Правителството изпуска още повече контрола върху епидемията
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Правителството изпуска още повече контрола върху епидемията

Правителството изпуска още повече контрола върху епидемията

Защо България достигна рекордния дял от 43% положителни COVID тестове и какво означава това

11371 прочитания

© Георги Кожухаров


След няколко дни с лек спад на дела на положителните тестове - от над 30% до 26-27%, измамното усещане, че може би е достигнат пикът на новата вълна и случаите ще започнат бавно да намаляват, беше разбито на пух и прах - вторникът донесе 43% положителни проби от малко над 8800 теста (3816 случая) и 106 нови жертви - двойно повече в сравнение с предходните дни.

Подобен дял на положителните тестове е сигнал за супер масово разпространение на заразата, при което почти всеки втори тестван е положителен. Близки до тези стойности имаше през пролетта в най-тежко засегнатите страни като Италия, но тогава държавите все още не бяха развили възможностите си за по-широко тестване. В последните седмици подобни стойности са отчитали само шепа държави като Чехия, Полша и Македония.

Високият дял е и поредно доказателство за изключително ниското ниво на тестване в България. Така правителството не само че няма шанс да овладее епидемията - в това отношение нещата вече са изцяло извън контрола на здравните власти, но се създават и други верижни проблеми, свързани с мерките срещу заразата, организацията на здравната система и т.н.

Прогнозата за следващите няколко седмици и близките поне два месеца остава негативна - здравната криза ще се задълбочава. Броят на тежките случаи, които ще се нуждаят от болнична и интензивна грижа, ще расте още повече в близките минимум 2-3 седмици, защото той е следствие от високия брой заразени в предходните 2-3 седмици. Този натиск е на път да доведе до катастрофа здравната система, която и в момента е много отвъд капацитета и ефективността си. Още повече ще растат и смъртните случаи, защото те също са функция на увеличения брой заболели и на все по-неефективната здравна система.

В сериозен шок е и спешната помощ: В София вчера само за 12-те часа през активната част от денонощието е имало 562 повиквания при 40 коли, които обслужват целия град. Само вчера, само в София, само от Спешна помощ, са прегледани 80 души със сигурен COVID-19 и други 37 са хоспитализирани. На всеки 40 секунди е имало повикване, съобщи днес пред "Нова" здравният министър. За сравнение - през лятото средно на ден са се получавали 250 - 300 сигнала. Хора от "Спешна помощ" споделят, че вчерашният ден е бил един от най-натоварените досега.

Това означава две неща:

 • При толкова много сигнали на 112 и толкова ограничен ресурс Спешна помощ няма да може да отговори на всички, които имат нужда. Ефектът е, че не само болни от COVID-19, но и спешни състояния като инфаркти и инсулти може да не получат достъп до лечение навреме.
 • Ръстът на новозаразените, а оттам и на спешните случаи, не намалява съществено. Това означава, че досегашните мерки на правителството не водят до търсеното ограничение на разпространението, а също и че следващите седмици положението ще става по-трудно.

Как ще се развива скоростта на епидемията през идващите месеци е въпрос с много условности. Наистина все повече хора започват да избягват публични места с концентрация на хора, да предпочитат home office и да прекарват като цяло повече време у дома, но делът на хората, които не са предпазливи, е много голям. Премиерът упорито отказва да затегне мерките и предпазливостта на част от хората едва ли ще е достатъчна да обърне тенденциите. Така, ако не настъпи някаква съществена промяна, прогнозата за идните няколко месеца е неприятна.

В момента правителството се проваля тотално, защото отрича карантината, трябва карантина, спешна карантина. Няма да издържи никаква здравна система и легла, защото няма кой да ги обслужва. Ако спешно не върнат децата вкъщи, не затворят заведенията и не вземат мерки, няма да овладеем епидемията. Няма как да стане без затваряне по един или друг начин - ще се затвори с 200 умрели на ден, с 500 или 100, да си избере правителството колко хора иска да умори на ден.

д-р Недялко Калъчев
д-р Недялко Калъчев

собственик на лаборатория "Цибалаб"

Защо толкова много положителни?

Прякото обяснение за високия дял положителни тестове е ясно - вирусът е изключително широко разпространен, училищата задълбочават проблема, тестват се предимно хора със симптоми.

"Сега се изследват хора, които имат оплаквания и които са били в контакт. Сега идват хора с проблеми, преди се изследваха хора само за пътуване. В момента всеки втори от моите познати е положителен. Нямам ясно обяснение на високия дял положителни - възможно е децата да са го пренесли към възрастните, въпреки че при тях няма много положителни", каза доц. Росен Михайлов, собственик на лаборатории "Рамус".

В отворените училища вижда обяснението и собственикът на лаборатория "Цибалаб" д-р Недялко Калъчев. "Високият брой положителни се дължи на това, че училищата работят. В момента правителството се проваля тотално, защото отрича карантината, трябва карантина, спешна карантина. Няма да издържи никаква здравна система и легла, защото няма кой да ги обслужва. Ако спешно не върнат децата в къщи, не затворят заведенията и не вземат мерки, няма да овладеем епидемията. Няма как да стане без затваряне по един или друг начин - ще се затвори с 200 умрели на ден, с 500 или 100, да си избере правителството колко хора иска да умори на ден. От 58 проби вчера в Тутракан, обработени в Силистра, 57 са положителни. Числата говорят сами за себе си", казва той.

Но високият процент положителни тестове говори ясно и за претоварване на системата за проследяване на заразата и за недостатъчно тестване като цяло. На фона на толкова масово разпространение на коронавируса за понеделник системата отчита едва под 9 хил. теста, докато подобно ниво на положителните проби изисква увеличение на тестовете в пъти.

Наскоро главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че капацитетът на България за тестване е над 30 хил. теста на ден. Неясно защо обаче максимумът, който е правен до момента, е около 13 хил.

Фотограф: Цветелина Белутова

Верижни проблеми

Ниското ниво на тестване има много широки реални последици:

 • Огромен брой случаи на коронавирус не се откриват или поне не се регистрират по официален път (не е ясно какъв е броят и делът на диагностицираните с новите антигенни тестове, които обаче все още не са утвърдени като официално средство за диагностика - такова остават само PCR тестовете). Тези хора остават некарантинирани и са разпространители на вируса. Така заразата не може да бъде овладяна.
 • Недостатъчният капацитет на системата за тестване означава и че много болни хора, такива с клинична картина, не успяват да си направят тест навреме и да получат официален документ, че са положителни, а това допринася за хаоса, свързан с приема в болниците и проблемите на спешната помощ. Многократно медиите писаха за случаи, в които на хора в много тежко състояние е отказвано бързо настаняване в болница заради липсата на доказателство, че са положителни, въпреки очевидните им симптоми на коронавирус.
 • Малкото тестове и регистрирането на много по-малък брой заразени от реалния пречи да се види истинската картина на епидемията и да се направят работещи и достоверни модели за развитието й в бъдеще. На практика на база на настоящите числа никой не може да каже нито колко са реално заразените, нито кога и как вълната ще започне да спада.
 • Изкривява се и цялата останала статистика. Така например официалната заболеваемост изглежда по-ниска, отколкото е, а с нейното ниво според изявленията на здравния министър са свързани плановете за затягане на мерките на национално ниво. Това всъщност е доста удобно за управляващите, които не говорят за нови рестриктивни мерки заради острата съпротива на премиера Бойко Борисов. Изкривяването на статистиката също така кара страната ни да изглежда "по-добре" и на ниво ЕС и това дава още един кух аргумент на Борисов да отказва да затегне мерките - другите са по-зле от нас.

За пореден ден днес здравният министър обяви "нови мерки" от четвъртък, които нито са нови, нито ще имат какъвто и да е ефект върху овладяването на епидемията (виж карето).

Лоши перспективи

Реално обаче България не изглежда по-добре на фона на Европа. Наистина повечето страни имат доста по-висока заболеваемост - официално. Но по смъртност България още миналата седмица бе в топ 10, а тази се очаква да се изкачи още по-високо.

Закъснелите, стихийни опити за внасяне на някакъв ред и стимули за здравната система в последните дни са ефективни само частично.

В момента над 150 души дневно постъпват в болница и този брой вероятно е под половината от реално нуждаещите се. Нуждата от хоспитализация обаче ще расте още - в момента в болница влизат заразени от преди минимум две седмици, когато нивата на разпространение бяха около 2000 - 2200 случая дневно, докато сега са двойно по-високи, което означава, че нуждаещите се от болнично легло ще се удвоят до две седмици.

В момента около 4 хил. души са в болници, а сигналите, че системата е не само неефективна, но и едва се крепи, са многобройни. Лекари от различни болници в София в разказват пред "Капитал", че положението вече е отвъд критичното. Триажът за постъпване за лечение вече е изключително суров - през него преминават само хора, чийто живот е в непосредствена опасност. Според някои лекари има и случаи, в които заради невъзможност на отделни места се отказва прием и на критични пациенти.

В извънболничната помощ хаосът е дори по-голям. Личните лекари разказват, че имат сериозно количество пациенти, които те лекуват за COVID-19 - имат всички класически симптоми, но нямат тестове, защото не могат да си позволят да си направят. В същото време дефицитът на лекарства за домашно лечение поне в София още не е преодолян.

Фотограф: Цветелина Белутова

Канските усилия да се осигурят още легла номинално може и да дадат резултат, но той е кух - лекари за новите легла няма. На практика същият брой медици ще трябва да се грижи за още повече болни, което означава, че ефективността на болничните грижи ще спада, а смъртността ще расте. Както отбелязва математикът и учител Петър Велков, който следи тенденциите с редовни анализи на данните във фейсбук профила си, във вторник България отчита не само национален рекорд на починалите от COVID-19. С ниво от 15.3 жертви на 1 млн. население днес страната ни задминава рекорда на Италия от пролетта - 15.24 жертви на 1 млн. от 27 март.

Въпреки продължаващия ръст на заболелите от COVID-19 в страната от МОН обясниха пред "Капитал", че няма да бъде продължена заповедта за обучение на всички ученици от гимназиален етап в електронна среда след 12 ноември, докогато важи предишната заповед на здравния министър Костадин Ангелов. Вместо това според министъра на образованието Красимир Вълчев ще се следва "локален, динамичен и диференциран подход".

Това означава, че общинските кризисни щабове ще вземат решения на базата на развитието на епидемията. Вълчев очаква да се наложат по-строги мерки в големите населени места с високо разпространение на COVID-19 и в същото време посочва, че по данни от понеделник все още не е имало официален случай на коронавирус в около 1300 училища, малко над половината в системата, главно в по-малко населените места. По информация на министъра на образованието е много вероятно по решение на пловдивския щаб учениците да останат вкъщи поне още една седмица, но още не е ясно какво ще е софийското решение. Това обаче означава и че по места гимназистите може да се завърнат в училище след 12 ноември, ако конкретният областен щаб не въведе удължаване на дистанционното обучение там.

"Новите мерки": Разум и чувства

"Ако искаме да пречупим гръбнака на пандемията, трябва да го направим с разум." Това обяви днес пред "Нова" здравният министър проф. Костадин Ангелов. Той все пак съобщи и за нови "мерки", които ще важат от четвъртък. Те обаче далече не са нови и вече са били комуникирани.

Сред тях са:

 • всички училища, в които има заболеваемост над 20%, да минат към е-обучение (това вече е било съобщавано от образователния министър, а в момента решението се дали да се премине към дистанционно обучение се взима от директорите);
 • зелени коридори за пазаруване на възрастни хора в цялата страна (сега има само в София и в Русе);
 • офиси и открити пространства да работят не повече от 50% от хората на голямо отстояние (и сега го има във вид на препоръка);
 • курсове и кръжоци на закрито пък ще се провеждат само ако присъстващите носят маски.


"Нощните заведения ще останат затворени. Вечерният час за останалите ще е унифициран за цялата страна и вероятно те ще затварят в 23:30 часа", каза още министърът. Междувременно асоциацията на заведенията днес обсъжда да иска още пари и стимули от държавата, ако заведенията останат затворени и след края на месеца.

След няколко дни с лек спад на дела на положителните тестове - от над 30% до 26-27%, измамното усещане, че може би е достигнат пикът на новата вълна и случаите ще започнат бавно да намаляват, беше разбито на пух и прах - вторникът донесе 43% положителни проби от малко над 8800 теста (3816 случая) и 106 нови жертви - двойно повече в сравнение с предходните дни.

Подобен дял на положителните тестове е сигнал за супер масово разпространение на заразата, при което почти всеки втори тестван е положителен. Близки до тези стойности имаше през пролетта в най-тежко засегнатите страни като Италия, но тогава държавите все още не бяха развили възможностите си за по-широко тестване. В последните седмици подобни стойности са отчитали само шепа държави като Чехия, Полша и Македония.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

5 коментара
 • 2
  Ruse_Island avatar :-|
  Ruse_Island

  До коментар [#1] от "rkd59692104":

  не щъ :-)

 • 3
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Борисов се провали, както във всичко останало, така и с борбата с коронавируса! ОСТАВКА!

  От месеци Министерството на здравеопазването седи върху едни 160 милиона лева европейски пари за борба с коронавируса. Явно не могат да измислят как да ги откраднат, защото ги използват с темп на костенурка. Чак сега, когато каруцата тръгна да се обръща, почнаха да развързват кесията на пожар. Късно!
  https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159446249551189

 • 4
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  Още от март и април са първите осигурени суми от евросредства, но изпълнението до момента е слабо, а можеше да да готови и болници и персонал.
  http://2020.eufunds.bg/bg/0/0/Project/Search?Uin=Zy5Tz7Z %2F4xbKcNkkkqqZ%2Fw%3D%3D&Name=bT233JX23l8%3D&ShowRes=True&IsProgrammeSelected=False&IsRegionSelected=False

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  До коментар [#3] от "Наблюдател":
  Даже са пове от 160 млн. лв.! От тук се отварят линкове към всеки един от проектите на МЗ за борба с COVID и се вижда изпълнението им до сега. Късно е и сега се действа на пожар!
  https://bird.bg/isun2020/?q=000695317 +COVID


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK