Данъците и осигуровките няма да се променят до 2025 г.

Документ на финансовото министерство дава заявка минималната заплата и максималният осигурителен праг да останат на сегашните нива

Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023    ©  Юлия Лазарова
Документът, публикуван от ведомството на Асен Василев, веротяно ще претърпи куп промени докато бъде приет Бюджет 2023    ©  Юлия Лазарова

Данъчно-осигурителната политика ще остане без промяна до 2025 г., минималната заплата се замразява на 710 лв., а максималният осигурителен праг - на 3400 лв. Това става ясно от новата тригодишна бюджетна прогноза на Министерството на финансите, публикувана в петък късния следобед.

Документът предвижда още бюджетът на държавата да продължи да е на минус през всяка от следващите 3 години с по около 5 млрд. лв. Като съотношение спрямо БВП обаче дефицитът ще се свива заради по-висок номинален размер на икономиката.

Да се чете с едно наум

Заявките в новата бюджетна прогноза на финансовото ведомство биха зарадвали всеки работодател. Документът обаче трябва да се чете с едно наум - вероятно числата в него ще претърпят промени, докато дойде време да бъде приет бюджет 2023. Най-малкото те не отчитат идеята на финансовия министър Асен Василев минималната заплата и максималният праг да се определят като съотношение към средната работна заплата в страната, която продължава да расте. В него я няма и заявката на социалния министър пенсиите да бъдат увеличени през лятото с по-голям процент от този, който се предвижда по Швейцарското правило, и още куп други декларирани реформи на управляващото мнозинство.

В рамката освен това е посочено, че отразява само "базовите политики и допускания, чиито многогодишни трендове и перспективи са относително постоянни". Както и че част от политиките и реформите в публичните сектори, за които се изисква по-задълбочен анализ, ще бъдат заложени при актуализацията на средносрочната бюджетна прогноза.

В потвърждение - ден по-късно от Министерството на икономиката разпространиха съобщение, че Корнелия Нинова инициира свикване на съветите по икономика, финанси и социална политика на коалицията, за да се обсъди ръста на цените, растящата инфлация, обедняването, затрудненията пред фирмите и рисковете пред българската икономика. "БСП ще предложи на коалиционните партньори конкретни решения по най-наболелите теми", се посочва в съобщението.

Дългът ще расте

Дефицитите в бюджета ще бъдат финансирани с нов дълг. Така до 2025 г. нивото му ще достигне 54.2 млрд. лв. или почти 30% от БВП. Което пък почти сигурно означава, че страната ще трябва да излезе и на международните пазари през почти всяка от следващите години, тъй като през 2023 и 2024 г. падежират и големи емисии еврооблигации.

5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  scuby avatar :-(
  scuby
  • - 1
  • + 2

  Не сте дали данните за инфлацията в прогнозата на финансовото министерство до 2025-та година, а там нещата са още по-страшни.
  Това което ни казва Асан е, че следващите години ни чакат дългове, инфлация, застой и пак дългове. Тове е така наречената Промяна, която ни натрапихте с фалшификации и манипулации! Вече съм убеден, че един народ си заслужава всичко, което му се случва!

  Нередност?
 • 2
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • + 3

  До коментар [#1] от "scuby":

  Е, ако трябва да бъдем обективни, събитията от последните месец и половина трудно можеха да бъдат предвидени, а това е сериозен двигател зад посочените от теб процеси.

  Това не означава естествено, че п^4 не са неадекватни, именно напротив, момченцата от коалицията ясно демонстрират колко се разбират и как на всяка цена трябва да стане тяхното. То в добри времена беше ясно, че такъв модел не може дълго да оцелее, камо ли пък в сегашната криза. Както си казвахме преди 2 години, и това ще мине... Е, срамът от няколкото месеца управление на тази сбирка ще си остане повечко....

  Нередност?
 • 3
  BBB avatar :-|
  D.r D
  • - 1
  • + 3

  Точно пък този, дето на седмици дърпа по половин млрд заеми е взел да говори за стабилност и предсказуемост! Мисля, че с тази стъпка и на мен няма да ми се опре да се правя на финансов министър.

  То бива клоунада, ама за половин година им се изтъркаха всичките номера, а нови нямат.
  Какъв хоризонт до 2025-та чертае кокорчо, при положение, че това правителство с все коалицията му са пътници: чукаме яйцата и президентът разпуска поредното "късо" НС.

  Непростимото е, че некадърниците от 4П измиха очите на баце и го направиха приемлива алтернатива!

  Нередност?
 • 4
  quandt avatar :-|
  Quandt
  • + 4

  До коментар [#3] от "D.r D":

  За съжаление много грехове натрупаха за отрицателно време...

  Но уви, това е.

  Сега изглежда, че започват да приклякат на пътните строители и бързо започнаха да забравят, че именно те прекратяваха договори.

  Утре ще вземе да падне главата на някои от ББР, откакто заговориха за заплатата на Живко Тодоров (бивш директор от ПИБ) може и да подготвят почвата. Но по-интересното е, че има едни споразумения с китайски банки, които са от 2017та и доколкото откривам са с 5-годишен срок, тоест би трябвало да паднат тази година. Сега, след като назначенията на ПКП започнаха офанзивата по линия на кредитите, изглежда е ясно, че китайците може и да не са много щастливи с револвирането на тези лимити. Господата, които ПКП назначи имаха някакви амбиции за рефинансиране с облигационна емисия, но... трудно след като си генерирал само полит-новини за управлението на последната. Та облигация няма да има, по разбираеми причини. Интересно е какъв заек ще изскочи от тук сега... Защото единият плешивичък директор обичаше да се явява по Дикофф и други предавания и да обяснява за магистрали за лоши кредити... Нищо, че последните месеци една читава сделка не могат да сътворят, нито пък един продукт да имплементират успешно... Да видим дали развръзката няма да е по-лоша...

  Та, както много пъти сме си казвали, просто купчина неграмотници със самоцел да хванат властта и да ни покажат как се прави. Краткият експеримент има своята сериозна цена до момента, така че нека просто се надяваме да приключи по-бързо.

  Единствено се съмнявам да успеят да реабилитират достатъчно бацето за самостоятелно или марионетно коалиционно управление, но аз вече смятам, че всякаква конфигурация, която изключва П%4 и ДБ е по-добър вариант.

  Нередност?
 • 5
  bst avatar :-?
  Стефан
  • + 1

  Какво стана с прага за ДДС който от 50 хил. щеше да стане 75 хил.

  Нередност?
Нов коментар