Защо българите не искат да се ваксинират

Заради недостатъчната комуникация и счупеното доверие в институциите хората не са убедени в ползите и безопасността на ваксините и споделят необосновани страхове

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да вървят нито бързо, нито лесно. Основната причина за ваксинния скептицизъм в европейски мащаб бе фактът, че ваксините срещу COVID-19 са нови и не е ясно доколко са безопасни за здравето. Оттогава обаче минаха много месеци, имунизирани са милиарди хора по света и вече е ясно, че тези тревоги са безпочвени.

Въпреки това те все още са водещата причина българите да не искат да се ваксинират - това показва и анкетата, която "Капитал" проведе (без да претендира за представителност). А фактът, че страховете не са разсеяни, говори както за недостатъчна информационна кампания, така и за счупено доверие между институциите и хората.

Сложно е

Почти 30% от участвалите в анкетата на "Капитал" споделят необоснованите страхове от потенциални вреди за здравето, които ваксините могат да нанесат. Още една четвърт от отговорилите смятат, че нямат нужда от ваксина, защото вече са прекарали COVID-19.

Всеки пети пък посочва причини, свързани с дезинформация или конспиративни теории - че ваксината може да навреди на репродуктивните функции, че тя е манипулация на политиците и фарма компаниите или глобален заговор за контрол на населението чрез чипиране. Около 10% смятат, че ваксината не пази от заразяване, над 6% твърдят, че имат заболяване, което не им позволява да се ваксинират, а други 2.6% посочват личния си лекар като причина да не се имунизират.

Тези отговори разкриват най-различни проблеми:

 • Обективната информация за безопасността, ефективността и ползата от ваксините - включително и за вече преболедувалите, явно не е достигнала до хората или това не е станало по убедителен начин.
 • Дезинформацията е широко разпространена и е засегнала поне 20% от населението.
 • Личните лекари в някои случаи спъват, вместо да помагат за имунизациите. Макар под 3% да посочват в анкетата, че са посъветвани от личния лекар да не се ваксинират, феноменът, изглежда, е доста по-широко разпространен. Той е тема на широки обсъждания в ред групи в социалните мрежи, коментира се и от експертите като недопустима, но силно разпространена практика.
 • Твърде голям дял хора посочват заболяванията си като причина да не се ваксинират, което също говори за недостатъчна информираност и за лекарска пасивност. Истински противопоказни за имунизация срещу ковид реално са изключително малко състояния - като тежки алергии и много рядко срещан тип тромбози.
 • Над 7% от отговорилите споделят класическия антиваксърски постулат: по-добре преболедуване, отколкото ваксина.

А кой е против ваксините?

Според проучване на Евробарометър от края на август типичният "антиваксър" в България е предимно млада жена на възраст между 25 и 39 години, със средно образование, с две деца и живее в града. Други проучвания на български агенции в последната година обаче сочат, че най-голям дял сред противниците на ваксините имат младите мъже от по-малки населени места, с основно или средно образование и сравнително ниски доходи.

И двете твърдения вероятно са верни. Едно европейско изследване от лятото рисува типичния профил на ваксинния скептик в Европа по няколко показателя - образование, възраст, доходи, занимание, информационни навици. Според него най-негативно настроени срещу ваксините са безработните, домакините, хора в малки населени места и особено хората, които се информират предимно от социалните мрежи.

Всичко това ясно показва зависимостите между ваксинния скептицизъм и, общо казано, ниските доходи.

Така задачата по убеждаването на българите да се ваксинират ще е, меко казано, предизвикателна. Тя обаче е без алтернатива, защото това е единственото устойчиво решение на здравната криза. Другият вариант е страната да продължи да влиза от вълна във вълна и от криза в криза с цената още десетки хиляди загубени животи, блокирана с месеци здравна система и сериозни финансови щети за бизнеса. А надеждите, че "този път вече стигнахме колективен имунитет", се оказват измамни след всяка вълна, въпреки високата цена.

Колко уязвима остава България

Регионалните данни за ваксинираните, преболедувалите и починалите в отделните области на страната разкриват съществени различия между регионите, но категорично подсказват, че нито една област не е близо до колективен имунитет (виж графиките). Няма и групи в обществото, за които да може да се приеме, че са защитени, с изключение донякъде може би на лекарите.

Без изненада най-висок е делът на ваксинираните в София-град - вече почти 32%, докато в Монтана е едва 14%. Най-висок е делът на имунизираните във възрастовите групи между 60 и 80 години (35%) - това са и най-уязвимите за тежко прекарване на болестта и съответно запълване на болниците. Но това ниво е близо три пъти по-ниско от средноевропейското за тези възрастови групи. Ваксинациите при младежите под 18 години са на дъното с 1% при средно над 16% в ЕС. Едва 40% от учителите са имунизирани, въпреки че училищата са един от най-големите фактори за разпространение на заразата. Единствено лекарите са успели да постигнат 70% дял на имунизациите, а останалият медицински персонал - около 50%. Данните за преболедувалите също силно варират в различните региони. Най-висок процент на заразени е регистриран в София - почти 12%, а най-малък е в Кърджали - под 4% (виж картата). Ясно е, че тези разлики не са обективни. В големите градове, където има повече лаборатории, населението е по-платежоспособно и по-образовано, делът на случаите е по-висок, докато в по-бедните и икономически по-изостанали региони има значително по-голяма скрита заболеваемост. Така със сигурност процентът на преболедувалите в София може да се приеме като по-реалистичен от този в Кърджали.
Информацията за починалите от COVID-19 във всяка област допълва картината. В София-град, където възможностите за лечение са най-добри, жертвите са около 2% от регистрираните случаи, колкото е и средното за Европа. В другата крайност е Смолян - 7%, а средно за страната жертвите на болестта са около 5% от официално заразените. Така, ако се съди по високия дял на починалите, то броят на случаите в много области е занижен два-три пъти и в някои места делът преболедували може да достига и 16-18%.

Дори така обаче преболедували и ваксинирани едва ли надхвърлят 50% в която и да е област и поне половината от населението остава уязвимо за болестта - достатъчно за още няколко ковид вълни.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Covid 19

Научавайте най-важното, без ненужна емоция и шум. Обобщение на информацията и най-важното, което засяга средата, бизнеса и вашите пари.


17 коментара
 • 1
  susedkata avatar :-|
  Любопитната Съседка

  Българинът е прост и страхлив. Това в комбинация с масирана хибридна кампания от Кремъл и НУЛА кампания за ваксиниране от българските власти и се получава перфектната буря.

 • 2
  chitatelsz avatar :-|
  Читател

  До коментар [#1] от " Любопитната Съседка ":

  Нали се сещате, че говорите и за собствените си предци и роднини?

 • 3
  western_ avatar :-|
  western_

  Защото хората не виждат по-далеч от носа си и днешния ден. Неслучайно все някой друг е виновен за неуспехите ни и винаги сме онеправдани

 • 4
  guentchovelev avatar :-P
  guentchovelev

  Аз НЯМА да се ваксинирам. Ваксините пазят от КОВИД- ама какви допълнително вреди и колко силни са, ще се разбере след 2-5 години. По статистиката ще видим, кои заболявания рязко да се вдигнали. Минах леко ковид-а, за 3 дни. Тая ваксина е ИЗЛИШЕН риск за мен ... ще чакам антителата да ги признаят, или просто да мине вълната. ТАЯ ще е последната .. 90% от моите познати / роднини са го минали, аз се чудя, отде се намират нови болни ...

 • 5
  todosi avatar :-|
  todosi

  Думата "идиот" има древногръцки произход и е била използвана за хора ,които странят от обществените дела,които не могат да се адаптират към определена социална среда,и мислят единствено за собственото си благополучие ,но не и за това на обществото в което живеят....

 • 6
  iiy1596834688680534 avatar :-|
  Eva Evans

  До коментар [#] от "":

  Който го е страх от ковида, ходи да се ваксинира. Смелият не го е страх да го преболедува! Следователно смелите са неваксинираните, а пъзльовците са ваксинираните.

 • 7
  western_ avatar :-|
  western_

  До коментар [#] от "eva evans":

  Доста тъпо копеле..

 • 8
  sfasaf avatar :-|
  sfasaf

  Във фейсбук тече отлична, добре организирана и много ефективна кампания, подриваща икономиката на западните държави. Докато в образованите и напреднали държави малка част от населението се връзват на подобни манипулации, тук кампанията буквално избуя.

  Честито на Кремъл - населението ни задълго ще си остане троянският кон в ЕС, съзнателно или не. Естественият подбор поне работи в наша полза.

 • 9
  knb avatar :-?
  Кнб

  Интересно, който си мисли че ваксините не го пазят от заразяване че не бил прав? Ами то дори Пфайзер го твърди. Преди това и Астра Зенека (която е обект на държавен контрол). Изобщо, да се мисли че ваксина, която предпазва кръвтта ще предпази носа си е наивно. Ваксината ще пази само проникването на вируса в кръвтта, т.е. от разрушаване на белия дроб. А да не говорим че и данните всеки ден казват противното: от разболелите се 14% са ваксинирани. При ваксинация на 20% от населението, това е липса на защита от заразяване на 14/20, 70%. Само 30% от ваксинираните са защитени от заразяване, но то горе долу толкова са и прекаралите го. Ваксината, дори и от болница не пази в 50% от случаите. Единствената разумна хипотеза ако допуснем че ваксините предпазват от заразяване при тези цифри в България е че ваксините в България са фалшификати.

  И изобщо, колко са го минали, един господ знае. Като се ваксинирах, поради странната реакция, която имах си направих тест за антитела на четвъртия ден. В деня преди имунизацията бяха нулеви нива. На четвъртия ден бяха 450 и растейки, та ми казаха че явно съм го бил минал.

  И гледайки текста на договора между Пфайзер и РБ, май хората проявяват мъдрост, макар че лишена от разум.

 • 10
  nxn41369370 avatar :-|
  nxn41369370

  Мали, Мали… много си зле. Това с кръвта и носа и дъщеря ми на една годинка по-добре го вдява. Ама по-нагоре някой го беше казал-българинът е супер прост и страхлив.
  Айде пази се и там като другия по-горе дето няма да се ваксинира, щото го е карал, Та и ти така.
  До коментар [#] от "":


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход