Ивермектинът: Магически куршум или фалшив месия - още не знаем

Все още липсват категорични научни данни, които да потвърждават, че лекарството работи срещу COVID-19 у хората

През последните месеци, въпреки липсата на категорични данни за ползата от него, иверкмектинът започна да се предписва от отделни лекари като част от терапията срещу COVID-19. Предимно ветеринарният препарат, който се използва главно за борба с паразити, беше широко възприет както за лек, така и за средство за профилактика срещу коронавируса в много държави в Южна Америка, в Индия, в Бангладеш и в отделни болници в САЩ. В средата на януари подразделението на американското здравно министерство NIH (National Institutes of Health) промени препоръката си относно използването на ивермектина при Covid-19 от "не препоръчва" на "нито препоръчва, нито не препоръчва".

До момента са проведени редица изследвания, чиито резултати се базират на минимално количество изследвани пациенти и са публикувани (засега) без независима рецензия. Все още обаче няма нито едно мащабно рандомизирано клинично изследване, което да е преминало научна оценка и да показва, че ивермектинът лекува COVID-19 у хората. Предварителните резултати на по-строго контролирани клинични изследвания, както и на най-мащабния до този момент анализ на пациенти, лекувани с препарата, направен в Перу, не показват ивермектинът да има ясна полза в борбата срещу COVID-19.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал