Вълната на неваксинираните е на ръба да удави най-големите болници

Клиниките не лекуват почти нищо извън коронавирус. Така се уврежда здравето и се застрашава животът на хората с други болести

Вълната на неваксинираните, които са над 95% от постъпващите с COVID-19 в усложнено състояние, е на път да парализира почти всички останали функции на най-големите болници.

Още преди заповедта на здравния министър за забрана на плановия прием и плановите операции от 4 ноември повечето големи университетски болници са свели приема само до най-спешните състояния и са преструктурирали клиниките и отделенията си така, че да поемат вълната от нуждаещи се от болнично лечение с COVID-19.

Това обаче напълно лишава от помощ всички останали пациенти с хронични заболявания и се случва, както отбелязват управляващите болниците, на фона на слаби ограничения и почти свободно разпространяващо се заболяване.

Четвъртата ковид вълна, според лекарите, е най-тежката от всички досегашни, делта вариантът е изключително заразен, пациентите по-бързо развиват симптоми и стигат до тежко състояние за няколко дни, за разлика от първите вълни, когато болестта се усложняваше на седмия до 11-ия ден. Освен това почти няма заразени в болница, които да не се нуждаят от кислород, и то в по-големи количества от стандартните 15 литра в минута. Само в една от болниците в сравнение с третата вълна потреблението на кислород се е увеличило три пъти. Другият тежък момент е, че през тази вълна засегнати са не само възрастните и пациентите с хронични заболявания, а абсолютно всички възрасти и до болница бързо стигат все по-млади хора без придружаващи заболявания.

В "Св. Марина" - Варна, например в момента се лекуват осем деца, в "Александровска" за първи път откриха сектор за лечение на деца, в който бяха приети пет пациента, в "Аджибадем сити клиник болница Токуда" лежат 10 бременни жени, заразени с ковид, които карат заболяването изключително тежко.

От болниците твърдят, че са на ръба на силите си, че голяма част от пациентите не се лекуват ефективно у дома и пристигат в много влошено състояние и че малък процент от интубираните успяват да се преборят за живота си.

Големият брой хора в болниците засега не е основание за въвеждане на локдаун, коментира заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. "Болниците се справят геройски и системата е по-добре организирана, личи едно желание, една солидарност и те се справят по-добре от предишните вълни", каза Златанов.

500 легла за COVID-19, болни от цяла Североизточна България

Най-голямата болница в Североизточна България - варненската университетска болница "Св. Марина", която разполага с 1295 легла, е разкрила 460 легла за COVID-19 и продължава всеки ден да затваря нови клиники и да започва в тях лечение на пациенти с коронавирус. От март 2020 г. до момента в "Св. Марина" са лекувани от ковид над 8000 пациенти.

По думите на проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина", те са затворили общо 19 клиники, в които не се лекува нищо друго освен ковид. Спешните пациенти с ревматологични, гастроентерологични и ендокринологични проблеми се насочват към единствените две спешни структури - кардиология и неврология. Към болницата се насочват всички пациенти с усложнения от болниците в Добрич, Разград, Силистра и Шумен. За разлика от пролетта, когато болницата имаше 59 интензивни легла, в момента те са 74 и има нужда от още.

"Тази вълна е характерна с това, че заболяването протича по-тежко и повечето пациенти имат нужда от интензивни грижи, неинвазивна и инвазивна вентилация и кислород с висок дебит над 15 литра в минута, с какъвто разполагаме в клиниките", коментира проф. Андонова.

Тя допълва, че като най-голямата болница в Североизточна България "Св. Марина" поема най-големия удар от ковид вълната, не са върнали нито един пациент, който е пристигнал на собствен ход или с линейка на Спешна помощ, нито пък пренасочени от други болници, в които не могат повече да се грижат за болните, защото много са се влошили.

"В началото на седмицата открихме 26 нови легла и за 24 часа те бяха запълнени. Натискът върху спешното приемно отделение е много голям, за денонощие пристигат около стотина пациенти с ковид за разлика от много болници, които не приемат, ние разполагаме с най-добрите специалисти, работим денонощно и поемаме цялата вълна, но абсолютно всички са пренатоварени", разказва проф. Андонова.

Около вълната само месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 хил. лв.

Тя умолява гражданите да спазват мерките за дистанция и дезинфекция, доколкото е възможно в най-ранните стадии да се обръщат към доболничната помощ, да не чакат и активно да търсят лекарска помощ още при първите симптоми, защото заболяването протича тежко и да имат предвид, че "Св. Марина" и медиците в нея имат възможност да помогнат, но те не са безгранични при напълно влошено състояние на пациентите.

Огромен натиск в София

В университетската болница "Александровска" седем клиники са затворени изцяло за лечение на COVID-19, като и останалите са трансформирани, някои от клиниките са слети и работят по две в помещенията на една от тях, за да поемат повече пациенти. Докато през третата вълна болницата е лекувала активно COVID-19 с 20 реанимационни легла, в момента те са 35 и всички са заети.

"За разлика от миналата вълна, когато затворихме за лечение на ковид само втори хирургичен блок, през тази вълна отворихме за прием леглата и в първи хирургичен блок. Имаме изградена кислородна инсталация в двата блока и разполагаме с достатъчно персонал, който да пренасочим за лекува коронавирусната инфекция, но умоляваме пациентите лечението да започне по-рано, да се наблегне на рисковия период за усложнения, който в момента е пет до седем дни след заразяването и първи симптоми", казва д-р Петър Грибнев, заместник-директор по лечебната част на УМБАЛ "Александровска". Той казва още, че това е вълната на неваксинираните - единични са случаите на пациенти с ваксина, стигнали до болницата. Освен тежкото протичане на делта варианта той забелязва, че пациентите започват да се лекуват късно и стигат до болница в тежко състояние. В "Александровска" всеки ден приемат поне 10 нови пациенти, които не са се ваксинирали срещу COVID-19 и прекарват заболяването изключително тежко. В момента там са разкрити близо 250 легла. "Достигането на пациента до интензивно лечение е изключително лош прогностичен белег, трябва да се направи всичко възможно да не се стига дотам, тъй като шансът да се излекува е много малък", казва д-р Грибнев.

В най-голямата частна болница "Аджибадем сити клиник болница Токуда" в момента COVID-19 се лекува на 170 легла, 20 от които са интензивни. Пулмологично отделение в болницата на практика не съществува от март 2020 г., там се лекуват само пациенти с COVID-19. При четвъртата вълна за лечение на COVID-19 са затворени общо четири клиники. Новооткритите легла се запълват за часове. В понеделник са отворени 25 нови легла, които са се напълнили в рамките на деня.

"Имаме единични случаи на ваксинирани, които боледуват по-леко - неоспорим факт е, че в момента се борим с тежкото протичане на ковид при неваксинираните хора. Това е най-тежката вълна като клинично протичане, пациентите много бързо се влошават, има по-тежка дихателна недостатъчност, изискват много по-голям ресурс за възстановяването си. Само кислородните нужди на нашата болница са се увеличили три пъти от третата вълна през пролетта, защото пациентите се нуждаят не една седмица, като преди, а поне 10-15 дни от големи дози кислород", казва д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем сити клиник болница Токуда". Тя допълва, че за първи път през ковид вълните в клиниките има толкова много млади хора в активна възраст и без придружаващи заболявания в усложнено състояние, както и непрекъснат прием на бременни жени с тежко протичане на ковид инфекцията.

По думите ѝ в болницата все още не са изчислили финансовия удар от затварянето на клиниките, спирането на плановия прием и лечението на ковид пациенти на загуба.

Претоварването на болниците само с коронавирусни пациенти ще доведе до още по-голямо влошаване на и без това тежкото им финансово състояние. Тези, които лекуват коронавирус над 10% от леглата си, ще получат 100% от парите си по здравна каса като месечен лимит за септември, октомври и ноември. Те обаче не са достатъчни за функционирането на болниците, тъй като лечението на COVID-19 е категорично на загуба - в момента болничният престой е средно 10-15 дни и 1400 лв. по клинична пътека не са достатъчни за дългото лечение на заразените пациенти. Само цената на кислорода, от който се нуждаят всички пациенти, пък се е вдигнала с почти 40% в сравнение с предишната вълна, вероятно заради по-високите цени на енергоизточниците.

Още от Капитал