Щабът обяви как преценява дали баровете са по-рискови от магазините

В решенията си НОЩ ползва индекса на Тексаската медицинска асоциация, който класира опасността от зараза с коронавирус при различните дейности

"Ресторантите не са по-рискови от хипермаркетите, но заведенията са затворени, докато магазините са препълнени". "Държавата налага избирателно мерки на едни бизнеси и подминава други". "Ограниченията са тенденциозни". Това са част от обвиненията на ядосани собственици на заведения срещу здравните власти в България, които решиха, че ресторантите ще отворят едва на 1 март, а баровете и по-късно.

Здравните власти са предпазливи в разхлабването на мерките заради опасността от силна трета вълна, която създава по-заразният британски вариант на вируса. Но недостатъчната и неясна информация за мотивите на решенията им по ограничителните мерки, определено е сред грешките им. След вчерашния протест на ресторантьорите от щаба опитаха да бъдат малко по-конкретни в обясненията си защо смятат, че заведенията трябва да останат засега затворени.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове