Предизборно: Минималната пенсия става 370 лв. от 1 октомври

Всички останали ще получат средно увеличение от 12.5%, реши бюджетната комисия в парламента с гласовете на всички освен ГЕРБ

Комисия по бюджет и финанси
Комисия по бюджет и финанси    ©  Цветелина Белутова
Комисия по бюджет и финанси
Комисия по бюджет и финанси    ©  Цветелина Белутова

Още от 1 октомври тази година минималната пенсия за стаж и възраст става 370 лв. От същата дата всички останали пенсии ще бъдат преизчислени с коефициент от 1.35. Така те ще бъдат увеличени средно с 12.5% и на практика в тях ще бъдат вкарани 50-те лева, които сега се изплащат всеки месец като добавка.

Това приеха депутатите от бюджетна комисия на второ четене с промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Във вторник текстовете ще бъдат гледани и в пленарна зала и предвид предизборната обстановка е малко вероятно да не минат. В петък те бяха приети с гласовете на БСП, ИТН, "Демократична България", ДПС и "Изправи се".

ГЕРБ излязоха от залата с мотив, че са получили доклада за второ четене много късно и не са успели да се запознаят с него. БСП имаха свои идеи за преизчисляване на пенсиите, но след като не получиха подкрепа за тях, обясниха, че ще гласуват за тази промяна, за да се съобразят с очакванията на пенсионерите да получат увеличение.

Какво се променя

На практика депутатите приеха предложението на служебния кабинет пенсиите да се преизчислят през коефициента за стаж. В момента той е 1.2 и от 1 октомври става 1.35, което гарантира средно 12.5% ръст на почти всички пенсии за стаж и възраст (включително и новите, които ще бъдат отпуснати в бъдеще). Минималната пенсия обаче се увеличава драстично - с 23% и става 370 лв. още от 1 октомври. Служебното правителство предлагаше тя се вдигне с 40 лв. до 340 лв. С аргумент, че това оставя над 430 хил. пенсионери под линията на бедност от 369 лв. тази година, то искаше да бъде въведено социално доплащане за хората, чиито пенсии за стаж и възраст (т.е. не всички пенсионери) са под 369 лв. и които нямат други източници на доходи.

Сега депутатите обясниха, че тъй като социалната добавка няма да може да се вземе от някои пенсионери, ще е по-справедливо да се вдигне минималната пенсия. Поправката беше предложена от депутатите от ИТН, но срещу нея не възразиха и социалният, и финансовият министър, които присъстваха на заседанието на комисията. След приемането на проекта финансовият министър Асен Василев дори се обърна към депутатите: "Искам да ви благодаря, че се обединихте и проявихте разум. Ще помогнем на всички български пенсионери да излязат от бедност".

Какво следва

Сметката зад тази оферта за догодина е за над 2 млрд. лв. допълнителни разходи по бюджета на общественото осигуряване. Предложението на бюджетна комисия, което поне засега изглежда, че ще мине и в пленарна зала, всъщност продължава традицията на предходния кабинет минималната пенсия да бъде увеличавана изпреварващо, по усмотрение на политиците. Така минималната пенсия се приближава все повече до средната, която към 31 март е 540 лв. по данни на НОИ.

Още от Капитал