Ковид няма да си тръгне. Как ще живеем с него?

Загубена ли е битката със SARS-Cov-19 и как още един ендемичен вирус ще промени живота ни

Shutterstock    ©  Shutterstock

Когато преди година и половина пандемията започна да покорява света, той гледаше на нея като на сериозна, но временна криза, която все някога ще отмине и животът пак ще е същият. А бързото разработване на ваксини донесе огромни надежди, че това наистина ще е така. Девет месеца след старта на първите имунизационни кампании вече е ясно, че въпреки успеха на ваксините да предпазват от тежък ковид, хоспитализации и смърт, те няма да донесат бързо и окончателно решение на епидемията - едни не ги искат, за други не достигат, самите ваксини не са идеални, а вирусът мутира. Така, изглежда, че SARS-Cov-19 не само ще продължи да създава епидемични проблеми още неясно колко дълго време, но и с голяма степен на вероятност няма да си тръгне изобщо. Той ще стане (или вече е станал) ендемичен, т.е. ще бъде част от човечеството завинаги подобно на настинките.

Този сценарий бе разглеждан още в самото начало като един от няколкото възможни пътя за развитие на пандемията от епидемиолози и антрополози, а днес все повече експерти са на мнение, че това се превръща в реалност. Миналата седмица и от самата СЗО споделиха тази визия като най-вероятна.

"Мисля, че този вирус ще остане с нас и ще се развие като грипни пандемични вируси, превръщайки се в един от вирусите, които ни засягат"

д-р Майк Райън

изпълнителен директор на Програмата за извънредни ситуации в здравеопазването на СЗО


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове