Ваксината на AstraZeneca: ползите надвишават рисковете, но не и за политиците

Експертите твърдят, че тромбозите, свързвани с ваксината, са изключително рядко явление. Общественото и политическо доверие в нея обаче е разрушено

Около 240 хил. души в България и милиони други в Европа в момента се намират в доста особена ситуация - те вече са получили първа доза от ваксината на AstraZeneca, но казусът със случаите на тромбози ги изправя пред сложен избор за втората доза: да се откажат от нея и да не завършат имунизацията; да я приемат заедно с минималния риск от усложнения; или да я заместят с РНК ваксина, каквато алтернатива обявиха, че ще предложат някои страни, вкл. България, макар че смесването на ваксините е съвсем експериментален подход.

Милиони други все още неимунизирани хора пък са изправени пред друга дилема: да рискуват с първа доза от "фаталната" AstraZeneca сега или да чакат неясно колко още за РНК ваксина - в някои държави, включително България, продуктът на британско-шведската компания е най-достъпен и разпространен в момента, докато РНК ваксините още са в недостиг.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар