Щабът обяви как преценява дали баровете са по-рискови от магазините
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Щабът обяви как преценява дали баровете са по-рискови от магазините

Reuters

Щабът обяви как преценява дали баровете са по-рискови от магазините

В решенията си НОЩ ползва индекса на Тексаската медицинска асоциация, който класира опасността от зараза с коронавирус при различните дейности

Ани Коджаиванова
4765 прочитания

Reuters

© Reuters


"Ресторантите не са по-рискови от хипермаркетите, но заведенията са затворени, докато магазините са препълнени". "Държавата налага избирателно мерки на едни бизнеси и подминава други". "Ограниченията са тенденциозни". Това са част от обвиненията на ядосани собственици на заведения срещу здравните власти в България, които решиха, че ресторантите ще отворят едва на 1 март, а баровете и по-късно.

Здравните власти са предпазливи в разхлабването на мерките заради опасността от силна трета вълна, която създава по-заразният британски вариант на вируса. Но недостатъчната и неясна информация за мотивите на решенията им по ограничителните мерки, определено е сред грешките им. След вчерашния протест на ресторантьорите от щаба опитаха да бъдат малко по-конкретни в обясненията си защо смятат, че заведенията трябва да останат засега затворени.

"Ограничителните мерки в България са формирани по тексаската скала, която определя индекса на опасност на предаване на заразата в различни социални дейности. Ходенето на бар според нея е сред най-рисковите дейности", обясни днес председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски. По думите му с най-висока степен на риск са още големите религиозни събирания, както и концертните зали, сред по-малко, но също рисковите дейности са още футболните и баскетболните мачове, докато ресторантите с външни помещения и посещаването на къмпинг са с ниска степен на опасност.

Това, за което проф. Мутафчийски говори, е Индексът на риска от зараза с коронавирус при различните социални дейности, който бе изготвен и публикуван още през лятото от лекари от специалната работна група за COVID-19 на Медицинската асоциация на щата Тексас. Диаграмата "Знай своя риск" класира често срещани дейности от ежедневието на хората по скала от 1 до 9, където 1 е нисък риск, а 9 - висок риск.

Индексът, разбира се, не може да бъде разглеждана безкритично, без нужния контекст и доза здрав разум. Според нея например ходенето на плаж носи по-висок риск от пазаруването на хранителни стоки. Но зависи изключително много дали говорим за празен и слабо посещаван плаж или за претъпкан, където хавлиите са на сантиметри една от друга. Има значение и в какъв магазин се случва пазаруването - малък и непроветрив или голям и с мощна вентилация, както и колко посещаван е обектът по време на самото пазаруване, има ли изисквания за маски и лимит за броя хора вътре или не и т.н. По същия начин да посетиш градинско барбекю парти у съседите се води значително рискова дейност, но отново зависи колко хора са поканени, какво е поведението им - носят ли маски, спазват ли дистанция и т.н. Освен това всяка дейност трябва да се постави в контекста на нивото на общата заболеваемост в страната, сезона и личната ситуация.

Въпреки това индексът е добър ориентир за потенциалната опасност на различните социални дейности.

Подробно за трудностите на сектора на заведенията в корона кризата и грешките на държавата в управлението й можете да прочетете утре в темата на броя на "Капитал".

"Ресторантите не са по-рискови от хипермаркетите, но заведенията са затворени, докато магазините са препълнени". "Държавата налага избирателно мерки на едни бизнеси и подминава други". "Ограниченията са тенденциозни". Това са част от обвиненията на ядосани собственици на заведения срещу здравните власти в България, които решиха, че ресторантите ще отворят едва на 1 март, а баровете и по-късно.

Здравните власти са предпазливи в разхлабването на мерките заради опасността от силна трета вълна, която създава по-заразният британски вариант на вируса. Но недостатъчната и неясна информация за мотивите на решенията им по ограничителните мерки, определено е сред грешките им. След вчерашния протест на ресторантьорите от щаба опитаха да бъдат малко по-конкретни в обясненията си защо смятат, че заведенията трябва да останат засега затворени.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.