Бивш данъчен и шампион по културизъм пое НАП

Досегашният ръководител Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на задълженията си. Павел Тонев оглави Агенция "Митници"

Румен Спецов
Румен Спецов    ©  Фейсбук, Супер промяна
Румен Спецов
Румен Спецов    ©  Фейсбук, Супер промяна

Досегашният главен изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова е освободена от поста си с решение на Министерския съвет, прието неприсъствено, става ясно от съобщение на пресслужбата. Мотивът - системно неизпълнение на служебните задължения, става ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев, който обърна внимание конкретно на казуса с теча на данни от НАП и системната ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове.

Поста поема Румен Спецов, данъчен експерт с над 10 години опит в системата с фокус върху данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност, експерт в областта на анализа и разследването на данъчни измами. Той ще има няколко задачи, сред които увеличението на събираемостта на приходите с фокус върху големите данъкоплатци и премахването на терора, който седи върху малките фирми, става ясно от думите на Василев. Фокус ще има и върху дружества, които потребяват държавен ресурс, както и всичкки техни подизпълнители, защото там се установяват липси. Според числата на НАП, за периода 2017-2020 г. 45% от начислените ревизионни актове като суми не са събрани - над 1.7 млрд. лв. Ще бъдат проверени и всички фирми с големи касови наличности и със системно теглене на пари на каса.

Професионалната си кариера започва от Териториална дирекция на НАП - Добрич, където работи до 2006 г., а до 2015 г. работи в Централното управление на НАП. Според правителственото прессъобщение през последните години Румен Спецов е консултант в областта на финансите и данъчното законодателство. Той също така е консултант и в областта на здравословното хранене, фитнес инструктор и е многократен шампион по културизъм - вицерепубликански шампион през 2009, 2014 и 2015 г. и републикански шампион за ветерани през 2014 и 2015 г.

Преди да започне кариерния си път в данъчната агенция, Спецов е завършил две магистратури в Стопанската академия "Д.А. Ценов" в Свищов със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и трета - "Защита на националната сигурност", в Академията на МВР.

Системата на НАП има нужда от промяна на върха, защото през годините е имало достатъчно примери как агенцията е действала като бухалка за едни и чадър за други. При Галя Димитрова имаше два големи скандала: с т.нар. СУПТО и с изтичането на данни на милиони данъкоплатци, за които тя не пое отговорност. Тя беше смятана за приближена до предшественика си в НАП Бойко Атанасов, който бе преместен от ГЕРБ и ДПС начело на финансовия надзор в КФН.

Все пак системата на данъчните може да бъде похвалена за това, че работи добре онлайн и предлага редица електронни услуги. Също така в структурите на НАП има безспорни експерти.

Рокада има и на върха на Агенция "Митници", където постът на досегашния директор Георги Костов, бивш главен секретар на МВР, ще бъде поет от Павел Тонев, който пое ръководството по времето на кабинета "Орешарски". Павел Тонев минава през различни нива в митническата администрация в 20-годишната си кариера в агенцията, като достига до постовете началник на митница и началник на Регионална митническа дирекция Пловдив - пост, който заема до 2009 г. Има две магистратури - по икономика и по право.

* Статията е допълнена в 12:07 ч.