренебрежително отношение, когато роми трябва да бъдат приемани за работа, дори в случаи, когато имат образователен ценз и са конкурентно способни ...?

  Защо винаги роми стават виновни за неуспехите на управляващи, тоест защо правителствата отбягват решаването на проблема с ромите, а едновременно с това искат от тях да са или да бъдат нормални граждани заедно с останалите.

  Накрая ще завърша с това:
  Ромите са такива, каквито държавата иска да са.

 • 3
  eip52315793 avatar :-|
  eip52315793

  на една от последните сесии на общински съвет Пловдив съветник от ДПС избран с купени цигански гласове огласи поредните цигански искания .
  Да се обърнело специално внимание на чистотата в Столипиново и останалите ромски гета.
  Било заринато с боклуци, особено в междублоковоте пространства!

  Питам кой им сра в гащите ? Кой им хвърля боклуците от собствените прозорци и тераси на собственните им апартаменти !?

  Никой не им е длъжен !
  Трябва да има глобяване за явните нарушения на реда , в частност хигиената - с тези средства е възможно и почистването извън стандартната честота , коятоо странно защо се оказва достатъчна навсякъде където няма скупчване на цигани

  Расистката теза за културна изключителност издигната от не0либерални НПО_та , като БХК е пряко посегатество срещу демокрацията.
  Същото е в сила и за признаването на изключитеелно право за сива и черна икономика.
  За Столипиново се твърди ,че е най-голямото депо за хероин на Балканите.
  Търговията с деца сред цигани далече изпреварва невъведения още в сила Закон за социалните услуги, чиято глаавна цел е легализиране на алъш вериша с Български деца и включвването им в пазарите за доставка на деца за производство на адренохром, за услиги, като Лолита експрес , за играчки в педерастки и всевъъзможни джендърски "семейства"
  Незасконните дейности следва да бъдат преследвани с цялата мощ на репресивния апарат на държавата .
  Интересно каква част от данъците са формирани от циганите и какъв дял от бюджета се потребява от цигани.
  Не забравяме ,че ДДС е основният източник :)

  Използването на циганите като етнически коз в хибридната война срещу България най-вече от Държавния департамент, съответно гаулайтерството на Козяк 16 и чрез грантозависимите петоколонници от не0либерални партийки, медии и НПО_та трябвва да бъде пресичано от контраразузнаването

  В казуса с глобалната спецоперация Коронавирус циганите по неволя играят положителна роля - неприемайки затворническия режим.
  Разбира се , придобиването на хигиенни навици от поне 20 % би било същинска културна революция и е от полза най-вече за самите цигани.


 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Моите родители са ме отгледали и образовали в бедност и лишения. На практика на минимална заплата. И аз съм бил част от рискова група.

  Никой не им е виновен, че са слабо образовани и работят в неформалната икономика. Никой не им е виновен, че не спазват правилата за струпване (и българите не ги спазват, но в по-малък процент). Хората през времената на подем се подготвят за кризисни моменти. Когато представляваш по-голяма опасност за обществото спрямо базовата, трябва да има специални мерки. Без значение дали става за етническа, професионална или религиозна група.

 • 5
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "step_by":

  Пропагандата я има, това е факт. Само че ти си задай следните въпроси:

  Хипотетично в блока ти има човек, който не спазва правилата, не внася пари в колективните инициативи, държи се лошо, краде. Ако е българин, няма ли да има специално отношение към него? Защо да няма специално отношение, ако е някаква друга народност същия човек?

  И още по-важен въпрос: Ако няма специална политика към тази определена група - не само насърчителна, но и рестриктивна в някои отношения, как може да се промени настоящето положение? Никой никога не се е изградил само с глезене. Трябва и отговорност, и наказания.

  В контекста на либералната демокрация се прави невъзможно да има рестриктивна политика към проблематични общности. Това унищожава възможността те да се приобщят.

 • 6
  kxs09658183 avatar :-|
  kxs09658183

  До коментар [#3] от "eip52315793":
  Планините ни са заринати с боклуци, а ром планинар май не съм срещала. И то да е само смет! То са разорани поляни от незаконно ползване на мотори и АТВ-та, то е ползване на природата за тоалетна, то е опустошително бране на билки. Къде сте роми, да обвиним вас?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.