Програмите на партиите за икономиката

Данъци и бюджет - заявките на ГЕРБ, Демократична България, БСП и Слави преди вота

Данъци и бюджет - заявките на ГЕРБ, Демократична България, БСП и Слави преди вота

Каква данъчна политика обещават партиите в предизборните си програми

Вера Денизова
13764 прочитания

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.

През последните години финансите на държавата се управляваха консервативно, но и непрозрачно. Бюджетът се планираше така, че през есента управляващите се оказваха с екстра милиарди, които разпределяха без ясен критерий към определени общини или пък държавни предприятия (пример - "Автомагистрали"), след което се пренасочваха в неясни посоки, но най-вече към фирми - любимци на властта. Логично всички политически сили в опозиция обръщат внимание на този порочен модел и предлагат (според разбиранията си) мерки за неговото прекъсване, както и по-голяма отчетност при разпределението на парите на данъкоплатците.

През 2021 г. обаче едва ли ще има излишък за харчене. Всъщност най-вероятно ще се наложи ревизия на бюджета, ако се съди по данните за изпълнението му към февруари - разходите са с 20% над миналогодишните основно заради увеличени пенсии и заплати, докато приходите са със 100 млн. лв. по-малко. Държавните финанси вече са планирани на дефицит от 4.9 млрд. лв. в края на годината, а през всяка от следващите 3 години падежират големи емисии еврооблигации. Има и още - в момента се сключват куп договори (например за военно оборудване) със срок на изпълнение и плащане през следващите няколко години.

В допълнение - при това развитие на здравната криза възстановяването на икономиката ще е бавно. Така че който и да поеме управлението на държавата, трябва да е наясно, че ще има малко фискално пространство за действие.

На този фон в много от предизборните платформи може да се открие идеята за въвеждане на необлагаем минимум за данък общ доход (ДБ, "Има такъв народ", БСП). С изключение на партията на Корнелия Нинова останалите две формации изрично подчертават, че това не означава премахване на единната 10-процентна ставка, с която се облагат доходите, а предложението им по-скоро трябва да се разглежда като редуциране на данъчната тежест. Според ГЕРБ, ако се въведе необлагаем минимум, без да се увеличават ставките на средните доходи (тези между 1000 и 2000 лв.), "ще се реализира огромна загуба за бюджета в порядъка на 1-1.5 млрд., което ще намали и без това ниската приходна база на бюджета". БСП тича по своя пътека и предлага хора с месечен доход над 3600 лв. да се облагат с по-висока ставка, без да посочват каква. Проблемът е, че това е т.нар. градска средна класа, които обикновено са заети в сектори с висока добавена стойност. Идеята на левицата е тази мярка да се съчетае с по-висока данъчната ставка върху доходите от дивиденти и ликвидационните дялове, което всъщност ще повлияе негативно на инвестиционните намерения на бизнеса в момент, в който те трябва да се насърчават.

Отново "Демократична България" и партията на Трифонов предлагат понижаване на осигурителната тежест. И докато според ДБ това може да се случи еднократно тази година - всички малки и средни компании да не плащат осигуровки до края на годината като вид антикризисна мярка за повече ликвидност в икономиката, то в програмата на "Има такъв народ" става въпрос за евентуално понижаване на осигуровките за всички плащащи ги, но в по-дългосрочен план.

Друго сходство в програмите на партиите е заявката част от данък общ доход да се преотстъпва на общините. Идеята е добра, но въпросът е как ще се реализира - дали по подобие на ГЕРБ местните власти ще могат да гласуват допълнителен данък (което реално ще увеличи данъчната тежест), или централната власт ще се лиши от част от приходите.

ГЕРБ и ДБ възраждат и идеята за листване или продажба на миноритарни дялове от публични предприятия чрез БФБ и превръщането им в публични дружества с цел по-добро управление. Освен това така поне част от щедрите обещания могат да се финансират, което дава поне някаква доза по-голяма правдоподобност и консистентност на техните програми.

Кой какво предлага

БСП

 • Въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. за работещи родители - почти 756 хил. семейства. По-висока данъчна ставка за хора с месечен доход над 3600 лв.
 • Приравняване на данъчните ставки от доходите върху труд с тези от дивиденти и ликвидационни дялове.
 • Преференции по ЗКПО и по линия на местните данъци и такси през първите пет години за инвестиции в по-неразвити региони като Странджа-Сакар, Родопи, Северозападна България.
 • Влизане в еврозона при пълни гаранции за доходите и спестяванията на българските граждани.

ГЕРБ

 • Евентуално въвеждане на допълнителен данъчен стимул при инвестиране от български физически лица в инструменти, търгувани на БФБ, и по-конкретно на пазара за растеж на МСП и на регулирания пазар. Намаляване на годишния облагаем доход с размера на сумите, инвестирани в такива инструменти до момента на тяхната продажба.
 • Без промяна в основни данъци, въвеждането на подоходен местен данък по решение на всяка община.
 • "Със съвместни усилия на всички политически сили" страната може да стане член на еврозоната още през 2024 г.

"Демократична България"

 • Ще разгледаме възможността да се отмени изцяло ДДС върху бебешки храни и някои стоки.
 • Въвеждане на необлагаем доход от 500 лв. месечно, позволяващо да се спестят 600 лв. годишно от данък общ доход за всяко работещо лице.
 • Въвеждане на програмното бюджетиране като водещ принцип в изготвянето на бюджета. Цел през бюджета да се преразпределя до една трета от БВП.
 • Присъединяване към еврозоната; присъединяването и към шенгенската система при активно участие в преговорите за нейното реформиране.

"Има такъв народ"

 • Отмяна на облагането на лихви по депозити и намаляване на осигурителната тежест с до 3%.
 • Повишаване на прага за регистрация по Закона за ДДС.
 • Разработване на програма за преотстъпване на корпоративен данък при реинвестиране на печалбата и внедряване на софтуерна фискализация.

Текстът е част от темата за икономическите предизборни програми на партиите, което може да прочетете тук.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  northwind avatar :-|
  Norie

  Всички на заявки и думи за жес-то-ки!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход