България не се отказва от ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Reuters

България не се отказва от ваксината на AstraZeneca при възрастни хора

Европейският регулатор одобри ваксината за всички над 18 г., но редица страни в ЕС решиха да не я прилагат при хора над 55-65 г. заради липса на данни за ефективността й в тази група

Десислава Николова
8522 прочитания

Reuters

© Reuters


България засега не планира да ограничи поставянето на ваксината срещу COVID-19 на английско-шведския концерн AstraZeneca при възрастни хора, стана ясно от отговор на здравното министерство до "Капитал".

От министерството допълват, че след консултация с медицински специалист - общопрактикуващ лекар или друг лекар, в съответните ваксинационни кабинети на лицата над 65 години ще бъде предоставена възможност за ваксиниране в зависимост от индивидуалното им състояние и наличните към конкретния момент видове ваксини.

Това на практика означава, че здравните власти засега оставят преценката в ръцете на лекарите, поставящи ваксината и имунизацията ще бъде не толкова по избор на определен тип ваксина, а на късмет каква ваксина има в момента. Или поне ще е така, докато на пазара не се появят достатъчно много ваксини - и като количество, и като видове, за да могат хората да имат избор.

През последните дни най-големите държави в ЕС започнаха да се отказват от приложението й при хора над 55 или над 65 години, заради това, че в клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca не са били включени достатъчно участници в тази възрастова група. Кохортата на тези пациенти е около 8% от всички изследвани.

България е в деликатна позиция, тъй като е поръчала най-много ваксини точно от AstraZeneca - 4.5 млн. дози. Първата пратка от тях ще пристигне на 7 февруари и е от 48 хил. дози, като до края на месеца се очакват получаването на общо 260 хил. дози. На нея страната ни разчита и за старта на по-масовата имунизация, която ще започне точно с възрастните хора.

Какво мислят българските здравни власти

От здравното министерство отбелязват, че повечето участници в клиничните изпитвания на ваксината на AstraZeneca са били на възраст между 18 и 55 години, но тъй като при възрастовата група над 55 години е наблюдаван имунен отговор, както и въз основа на опита с други ваксини, се очаква да има защита и при тази възрастова група.

Налична е надеждна информация относно безопасността при тази група хора, въз основа на което научните експерти на Европейската aгенция по лекарствата считат, че ваксината може да се използва при по-възрастни хора. Очаква се да се получи повече информация от текущите проучвания, в които са включени повече участници в напреднала възраст, казват още от ведомството.

Ваксината защитава и от предаване на заразата

Междувременно Оксфордският университет, който разработва ваксината заедно с AstraZeneca, публикува все още нерецензирано проучване, което дава много важна и успокоителна информация за значението на масовата ваксинация като изход от пандемията и същевременно подкрепят стратегията, избрана от Великобритания, да имунизира колкото може повече пациенти с една доза.

Според изследването ваксината пази от предаване на заразата в "значителна степен". т.е. намалява разпространението на вируса. Авторите му са изследвали всяка седмица с PCR тест ваксинирани и неваксинирани участници за следи от вируса - ако няма такива, значи те не са и заразни. Резултатът е 67% повече "чисти" проби в групата на ваксинираните. Тези данни са изключителни важни, тъй като до момента липсваха категорични доказателства, че ваксините спират разпространението на вируса, освен че ваксинираните са предпазени от по-тежка проява на болестта.

Освен това изследването показва, че ваксината изглежда е по-ефективна, когато интервалът между двете поставяния е по-дълъг от първоначално предвидените четири седмици. При участниците в клиничното проучване, които са получили две дози с интервал от три месеца помежду им, ваксината е показала 82% ефективност, в сравнение с 55% ефективност при дози, получени през по-малко от шест седмици.

България засега не планира да ограничи поставянето на ваксината срещу COVID-19 на английско-шведския концерн AstraZeneca при възрастни хора, стана ясно от отговор на здравното министерство до "Капитал".

От министерството допълват, че след консултация с медицински специалист - общопрактикуващ лекар или друг лекар, в съответните ваксинационни кабинети на лицата над 65 години ще бъде предоставена възможност за ваксиниране в зависимост от индивидуалното им състояние и наличните към конкретния момент видове ваксини.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


4 коментара
 • 1
  kakadu avatar :-|
  Mark

  Управници, които на всяка крачка настъпват мотиката, тя непрекъснато удря зашеметеното и видиотено население, което на следващите избори отива и отново гласува срещу себе си, избирайки същата комунистични-олигархична шайка!

 • 2
  baj_ganyo avatar :-|
  Бай Ганьо

  Далаверата на шепа хора е по-важна от човешкия живот, отново. В страната на долните мутри е така.

 • 3
  ishopov avatar :-|
  Ivan Shopov

  До коментар [#2] от "Бай Ганьо":

  Наистина си Бай Ганьо! Тъкмо си на място в страната на вечно недоволните и псувачите!

 • 4
  borodino avatar :-|
  borodino

  Няма да мине дълго време и подписалите наредбите за имунизацията с ваксини, непреминали пълния цикъл на тестване и последиците от които са абсолютно неясни, когато настане бума от автоимунни и ракови заболявания, ще бъдат изправени пред съда. Както стана с проф.Шиндаров, който след Чернобил лъжеше, че няма проблеми.

  Ваксината на АЗ в Италия не се поставя на хора над 55 г. Италианските здравни власти по-големи бунаци ли са от нашите мед.корифеи?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход