Как ваксината срещу COVID-19 получи толкова бързо одобрение от регулаторите

Тя минава през същите оценки на ефективността и безопасността като всяка друга ваксина, а бързината идва от по-добрата организация и повечето ресурси

Как ваксините срещу COVID-19 бяха разработени и одобрени толкова бързо и можем ли да сме сигурни, че въпреки безпрецедентната скорост всички процедури и гаранции за безопасност са спазени? Това са ключовите притеснения, които са в основата на задръжките на немалка част от хората (някои от най-популярните въпроси за безопасността на ваксината и техните отговори вижте тук) в навечерието на старта на ваксинациите с първата одобрена за спешно ползване във Великобритания, Канада и САЩ ваксина срещу коронавируса - на Pfizer и BioNTech. На 21 декември се очаква да се произнесе и Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), като очакванията са тя да даде т.нар. условно разрешение за пускане на пазара (Conditional Marketing Authorisation), което важи за целия ЕС. Скоро пък и ваксината на Moderna може да се присъедини в отбора, като днес американския регулатор FDA я определи като е "високоефективна" в анализ, който публикува. Компанията кандидатства наскоро също за условно разрешение за ползване и в ЕС.

В края на отминалата седмица Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) организира публична онлайн дискусия с цел именно да разясни как създаването и оценяването на ваксините се случи толкова бързо и защо това не е повод за притеснение.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове