Китайските маски, които правителството купи, не могат да опазят лекарите

Правителството е одобрило предложен от здравния министър Кирил Ананиев договор за 1.7 млн. евро за китайски маски, които според тестове отпреди шест дни не могат да предпазят от коронавирус медиците

Китайските маски, които правителството купи, не могат да опазят лекарите

От здравното министерство съобщиха, че са получили, но още не са разпределили 1 млн. маски, които не отговарят на обявеното ниво защита

Десислава Николова
37379 прочитания

Правителството е одобрило предложен от здравния министър Кирил Ананиев договор за 1.7 млн. евро за китайски маски, които според тестове отпреди шест дни не могат да предпазят от коронавирус медиците

© Юлия Лазарова


* Статията е допълнена в 18:05 ч.

България е купила китайски маски за медиците, за които лабораторно изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че не предпазват от заразяване с коронавирусна инфекция, съобщи сайтът "Биволъ".

Става въпрос за маски и респиратори по договора на България с Китай от март за около 3 млн. евро. Доставките са платени със средства от оперативна програма "Региони в растеж".

"Капитал" разполага с един от договорите, одобрен от правителството на 30 март. Той е за 1 млн. маски, предназначени за защита на медиците, на обща стойност 1.670 млн. евро. Според сайта на компанията производител обаче се оказва, че договорът не е за медицински маски, а за респираторни маски за граждани, които по-скоро предпазват от твърди частици, а не от вирус. Според лабораторното проучване на защитни маски от САЩ, направено на 1 май, тоест месец след сключването на договора, се оказва, че маските на компанията Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. от този тип имат максимална филтрация 33.9% при посочено в доклада на министъра 95% филтриране.

На 17 април здравният министър Кирил Ананиев получи лично на летището в София над половин милион от маските. На 2 май пристигнаха лекарства и още 158 хил. маски. Те са по друг договор 1.176 млн. маски.

От здравното министерство съобщиха пред "Капитал", че маските от Китай са получени наскоро и все още не са разпределени, а освен това, че те не са медицински, а само предпазни и няма да бъдат разпределяни сред медиците. Отделно от това договорените 1 млн. маски, които се водели медицински, не са получени още. Те, обаче, са от същата фирма и същия тип.

Пазят ли маските

Според "Биволъ" производител на поръчаните китайски маски е Anhui RYZUR Medical Equipment Manufacturing Co., Ltd. На сайта на компанията има два вида маски - RZ95A и RZ95B, като първите са медицински, а вторите - за граждани.

Те отговарят на ниво на защита KN95, което е китайският еквивалент на FFP2 - най-високото ниво на предпазване от вируси, бактерии и прахови частици.

България е договорила 1 млн. маски от типа RZ95B. Точно този модел е тествала американската Национална лаборатория за персонални защитни технологии (NPPTL), която е част от CDC, и изследването показва изключително ниско ниво на защита. В допълнение в документите от теста е посочено, че маската не приляга достатъчно добре към лицето и като крайна оценка - че ефективността ѝ е само като на филтър за твърди частици.

Смотив - за лекарите

"Маските за лице са разделени на различни нива въз основа на ефективността на филтрацията, от които KN95 може да филтрира частици с 95% ефективност според китайския национален стандарт.

Изключително важно в борбата с COVID-19 е да се вземат всички мерки за опазване здравето и живота на медицинските специалисти и лицата, които работят в пряк контакт със заразените от вируса. Предпазването на лицата, участващи в диагностиката и лечението на заболелите, както и на органите, осигуряващи противоепидемичните мерки срещу потенциално заразени лица, е от ключово значение за овладяване на епидемията", пише в мотивите си за договора здравният министър Кирил Ананиев, който допълва, че министерството предлага да закупи китайските маски за персонала на лечебните заведения и за ангажираните с работата по овладяване на коронавирусната инфекция.

А освен това и скъпо

Според договора, който е сключен с Китайската национална фармацевтична външнотърговска корпорация, една маска струва 1.67 евро, или около 1.80 долара. Отделно от това България поема митата, таксите и транспорта на пратките.

Участници на пазара на медицински изделия отбелязват, че по време на кризата са успявали да купят китайски маски със стандарт FFP2 на цена 1.50-1.70 долара за бройка, и то при количества под 100 хил. бройки. Според мнението на експертите в сектора цената на пратката от 1 млн. маски е изключително висока, особено ако се има предвид филтрационната им способност.

През последния месец множество държави, сред които Канада, Финландия, Нидерландия, Испания, Турция, Австралия, са обявявали, че китайски маски се разминават с обявените стандарти за предпазване. Самият Китай препоръчва през последния месец страните, които поръчват, да правят задълбочени проверки.

* Статията е допълнена в 18:05 ч.

България е купила китайски маски за медиците, за които лабораторно изследване на Американския център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че не предпазват от заразяване с коронавирусна инфекция, съобщи сайтът "Биволъ".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


8 коментара
 • Dark

  Оставка за Ананиев - МИГНОВЕНА! И разследване от инструмента Божий

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  И бързите тестове и те като китайските маски:
  https://bivol.bg/uncertain-diagnosis-the-murky-global-market-for-coronavirus-antibody-tests.html
  В БЪЛГАРИЯ СЕ ИЗПОЛЗВАТ ДВА БЪРЗИ ТЕСТА С ЛЪЖЛИВО ЕВРОПЕЙСКО И АМЕРИКАНСКО БРЕНДИРАНЕ . НЕСИГУРНА ДИАГНОЗА: МЪТНИЯТ ГЛОБАЛЕН ПАЗАР ЗА БЪРЗИ ТЕСТОВЕ ЗА КОРОНАВИРУС

 • 3
  kerra avatar :-|
  kerra

  Един от мобилните оператори дари на Министерство на здравеопазването 50 хил. маски преди дни, дано те свършат работа поне на най-силно изложените на риск лекари. Иначе срам за "политиците" ни.
  https://www.telenor.bg/bg/news/%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%80-%D0%B8-ppf-group-%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D0%BC%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82-%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE-500-000-%D0%BB%D0%B2-%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5

 • 4
  akr50655080 avatar :-|
  akr50655080

  Ако не ги върнат и не си получат парите обратно ще е скандално. То вече е, щом са поръчали без да тестват и проучат стоката.

 • 5
  aek46312746 avatar :-|
  aek46312746

  Чудесно , упрекваме ги, но на фона на това, че няма НИКАКВИ и тези са нещо.... Освен това, има ли от кой да се купят алтернативни ? Всичките са китайски , за съжаление... просто тази криза показа колко сме слаби неразумни в Европа... от алчност сме изнесли производствата на всички ключови отрасли извън континента... и сега берем плодовете... нито лекарства, нито облекла, нито маски , нито нищо...

 • 6
  dpnps avatar :-|
  dpnps

  До коментар [#5] от "aek46312746":

  "Според сайта на компанията производител обаче се оказва, че договорът не е за медицински маски, а за респираторни маски за граждани, които по-скоро предпазват от твърди частици, а не от вирус."

  Кой им е виновен че не гледат какво точно са поръчали. Това са маски които се ползват за замърсяване. А може и да не е имало възможност да купят ен95 и да са поръчали такива като алтернатива. На това министерството може да отговори.

 • 7
  kotkaraka_iik avatar :-|
  kotkaraka_iik

  Ако маските не отговарят на стандарта те ще трябва да се върнат и да се възстанови сумата заплатена за тях. Ако ние не го изискаме Европа ще го изиска. В крайна сметка е важно за гафа да понесе последствията китайската фирма която е действала недобросъвестно.

 • 8
  ssp20523860 avatar :-|
  ssp20523860

  FFP3 е най-високото ниво защита, а участниците на пазара на медицински изделия, които са купували маски FFP2 за 1,5 - 1,7 долара, да проверят какво точно са купили.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход