Новият брой:
Образованието: Лунната мисия на България

И пак в същия ковид капан

Зелените сертификати са щадяща мярка за бизнеса, но едва ли ще спрат острия ръст на инфекциите. Рискът е от нов локдаун, този път без компенсации

Темата накратко
 • Служебното правителство избра най-щадящия вариант да се справи с четвъртата вълна.
 • Ефектът от зелените сертификати обаче може да се усети чак след няколко седмици.
 • Острият ръст на заразените носи риск от нов локдаун, този път без компенсации за бизнеса.

За да паднеш четири пъти в един и същи капан се иска особено старание, но изострянето на ковид епидемията в България през последните дни показва, че това е напълно възможно. Добрата новина е, че острата фаза от поредната вълна вероятно ще продължи само няколко седмици. Лошата е, че това може да е само началото на критичната част и в следващите дни ситуацията да се влоши. Рисковете са като предишните пъти - претоварени болници, невъзможност да се лекуват всички, които имат нужда (включително хора с други заболявания) и съответно огромна смъртност. За тези, които избегнат непосредствените здравни последствия, остава опасността от пълно затваряне, за да се предотврати срив на болничната система и да се гарантира сравнително хуманна грижа за по-тежко болните. Този път ситуацията е и по-трудна, защото без работещ парламент не могат да се пренасочат средства в бюджета за компенсации.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
10 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 3
  • + 4

  Ефектът от сегашните ще се усети след около 3 седмици, но дотогава ръстът на смъртните случаи ще е страшен - пак ще умрели по стълбищата на болниците.

  След около 3 седмици смъртните случаи ще паднат приблизително на сегашното ниво - което вече е доста високо, но така Радев ще може да отчете успех точно преди първия кръг на президентските избори

  Дали, обаче, това ще е достатъчно за да спечели на втори тур - това не е ясно

  Нередност?
 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 6
  • + 7

  Не може да влезеш два пъти в една и съща река.
  С болестите е подобно.
  За тия две години се видя, че ковид инфекцията има крива, чиито пикове зависят от обективни фактори: общо здравно състояние, демография, сезонност, пътувания и пр. Не е задължително да са подредени в този ред.
  Видя се, че и след всеки пик идва спад. И независимо от ваксини, напрупан опит, отваряния/затваряния в определен момент пак настъпва пореден пик на заболяването.

  В този смисъл при 20-тина % ваксинирани т.н. зелен сертификат да се превръща в единствен пропуск си е локдаун отвсякъде.

  Държавата далновидно не затваря бизнеси, за да не е длъжна да плаща компенсации. И оставя дрогерии, ресторанти, магазини за обувки, дрехи, козметика, сувенири, туристически, спортни, ентъртаймънт и пр. бизнеси да работят при същите разходи за персонал, наеми, консумативи и т.н. само за тия 20% със "зеленушки" .

  После, аз като работодател на какво основание да накарам служителите ми да се ваксинират/да си правят PSR или антигенни тестове, за да ги допускам на работа?
  Ваксинираният, дето ми показва QR кода на телефона си, като нищо може да е вирусоносител, защото ваксината не възпрепятства това. Той защо не минава през контрол, а неваксинираните са длъжни?

  После - правото на труд е записано в Конституцията, а КТ не ми дава такива права. Кой ще плаща тестовете, защото няма закон, който да задължава както работодателите, така и работниците да ги правят?
  Е?

  Защото заповедта на Стайчо не кореспондира с доста закони, което я прави много лесно оборима в съда при обжалване на АУАН, наказателни постановления, заповеди и пр.поднормативни документи.

  Но пък и колкото да е са бланкетни мерките, едва ли някой може да предложи нещо различно от първото, което хрумва на всеки полуидиот: домашния арест, КПП-тата, затворените паркове и планини, пробвани като лекарство от умниците от НОЩ по времето на баце.

  И никой все още неще да говори, че и ваксините не са панацея, защото при 80% двукратно ваксинирано население в Израел и 70% в ОК и там епидемията вършее. Щамът бил нов и различен... Ами на корона вирусите изменчивостта им е коронния номер!
  Пък и ваксинираните също са приносители на к-вируса, боледуват, а и въобще не са безсмъртни.

  Напълно ваксинираният 84-годишен Колин Пауъл, например, почина онзи ден от усложнения на множествената си миелома, причинени от к-вирусна инфекция.

  А и кого интересува какво пише в смъртния му акт?

  Нередност?
 • 3
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 3
  • + 9

  До коментар [#2]:

  Докторе, ковидиот си бяхте и ковидиот си останахте. Жалко. А иначе на други теми пишете и много смислени постове

  Сега по списък:

  Да, Израел има много новозаразени (по-малко от нас, но пак са много), но среднодневните смъртни случаи при тях са м/у 20 и 30 за последната седмица. При нас са почти 100. Като добавим и факта, че са над 9 милиона души, а ние сме под 7, то се получава, че при 80% ваксинирано население те имат 4-5 пъти по-ниска смъртност отколкото ние при население дето е ваксинирано на 20%. Как стигате въпреки това до извода, че ваксините не работят за мен е загадка

  Да, ваксините не дават 100% защита, ама то това никой не го е твърдял

  И, да, това, че пиковете зависят от обективни фактори също е вярно (има си хас да е от субективни), но сте пропуснал най-важния фактор - мерките за изолация. 2-3 седмици след въвеждане на локдаун случаите падат - навсякъде.

  И пиковете хич не са "независимо от отваряне/затваряне" - навсякъде 2-3 седмици след началото на учебната година има пик. И респективно, 2-3 седмици след края настъпва "долина". Това беше миналата година, така е и тази година. Не само у нас - навсякъде

  Миналата година зимата БГ беше с едни от най-малкото случаи на Ковид в Европа по простата причина, че училищата бяха затворени още през февруари преди Ковид да дойде - и останаха затворени почти 7 месеца. Това, както и строгите мерки през март и април бяха причината през пролетта на 2020 БГ да се размине със смъртност съпоставима с тази, която тогава имаше в Италия, Испания или Великобритания. Да, някои мерки бяха прекалени - напр. затварянето на паркове, но това е малък грях предвид това, че по онова време много малко се знаеше за вируса и, че подготовката беше нулева (липсваха дори маски по магазините)

  Нередност?
 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 3
  • + 4

  Re: #3

  Отговарям ви по изключение.
  1.Ако епидемия, характеризираща се с активиране на хронични заболявания и летален изход в 2-3% от заболелите и то най-вече във възрастовата група над 80 г, се "лекува" единствено с изолация, каква е разликата от методите за "лечение" на чумата през Средните?
  2. Училище = образование. Втора година дистанционно си готвим неграмотно поколение. Бъдещите доктори вместо да провят аутопсии и да учат в лабораториите гледат картинки на телефоните си. С инженерите е същото.
  Децата доказано боледуват от ковид леко. Над 80% не го е усещат.
  3. Талибанство, талибанство, ама хайде доста!

  Нередност?
 • 5
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 2
  • + 6

  До коментар [#4] от "":

  С някои неща в този Ваш пост съм съгласен. Затварянето на училища има много негативни ефекти. Но при 20% ваксинация се оказва неизбежно.

  В Израел училищата са отворени. Отворени са и почти навсякъде, където нивото на ваксинация е високо (над 70%).

  Т.е. при високо ниво на ваксинация обществото може да живее с Ковид както живее със сезонните грипни инфекции - смъртност пак ще има, но ще е в пъти по-малка. В пъти по-малко ще е и натоварването в/у здравната с-ма. И икономическите щети ще са в пъти по-малко

  Т.е. високото ниво на ваксинация е единственият изход от постоянния цикъл на локдаун-и.

  Нередност?
 • 6
  borodino avatar :-|
  borodino
  • - 2
  • + 3

  Няма никаква здравна логика училищата да се затварят, а всички останали места за котакти- детски градини, магазини, гр.транспорт, кина, театри - не.
  Съгласен съм с колегата, че усложненеята на недолекувяните заради страха от заразяване с ковид болести, което си носим, са приченята за весоката смъртност.
  И неадекватно подреденята здравта система.


  Ваксините ще се правят на през 6-7 месеца, докато не се намере лекарство. Но май никой от биг фарма не го търси, защото вечтото ваксиниране е златен бизнес.

  Нередност?
 • 7
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#] от "6":

  Да, и детските градини разпространяват Ковид, макар, че малките деца го изкарват много леко (и слава богу!)

  Така или иначе, няма как всичко да се затвори. Училищата по-лесно може да се затворят от яслите защото все пак децата са малко по-големи (особено тези в по-горните класове).

  Ако затворят яслите и градините поне единия родител ще трябва да остане вкъщи, а не всички могат да работят от вкъщи

  Така или иначе, при условие, че пълен локдаун не е желателен все някъде ще трябва да се правят компромиси

  Дори и само училищата да се затворят това веднага ще се усети под формата на съществено по-малък брой заразени

  Нередност?
 • 8
  drakon avatar :-(
  Vassil Stoychev
  • - 6
  • + 3

  Когато успеете да докажете, че естественият ми имунитет подкрепен с високо ниво на антитела е по-слаб от този получен от ваксина ще обмисля ваксиниране. До тогава с или без Зелен бар код, ще продължа да си живея без ваксина.
  По форумите разни герои не спряха да обиждат народа ни за това, че се разболява по-тежко и умира повече от Ковид. А ако това е генетично предопределено? През пролетта изследвания показаха, че неандерталската ДНК е свързана с по-висок риск от тежко протичане на болетта. https://www.pnas.org/content/118/9/e2026309118

  Неандерталската ДНК е разпространена сред бялата раса и азиатците Ако сравним с държавите с най-висока смъртност покрива поти изцяло Балканите (България, Сев. Македония, Босна) + част от Централна Европа (Унгария , Чехия). В Италия, особено централна и северна хората също би трябвало да имат повече неандерталски гени.

  В България прави ли се скрининг за възможно тежко протичане на болестта? Ето методика за триажа в Гърция:

  Management of COVID-19 Patients in the Emergency Departmenthttps://www.mdpi.com › pdf

  И имам въпрос - защо никой не говори за лечение на Ковид с мононуклеарни (синтетични) антитела. Тези терапии са разрешена в САЩ. https://www.covid19treatmentguidelines.nih.gov/therapies/anti-sars-cov-2-antibody-products/anti-sars-cov-2-monoclonal-antibodies/
  На думи всички много са загрижени за здравето ни, но когато се заговори за скъпа терапия - млъкват.

  Нередност?
 • 9
  knb avatar :-(
  Кнб

  До коментар [#3] смъртността в Израел в болниците беше под 1,5% преди да има ваксини. Сега в България е 5,1%. Над 3 пъти разлика. Смъртността даже при интубиране в Израел беше и е 40%. Сега в България е 90%. Ако намалим 3 пъти смъртността в болниците и болните са не 100 а 30, зеления паспорт ще е доста садистична мярка.

  А относно ситуацията: ефективността на ваксините в България е 13% от болните ваксинирани, спрямо 20% ваксинирани. Та 13/20, поне 65% от ваксинираните не са защитени. Само 35% са защитени до степен да не предават заразата и да не се разболеят. В други страни процента е около 75%. Причините за толкова ниска протекция може да са само фалшиви ваксини, например лоши партиди или условия за съхранение или каквото и да е. Или просто ниска ефективност, Бразилия публикува 37% ефективност. Интересно че във Франция е 75%. Дори да има 5% фалшиви сертификати, с по-малко от 50% инфекцията не може да се спре дори и ако има R0=1. Спада в смъртните случаи, доколкото те се дължат на Ковид ще е само два пъти. Така че спирането в България не може да стане чрез ваксините. Дори и 100% да се ваксинират.

  Какво може да се направи: ако разбира се някой изобщо го интересува да направи нещо, защото не е ясно, много власт и безнаказаност дава вируса. Ами да се въведе шведския модел. Забрана за изискване на тест. Единственият сертификат е този за антитела или клетъчен имунитет. Който е ваксиниран и е с антитела, около 35%, циркулира свободно. Който е преболедувал и имунен също. Също и преболедувалите с клетъчен имунитет или щастливците с клетъчен имунитет от ваксина - рядкост при Пфайзер и Модерна. Просто тези хора не бива да се броят като се събират много на едно место. Те не могат да заразяват.

  Основният проводник на заразата са училищата. Училището събира в затворено помещение 25 ученици за часове. Те се събират да речем с 4 в дома си за часове. Та ефективно се събират всеки ден по 100 за над 5 часа на закрито. За сравнение в ресторант, ако ходим веднъж седмично се събират 7-8 за около два часа. 250 пъти повече контакт чрез училището. Основният резервоар за корона вирусите са синусите, предимно на децата (Manhattan virome study, DARPA, DoD, 2016). Така че ако трябва да се спре изглежда ще трябва да се спират училищата.


  Което не е съвсем така. Ако се спрат рано, вълната ще дойде отново, както вече стана веднъж. Трябва да се изчака да се заразят и да го преминат достатъчен процент деца. Теорията е разработена още от Пастьор, който е считал че ваксина срещу грип не може да има. При R0=1 трябва да се изчакат 50% заразени или преминали го. При тази инфекция малко повече. Тогава целта е била да се намалят броя на болничните за майките. Ако се направи ваканцията по-рано, ами вълната идва отново. Ако се направи по-късно, ефекта върху имунизирането на родителите е негативен. За две седмици след достигане на 60%. И това е единственото, което трябва да се направи.

  И тук идва въпроса за бабата. Е бабата тази година е най-добре да иде на село. На запад не умират хора от училището, защото децата не ги гледа бабата, не заради магическия ефект на ниско ефективната ваксина. Разбира се, смелото решение е да се изкарат децата на лагер за да го изкарат. Изкарвайки го те създават изолиращ слой, неоровидим за инфекцията. Но май смелите сега са само в Китай.

  Нередност?
 • 10
  knb avatar :-(
  Кнб

  А за зеления паспорт - той си е чисто политическо създание. С катастрофални за България последици, както всичко прието от Брюксел, което ни е ограничавало. Единствените печеливши са тези, които го контролират чрез "експертите" от Германия. Но нали Радев трябваше отново да ни продаде, подписвайки ЕП 2021/593 през юли, сега ще сме като балеарските острови, местните чумави, сертифицирани разносвачи на инфекции от Германия носейки заразата както и където си искат, с правото да не се тестват докато нямат пневмония (и тогава ги извозват за Германия). Продажници и късогледи български политици, които за едни мимолетни заеми, подписват безсрочно и бели листчета. Като за ценообразуването на тока например. Нека коментира някой, който през юни е бил конкурентно способен да изнася.

  Нередност?
Нов коментар