Коронавирус 2.0: Неспазването на мерките доведе до нов пик. Какво сега?

Някои държави и региони връщат мерки, това направиха и българските власти - макар и доста плахо и със закъснение. Ако правилата не се спазват и занапред обаче, ще последват и по-строги ограничения

След разхлабването на мерките правилата за дистанция на много места просто не се спазват, за това и епидемията отново расте в някои региони. За това помагат и ниският дял на хората с имунитет, и фактът, че лятото засега не забавя заразата
След разхлабването на мерките правилата за дистанция на много места просто не се спазват, за това и епидемията отново расте в някои региони. За това помагат и ниският дял на хората с имунитет, и фактът, че лятото засега не забавя заразата
След разхлабването на мерките правилата за дистанция на много места просто не се спазват, за това и епидемията отново расте в някои региони. За това помагат и ниският дял на хората с имунитет, и фактът, че лятото засега не забавя заразата    ©  Reuters
След разхлабването на мерките правилата за дистанция на много места просто не се спазват, за това и епидемията отново расте в някои региони. За това помагат и ниският дял на хората с имунитет, и фактът, че лятото засега не забавя заразата    ©  Reuters

Нови рекорди в броя на заразените, регионални болници на ръба на капацитета си, притеснени здравни експерти по телевизиите, които молят хората да пазят дистанция, дори Григор Димитров е с коронавирус...

Три месеца след началото на епидемията в България ситуацията в много отношения изглежда сякаш сме се върнали обратно в началото. С две основни разлики: нищо вече не е затворено и все по-малко хора се страхуват и спазват правилата за превенция.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
14 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 11
  • + 14

  Откъдето и да го погледнеш изключително манипулативна, грешна, заблуждаваща статия.
  Реалността е: т.н. "пандемичен" вирус след десетки милиони тестове се намира в не повече от 5% от населението. Никога няма да стане повече -. 20, 30, 50 или повече %.
  Никога!
  Реално се разболяват изключително малко хора - около 10% от тези (5%) които е намерен развиват изобщо някакви симптоми.
  Усложнения и смъртност - пренебрежимо малки, дори в сравнение с обикновения грип. Хората умират от сърце, удар, диабет и пр., като в някои от тях намират от вируса за който са тествани. Ако бяха тествани масово за СПИН или хепатит със сигурност щяха да намерят сред умиращите и такива.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 9
  • + 20

  Добре, наслушахме се на дисциплинарни Капитал нахоквания.
  Хайде да започнем и да разсъждаваме. Който може, де:

  1. Ако всички до един слагаме парцалите на устите си;
  2. Ако всички до един сложим и гумени ръкавици;
  3. Ако всички до един се дистанцираме на 2 м от всички околни;
  4. Ако всички до един изпълняваме на мига каквото наредят от щаба.

  И? След седмица-две САРС-КоВ 2 ще се самоубие от скука ли? И ще изчезне ли?
  Към такива дебилщини ни тикат авторките. Помолих някой от форума да отнесе на Иван Вазов учебник по вирусология. Явно никой не е откликнал и дамите продължават да се образоват единствено от телевизора...
  Ученическите разсъждения и изводите на авторките продължават да са неподкрепени с никакъв факт. А фактите са на тепсия: само днес, вчера и онзи ден са направени по над 3000 теста дневно, при които са открити по около 130 човека с вирус дневно. Толкова теста бяха направени през март-април за цял месец! И ако бръкнете в НОЩ, ще се убедите, че за този период са ситуирани пак някъде толкова заразени. Т.е. коефициентът на откритите вирусоносители спрямо тестваните СЕ ЗАПАЗВА ПОСТОЯНЕН!
  Ами ако вземат утре да направят 5000 теста, някаква корона Джомолунгма ли ще обявят Ана и Десислава?

  Ковид 19 е набеден за убиец! За да се плашите и да се оставяте да ви манипулират! В германско проучване се отчита, че смъртността при Ковид 19 е 0.37%:
  https://www.technologyreview.com/2020/04/09/999015/blood-tests-show-15-of-people-are-now-immune-to-covid-19-in-one-town-in-germany/
  Centers for Disease Control изчислява смъртността в Лос Анджелис между 0,15 и 0,3 на сто. И пр, и пр.
  В световен мащаб починалите С коронавируса над 80-годишна възраст са 100 пъти повече, отколкото починалите под 50 г. В Италия С коронавирус от общо 38 000 са умрели едва 17 души под 30 г. Във Великобритания – само 4 под 15 г.

  Капитал, айде поограничете съспенса,разливан от нечетящи ретранслаторки!

  Нередност?
 • 3
  ausbilder avatar :-P
  ausbilder
  • - 14
  • + 8

  До коментар [#2] от "D-r D":
  Запази постовете си по темата, за да се видиш след време какви безобразни глупости пишеш. В последните седмици силно увеличеният брой на починалите на какво се дължи, на това, че се тества повече ли?През март и април умираха по-малко, защото тестваха по-малко, нали? Това по твоята логика. Пази си постовете, ще преоткриеш невероятни неща са интелекта ти след време като стане ясна цялата картина с всички цифри.

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 10
  • + 11

  До коментар [#3] от "ausbilder":

  Да беше подкрепил съжденията си с една-единствена цифричка!
  И колко са починали ОТ к-вирус? Защото 408 досега со починали С к-вирус. И един главоблъскащ казус: според теб негърът Флойд от какво умря: от к- вируса, който носеше или от душенето?
  Защото по стандартите на НОЩ трябва да е ОТ вируса...

  Нередност?
 • 5
  nxy48610609 avatar :-?
  amidala
  • - 6

  До коментар [#4] от "D-r D":
  Трябва ли да се притесняваме от този вирус? Според вас - не?

  Нередност?
 • 6
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 10
  • + 13

  До коментар [#5] от "amidala":

  Вашите страхове са продукт както на нескопосаните писаници в Капитал, така и на цялата медийна кампания. Видимата й цел е да обърква и стресира, а не да информира.

  "Притеснение" не е думата. Ако се притеснявате, когато сядате зад волана, това няма да ви направи по-добър шофьор. Трябва да сте информирана и да имате изградени елементарни здравни навици.

  Хайде да мислим!
  Помните ли досега при епидемични ситуации: и при ХИВ, и при морбили, и при САРС, и при МЕРС, и при сезонния грип, и при хепатити, и пр., някой да ви е давал 24/7 статистика на ЗАРАЗЕНИТЕ? А на постъпилите в болница? А на починалите?
  Няма такава статистика! Защото е безсмислена!

  А защо тогава заплахата със САРС-Ков2 ни се набива в главите отвсякъде 24/7?
  Защо при 2700 легла в интензивни отделения в БГ болници, от които в момента едва 16 (шестнадесет!!!) са заети от тежки случаи С к-вирус и в 400-те БГ болници има общо 390 пациенти С к-вирус, а се намеква, че здравната ни система е пред блокаж?

  Според водещият епидемиолог проф. Мира Кожухарова при първата вълна на сезонния грип м.г. е имало 9300 болни. Сега имаме ЗАРАЗЕНИ 4400 и 390 БОЛНИ. Правите ли сравнение?

  Сега заслушайте какво говори министърът-счетоводител и поредната кампания ще ви се изясни на мига.
  В събота по Дарик той каза, че ако БГ няма план и оценка на влиянието на вируса върху здравната си система, няма как да кандидатства пред ЕК за 6,3 млрд Е помощи. Казано простичко: ако нямаме много заразени и пълни болници, няма как да искаме тия пари!

  И от понеделник се започна хиперактивност по тестването, та и до момента. Коефициентът на откриване при тестване досега е 31 – 34 вирусоносителя на 1000 тествани. Сметнете си колко ще са новооткритите при 10 000 дневни теста, например.
  Джомолунгма, К2 и Лхотце взети заедно!

  Франция, Япония и пр. отдавна спряха тестването и се съсредоточиха върху лечението на БОЛНИТЕ.
  В БГ наблягаме на статистиката, за да гепим едни пари. И сеем паника. Капитал вече с двойно усилие и с четири ръце.

  Нередност?
 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir
  • - 7
  • + 6

  До коментар [#6] от "D-r D":

  Притесненията ми не са свързани със статии в Капитал, а с мнението на специалисти, които са посветили живота си на медицината. В тази връзка притесненията ми са свързани и с всевъзможните фейсбук експерти, които ми обясняват как не трябва да слушам истинските специалисти и "да се замисля".
  Замислих се. И реших да се доверя на истинските специалисти, към които ще се обърна ако имам проблем със здравето.

  Нередност?
 • 8
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 2
  • + 5

  До коментар [#6] от "D-r D":

  За съжаление си прав. За няколко милиарда повече са готови да напълнят болниците, предизвикат паника и наистина уморят повече хора в тарапаната. Така го направиха в Италия и бяха приготвили големия черпак да им опростят 2 и половина трилиона евра, обаче не им се получи.
  Верно, че 6 милиарда евра са много кинти за нас, ама пък да измародерастваш за тях и умориш бадева няколко стотин човека не е човешко някак си.

  Нередност?
 • 9
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 8
  • + 10

  До коментар [#8] от "k_":

  6,3 млрд Е са невъобразимо много пари! Хиляди пълни нощни шкафчета!
  Затова, естествено, са решили, че си струва да се хвърлят 1-2 млн лв. за ударно организиране набъбването на корона-стъкмистистиката.

  И забележете: никъде не е казано, че се тестват по 3 хил. ЧОВЕКА на ден! Правят се по 3 хил. ТЕСТА на ден. Както показа скандалният случай от Доспат от онзи ден, 16 човека там са дали...89 положителни проби!

  Схванахте ли? Ако са имали повече тестове, е могло да се превие пръчката и да се окаже, че в Доспат има повече вирусоносители, отколкото са жителите му...

  Всъщност кого реално ползва инфото за стръмно растящия брой вирусоносители? Само стъкмените доклади за пред ЕК.

  Нередност?
 • 10
  veli7820 avatar :-|
  veli7820
  • + 2

  Казвате 3000 теста, 130 новозаразени, Е, днес 28.06.2020 тестовете са 1500, ноите случаи са 112!

  Нередност?
Нов коментар