Кой пък ще ми каже дали да нося маска

В София липсва контрол по спазването на мерките срещу коронавируса, защото институциите сами не разбират за какво отговарят

Темата накратко
  • В София липсва контрол по спазването на мерките срещу коронавируса.
  • Това се случва, защото различните институции сами не разбират за какво отговарят и прехвърлят топката помежду си.
  • Краен "приемник" се явява РЗИ, но тя няма достатъчен капацитет да проверява и санкционира, нито може да реагира бързо по сигнали на граждани.

Столичен мол в неделя следобед. На последния етаж около заведенията за хранене патрулира охранител, който явно следи дали се спазват мерките срещу коронавируса. "Ох, задушавам се от тази маска", казва ядосано жена наблизо и отмества своята. Никаква реакция. Забележка не се прави и на момичето със свалена маска, което обслужва съседния бар за кафе напитки и сладолед, нито на момчето, което усърдно приготвя фрешове отсреща, без да е закрило носа и устата си. Обаждаме се на 112 и подаваме сигнал за неспазване на заповедта на министъра на здравеопазването. Оттам казват, че ще предадат на столичната общинска полиция (СДВР), но няма как да ни кажат дали впоследствие ще бъде направена проверка. "Ако искате, може да звъннете и в РЗИ", препоръчват.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал