Данъците и осигуровките няма да се променят до 2025 г.

Документ на финансовото министерство дава заявка минималната заплата и максималният осигурителен праг да останат на сегашните нива

Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023    ©  Юлия Лазарова
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023    ©  Юлия Лазарова

Данъчно-осигурителната политика ще остане без промяна до 2025 г., минималната заплата се замразява на 710 лв., а максималният осигурителен праг - на 3400 лв. Това става ясно от новата тригодишна бюджетна прогноза на Министерството на финансите, публикувана в петък късния следобед.

Документът предвижда още бюджетът на държавата да продължи да е на минус през всяка от следващите 3 години с по около 5 млрд. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче дефицитът ще се свива заради по-висок номинален размер на икономиката.

Да се чете с едно наум

Заявките в новата бюджетна прогноза на финансовото ведомство биха зарадвали всеки работодател. Документът обаче трябва да се чете с едно наум - вероятно числата в него ще претърпят промени, докато дойде време да бъде приет бюджет 2023. Най-малкото те не отчитат идеята на финансовия министър Асен Василев минималната заплата и максималният праг да се определят като съотношение към средната работна заплата в страната, която продължава да расте. В него я няма и заявката на социалния министър пенсиите да бъдат увеличени през лятото с по-голям процент от този, който се предвижда по Швейцарското правило, и още куп други декларирани реформи на управляващото мнозинство.

В рамката освен това е посочено, че отразява само "базовите политики и допускания, чиито многогодишни трендове и перспективи са относително постоянни". Както и че част от политиките и реформите в публичните сектори, за които се изисква по-задълбочен анализ, ще бъдат заложени при актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза.

В потвърждение - ден по-късно от Министерството на икономиката разпространиха съобщение, че Корнелия Нинова инициира свикване на съветите по икономика, финанси и социална политика на коалицията, за да се обсъди ръста на цените, растящата инфлация, обедняването, затрудненията пред фирмите и рисковете пред българската икономика. "БСП ще предложи на коалиционните партньори конкретни решения по най-наболелите теми", се посочва в съобщението.

Дългът ще расте

Дефицитите в бюджета ще бъдат финансирани с нов дълг. Така до 2025 г. нивото му ще достигне 54.2 млрд. лв. или почти 30% от БВП. Което пък почти сигурно означава, че страната ще трябва да излезе и на международните пазари през почти всяка от следващите години, тъй като през 2023 и 2024 г. падежират и големи емисии еврооблигации.