От пандемия към ендемия

Нови лекарства и изобилие от ваксини ще помогнат заплахата от коронавируса да бъде контролирана, но не и елиминирана

В добре ваксинираните богати държави по света третата година на пандемията ще е по-добра от втората, а COVID-19 ще има много по-малко отражение върху здравето и всекидневните дейности. Ваксините отслабиха връзката между броя на новозаразените и смъртните случаи в страни като Великобритания и Израел (виж графиката). Но в държави, които са по-бедни, по-слабо ваксинирани или и двете едновременно, вредното въздействие на вируса ще продължи. Ще се забележи разминаване в крайните резултати между богатите и бедните. Gates Foundation, която е една от най-големите благотворителни организации в света, предвижда, че в 90% от развитите икономики средните доходи ще се възстановят до нивата си отпреди пандемията за сметка на слабо и средно развитите страни, където този процент ще е около 30.

Въпреки че доставките на ваксини се устремиха нагоре през последното тримесечие на 2021 г., много държави ще останат недостатъчно имунизирани и през 2022 г. заради проблеми с дистрибуцията и колебливостта на хората. Това ще доведе до повече болни и по-голяма смъртност, а също и до по-слабо икономическо възстановяване. Проблемът с "последната миля" при доставката на ваксини ще стане болезнено видим, когато здравните работници трябва да осигурят ваксини в най-далечните и най-бедните места на планетата.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал