С ръста на COVID-19 България се изолира все повече от Европа

Растящите случаи на коронавирус вкараха страната в много жълти и оранжеви списъци в ЕС и могат тепърва да доведат до още ограничения

Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли    ©  Велко Ангелов
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли
Желаещите да почиват в Гърция се оказаха една от водещите причини за увеличения брой PCR тестове през юли    ©  Велко Ангелов

Поради стабилно нарастващия брой нови потвърдени случаи на коронавирус в България пътуването на български граждани в чужбина става все по-трудно. През последните дни две държави - Италия и Австрия, въведоха по-строги изисквания към идващите от България.

Възможните ограничения при пътуването в ЕС засега са следните - директна забрана, задължителна карантина (обикновено от 14 дни), отрицателен PCR тест, направен през последните 48-72 часа преди пътуването, а понякога и комбинация между отрицателен PCR тест и задължителна карантина, или, разбира се, без ограничения.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 1
  hix32316977 avatar :-|
  hix32316977

  В България проблем реално няма, като това нарастване е заради прекалено рестриктивните мерки преди. По-големият въпрос е, какво прави нашето правителство срещу тези мерки на Европейски държави. Например, най-малкото може да въведе реципрочни. А най-умното е, да се работи в целия ЕС да няма мерки за гражданите на ЕС и те да пътуват свободно.

 • 2
  ss avatar :-|
  SS

  Западняците най накрая намериха цаката на свободното придвижване ...

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Наказание е да се четат сомонадеяни глупости. За нещастие късно видях кой ги е писал...

  И като се говори за растящи случаи, на каква база се смятат тия растящи случаи? И тук ужасно се експлоатират вълшебствата на аритметиката!

  В началото на епидемичната обстановка в БГ случаите бяха изключително малко, съпоставимо с други страни от ЕС. Ако тогава сме имали 10, а сега 200 открити ВИРУСОНОСИТЕЛЯ на ден, това е увеличение с космическите 2000%, нали? Но ако в Италия от 2000 случаи на ден през март, сега има "само " 900, това е намаление с 55%, нали?
  И кво излиза: 200 са убийствено много, а 900 са феноменално намаление!!
  Кривото огледало на аритметиката, в което всеки вижда това, което иска да види!

  Всъщност еврообструкциите срещу пътуванията на българите имат не толкова здравен, колкото икономически и политически втори план. Обструкциите за достъп на българи до ред страни от ЕС имат своето елементарно обяснение: докато Борисов по най-тъпия начин с ударно тестване взе да гони висока "заболеваемост", за да изкрънка ковидпомощи, европейските политици го направиха по-умно: ограничиха риска от разпространение на к-инфекцията чрез свободно придвижване на безперспективни за икономиките им хора и поискаха ЕС да им плати пропуснатите ползи.
  Защото:
  1. БГ "изнася" в целия ЕС основно нискоквалифицирана работна ръка и ниско и средно платежостособни туристи в Гърция;
  2. Икономическите ползи за страните от тази публика са нищожни прямо вредата, която биха нанесла на икономиките и здравните им системи пренасянето на к-вируса от БГ сезонните, гастърбайтърите и халкидикаджиите. А ръст на разпространението води до страх от заразяване и би изгонил инвеститорите и платежоспособните туристи, на чиито пари се крепи всяка икономика;
  3. На онзиденшния ЕСъвет, от който Баце от Банкя едва домъкна обещанието за 29 млрд Е (под условия), европейските му "колеги" осигуриха на страните си в пъти повече евра! Само обичната ми Гърция - 70 млрд Е! Което навежда на близката до ума мисъл, че с гарантирането на тези траншове страните, които поставят обструкции срещу пътувания на въпросните групи българи (и цигани), са си осребрили риска и пропуснатите ползи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход