Предизборно зелен сертификат в България вече ще се дава и с тест за антитела

Новите ковид удостоверения ще са валидни за 90 дни, но ще важат само на територията на страната

Министерство на здравеопазването (МЗ) обяви, че от четвъртък ще започне да издава локален зелен ковид сертификат и на хората, които могат да докажат достатъчно антитела срещу COVID-19. Това ще се прави, дори и преболедуването им да не е официализирано с първоначален PCR или антигенен тест. За целта хората ще могат да си направят лабораторен тест за антитела, като резултатът за IgG ще трябва да е над 150 BAU/ml. Според МЗ това съответства приблизително на 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат на антителата срещу COVID-19.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby

  Разбира се, че е предизборно. Аз ви казвам, че тези в момента за власт ще ни изтрепят като мухи вие не ми вярвате.
  Членовете на СИК нямало да им се иска зелен сертификат и няма да им се прави задължителен ковид тест. Това означава, че ако има един болен член на комисията всички в стаята са застрашени, също и тези които влизат да гласуват в секцията. След изборите очаквайте по 500 починали българи на ден. Но това не е важно, важно е да се вземе властта веднъж завинаги ако ще и с манипулация и фалшификация :(

  Нередност?
 • 2
  tie_interceptor avatar :-?
  tie_interceptor
  • - 1
  • + 2

  Ето това пише на теста за антитела от Цибалаб:
  "Количественият IgG тест служи за оценка на имунния статус СЛЕД преболедуване или ВАКСИНАЦИЯ. Открива антитела
  насочени срещу шипчестия (Spike) протеин ( S1/S2 ). Правилно е да се изследва около 30-35 дни от началото на
  оплакванията. Стойност на антителата над 130 BAU/mL показва добър имунен отговор."

  Въпросът е, защо 150 BAU/mL. Защото е ясно, че ще е повече от това най-много до 2-3 месеца след заразяването. Което не означаве, че не си имунизиран...
  Но така много малко от преболедувалите ще могат да вземат такъв сертификат и то за 3 месеца само.

  Какви ли ще се резултатите на ваксинираните? Каквито и при естествено имунизираните или по-зле, но тях никой няма да ги тества...

  Просто политикът Кацаров се опитва да се хареса на всички, но вероятно, както става обикновено, всички ще го намразят.
  Дори не мога да си представя под какъв натиск е в момента този човек и дали докторът в него е още жив.

  Нередност?
 • 3
  rotaro avatar :-|
  rotaro

  До коментар [#] от "":

  Съгласен съм -натискът е огромен , но това е българския подход към обективно констатиране здравния статус на всеки, на база антитела.
  Противоречивите данни по Ковит могат да бъдат по-систематизирани така.

  Нередност?
 • 4
  tie_interceptor avatar :-(
  tie_interceptor
  • + 4

  До коментар [#] от "":

  Не е съвсем обективен, защото така в базата данни на преболедувалите ще влязат само хората с голямо мементно ниво на антитела.
  Всечки, които са били заразени преди повече от 2-3 месеца ще бъдат игнорирани, въпреки че също са достатъчно защитени срещу повторно заразяване.
  Не зависимо, че все повече изследвания показват, че естественият имунитет, ако и не доживот, е много продължителен, на преболедувалите пак няма да им остане друг избор освен ненужното и потенциално опасно "доброволното" ваксиниране.
  Същият процес на спадане на нивото на антитела се случва и с ваксинираните. Затова и вече се говори за бустери през няколко месеца.
  Едва ли, обаче, ще има масово тестване на ваксинираните за антитела, защото резултатите няма да са в полза на ваксърската пропаганда.

  Нередност?
 • 5
  olu58512811 avatar :-|
  olu58512811
  • + 2

  До коментар [#] от "":
  Много обичам страшните приказки - за Баба Яга, за Кумчо Вълчо и за Триглавата ламя! Баба Яга е ковида, който идва да ни изяде. Кумчо Вълчо са онези, които ще ни глобят с непосилни суми, ако не носим маски или работим без да имаме сертификат. Триглавата ламя е Биг Фарма, която всъщност е хилядоглава и е ненаситна за нашите с труд спечелени парици!

  Нередност?
 • 6
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#5] от "olu58512811":

  Кажете го това в лицето на тези няколко хиляди човека, които загубиха тези дни бащи, майки, братя, сестри, роднини, приятели, познати заради неадекватното управление на пандемията. Предполагам ще получите някой силен удар по кухата ви кратуна!

  Нередност?
 • 7
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#] от "":

  Тези няколко хиляди човека можеше да са много по-малко, ако се бяха ваксинирали. Това е единственият факт, който може да се види от развитието на епидемията в различните страни. Има си числа за него, графики и картинки. Оттам нататък кой ще се прави на герой пред Биг Фарма, макар че като се разболее хубаво ще им напълни джобчетата, и кой ще се прави на тарикат да не се тества, пък сега скача за тестове за антитела, си е негова работа. Че всички сте с много пълни кратуни - видяхме. Включително вече познавам двама умници, които за 9 месеца успяха два пъти да се разболеят. Явно не са били от тия с доживотен имунитет. И стига сте се оправдавали с правителства, министри и не знам какво.

  Нередност?
 • 8
  tie_interceptor avatar :-|
  tie_interceptor
  • + 1

  До коментар [#] от "":

  И какво повече прави ваксината за имунната система, освен да накара тялото да произвежда антитела за един единствен протеин.
  Когато се изчерпи иРНК от ваксината, тялото ще реагира по същия начин, както и при естествената имунизация - ще започне да намалява нивото на антитела, ако няма нови срещи с вируса.
  И аз познавам хора, които се разболяха няколко месеца след втората доза. Някои - зле и в болница.
  Дори и нашата статистика показва, че близо 10% от починалите са били ваксинирани и то при малко повече от 20% наксинирани...

  Нередност?
 • 9
  hou1510481221539200 avatar :-|
  Stoyan Dimitrov
  • - 1
  • + 1

  До коментар [#8] от "":

  Това сериозно ли? Ваксинината премахва нуждата да се разболееш, с неизвестен за никого край, и да придобиеш имунитет. Също така можеш да имунизираш милиони хора на ден, но не и да се справиш с милиони болни на ден, макар че ако и като оздравеят и те ще имат имунитет. Как, за колко дълго, с какво се различава от този след заразяване - това са въпроси, на които и най-големите специалисти нямат отговор, защото имунната система е невероятно сложна и многопластова. Ако беше толкова лесно, щяха да питат теб и мен.
  А относно сметките ти - ако всички са ваксинирани, тогава 100% от хората с тежко заболяване в болница ще са ваксинирани. Но болниците няма да преливат от тежко болни, като в момента. Защо 10% от тежките случаи в България са на ваксинирани може да има много обяснения - че предимно са се ваксинирали хора с тежки заболявания, че ваксинираните не спазват никакви мерки, че са с фалшив сертификат и не спазват мерки... В страни с повече ваксинирани обаче данните за ефективността се потвърждават. Това се вижда и от официалните статистики - как са изглеждали нещата в UK и Германия, например, при предни вълни, и как изглеждат сега. И как изглеждат в България, Русия и т.н., където ваксинацията е ниска. Че ваксините не успяват да спрат заразата е факт, за съжаление. Дали това изобщо е възможно, не знам, или е постоянна надпревара с вируса, която няма как да се спечели. Но правят опасността значително по-малка.

  Нередност?
Нов коментар