Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Новите визи

Общите европейски сертификати за ваксинирани или преболедували ще заработят най-рано през лятото

Капитал/Shutterstock    ©  Капитал/Shutterstock
Темата накратко
 • Въвеждането на дигитални удостоверения за имунизация ще възстанови по-бързо свободното и безопасно придвижване в ЕС
 • Сертификатите обаче и може да разделят света на ваксинирани елити и неимунизирани граждани "втора категория"
 • Въпросът с ваксинното неравенство става още по-актуален покрай недостига на достатъчно дози за всички и бавното имунизиране

Паспорти, пари, застраховки, телефон. Преди пътуване в чужбина всеки има списък с най-важното, което не трябва да забравя. От началото на лятото към него ще се добави още нещо, без което няма да може да се мине границата. Много хора го наричат "ваксинен паспорт", но това не е съвсем коректно. Това ще е електронен сертификат - информация за това дали конкретният човек има имунитет срещу COVID-19 или тест, че не е заразѐн. Имунитетът може да бъде придобит както с ваксина, така и след боледуване. Всеки ще може да пътува в чужбина, но много страни (включително вероятно България) ще изискват на влизане това доказателство за антитела или че човекът не е болен в момента.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
7 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  evpetra avatar :-|
  evpetra
  • - 10
  • + 1

  " Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите."

  Аз също смятам, че въвеждането на сертификати ще разшири свободата на придвижване и не ограничава ничии права - и без друго придвижването сега е силно ограничено.

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 5
  • + 14

  Сега ни тестват.
  Ако ваксиограниченията за пътуване минат, това ще отвори широко вратата за всякакви други ограничения: за работа, за обучение, за местожителство и т.н. и така до "окончателното решение" на въпроса.

  Не много отдавна един бивш германски ефрейтор направи нужното за "окончателното решение" на един друг въпрос - еврейския, и цялата германска (и не само тя) нация бе убедена, че евреите са причина за всичките им злини.

  И задимяха комините на крематориумите в концлагерите...

  Сега пръстът на политическата пропаганда започва да посочва като изкупителна жертва тези, които не желаем да участваме в експеримента ковид ваксиниране. Дори някакъв си проф. Момеков нареди, че на противниците на ваксините трябва да им се запуши устата...

  Преди мнозинството да бъде насъскано да тръгне на факелни шествия и да започне да линчува отказващите да си поставят ковид ваксина, трябва да се помнят няколко необорени досега факта:

  1. Няма научно доказателство, че ваксинираните/преболедувалите не продължават да са преносители на заразата със САРС Ков-2;
  2. Има научни доказателства, че различни щамове на САРС Ков-2 (бразилският) при 68% от случаите преодоляват имунния отговор на организма,без значение как е придобит - вследствие на имунизация или преболедуване;
  3. Няма научни данни каква е продължителността на придобития имунитет. И дали след приключването му имунната система - да го кажем достъпно - не колабира и не се налага своеобразна ваксинационна хемодиализа през определено време за поддържане на системата;
  4. Наричането на нежелаещите да се ваксинират с ковид ваксини "антиваксери" и сатанизирането им е нова форма на фашизъм и прехвърляне на проблема с несправянето с болестта от болната на здравата глава;
  5. Незаконно отвсякъде е под каквато и да било форма да се принуждават хора да се подлагат на експериментална генна терапия, която все още е в етап на клинични изпитания;
  6. Ковид ваксините не са одобрени, а са ауторизирани за спешна употреба. Целта на условното разрешение е дори с риск от фатален изход при малка част от ваксинираните да се спаси голямата част от най-уязвимите групи - възрастни и с хронични заболявания.
  А не да се прилагат масово върху млади здрави хора! !
  Тези от тях, които се ваксинират, реално за доброволци в тртата фаза на проучване на препаратите.

  Намирисва на медицински фашизъм.
  Никой фашизъм досега не е бил вечен.
  След сгромолясването му винаги е имало ужасни последици за налагащите и прилагащите прийомите на фашизма.

  Нередност?
 • jazzi
  • - 2
  • + 3

  Какви ваксинационни сертификати и паспорти, моля?!? Това са конспиративни теории и фалшиви новини или...или вече не са...хм ?!? А защо просто не се въведе задължение или принуда за ваксиниране, при положение, че в България вече има такива?! No jab, no human rights! Конспиративна теория?! Почакайте малко...а друга конспиративна теория (или бъдещ конспиративен факт) гласи, че гражданите на новия световен ред, покрай големия рестарт, ще се легитимират и разплащат с дигитална идентичност (напр. ID2020) и дигитални кинти (CBDC), непременно по някое време импантирани за удобство и сигурност, а сега обсъжданите сертификати и паспорти (а и 5G) са просто основата на тази инфраструктурата и после просто ще бъдат съвместно интегрирани. Ето това вече е истински конспиративна теория и ние никога няма да допуснем подобно нещо, нали?!? Дали?!? Или?!? Кой би си представил преди време, че заради грипната вълна ще ни се случи всичко това...локдаун, маски, тестове, карантини, експериментални генни инжекции, а сега логично и принуда за налагането им...вече ми писна, честно! Наистина искам най-после всеки, който е решил да се инжектира, да получи час по-скоро мечтаната си синтетична мРНК инженкция! Защото да сe/ни пазите от вируса и да се върнем към нормалното?! Към кое нормално ще се върнете, оФци!!! Ако изобщо преживеете следващите 2 години, най-вероятно ви очаква горния сценарий, честито!!!

  Нередност?
 • 4
  clint_eastwood avatar :-|
  clint_eastwood
  • - 3
  • + 4

  И всичко това за болест със смъртност 0.2%, засягащи предимно възрастни и болни хора? Що за простотия? Защо просто който е уязвим не се пази? Защо ограничаваме 100% от всички - млади и стари, болни и здрави - за да спасим хора на 80+ години, които и без ковид са на преклонна възраст?

  Колкото до въпроса колко ще трае този режим, отговарям - завинаги. Постепенно ще привикнем и ще измислят нови и нови дребни поводи, за да ни събират данните. А след 10 години ще се чудим как е възможно да сме били такива диваци, че да пътуваме, без да знаем дали пренасяме някаква потенциално опасна болест - като грип например, който винаги е взимал немалко жертви, но никога не ни е хрумвало да се ограничаваме заради него.

  Нередност?
 • 5
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx
  • - 8

  Все едно не се познаваме. Разни крипто-комунисти, поддръжници на тавариш льотчк, продължават да твърдят че всичко е ОК и че няма нужда от ваксини. Ама вие и без това си стоите вкъщи бе, другари!

  Нередност?
 • 6
  smotlixx avatar :-|
  smotlixx
  • - 5

  А да, и мъжа на Деса го изгониха от Естония щото и той е заклет невярващ.

  Нередност?
 • 7
  kop38350917 avatar :-|
  kop38350917
  • + 2

  Цялата ситуация в едно изречение, цитат от статията:

  "Затова ръководството на евросъюза набляга на това, че ваксинните паспорти не трябва да са дискриминационни, а просто още една опция за по-свободно трансгранично придвижване, която е алтернатива на карантините и тестовете при влизане в държавите."

  С една дума "лицемерие".

  С повече от една дума: "Нищо не ви ограничаваме без ваксина, пътувайте си "свободно", ама ще ви скъсаме г?за (за сега в преносен смисъл, но по пример от Китай скоро може и буквално) от тестове и карантини по границите".

  Нередност?
Нов коментар