Бивш данъчен и шампион по културизъм пое НАП

Досегашният ръководител Галя Димитрова е освободена за системно неизпълнение на задълженията си. Павел Тонев оглави Агенция "Митници"

Румен Спецов
Румен Спецов    ©  Фейсбук, Супер промяна
Румен Спецов
Румен Спецов    ©  Фейсбук, Супер промяна

Досегашният главен изпълнителен директор на Националната агенция за приходите Галя Димитрова е освободена от поста си с решение на Министерския съвет, прието неприсъствено, става ясно от съобщение на пресслужбата. Мотивът - системно неизпълнение на служебните задължения, става ясно от думите на служебния министър на финансите Асен Василев, който обърна внимание конкретно на казуса с теча на данни от НАП и системната ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове.

Поста поема Румен Спецов, данъчен експерт с над 10 години опит в системата с фокус върху данъчната политика и законодателство и защитата на националната сигурност, експерт в областта на анализа и разследването на данъчни измами. Той ще има няколко задачи, сред които увеличението на събираемостта на приходите с фокус върху големите данъкоплатци и премахването на терора, който седи върху малките фирми, става ясно от думите на Василев. Фокус ще има и върху дружества, които потребяват държавен ресурс, както и всичкки техни подизпълнители, защото там се установяват липси. Според числата на НАП, за периода 2017-2020 г. 45% от начислените ревизионни актове като суми не са събрани - над 1.7 млрд. лв. Ще бъдат проверени и всички фирми с големи касови наличности и със системно теглене на пари на каса.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Още от Капитал