Извинете, къде има фак?
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Извинете, къде има фак?

От тази седмица, когато започват първите събития от българското председателство на Съвета на ЕС, медии ще бомбардират публиката си с триалози, КОРЕПЕРи и берлемони.

Извинете, къде има фак?

Или как да четете лавината от термини и абревиатури, която ще ви засипе покрай българското председателство

22654 прочитания

От тази седмица, когато започват първите събития от българското председателство на Съвета на ЕС, медии ще бомбардират публиката си с триалози, КОРЕПЕРи и берлемони.

© Shutterstock


"Къде има фак, пак закъснявам?" Запъхтян дипломат нервно се оглежда на входа на Justus Lipsius – грозноватата сграда на Съвета на Европейския съюз, чието председателство бе поето от България преди две седмици. Указанията на колегите му са бързи и без особено оживление. За сметка на погледите на група посетители – дали от любопитство какво пропускат или от възмущение, че всички слухове за ексцесиите на европейските институции са не само верни, но дори надхвърлят богатото въображение на таблоидната преса.

Дипломатът - от страна, която скоро ще наследи от България председателството на Съвета на ЕС, всъщност търси къде заседава някоя от работните група на Съвета по външни работи (Foreign Affairs Council и оттам FAC). В нея вероятно ще бъде изгладен езикът на поредната декларация на ЕС за ситуацията в Иран или Северна Корея. Смешно звучащата абревиатура е само един от многото странни термини в "евроговора". От тази седмица, когато започват първите официални събития от българското председателство на Съвета на ЕС, българските медии ще започнат масово да употребяват тази терминология и зрителите/читателите ще бъдат засипани с "триалози" и общи позиции. Нищо чудно отнякъде да се появи и някое "античи".

Терминологичната бомбардировка няма да бъде причинена само от традиционния пропуск на българските медии да обясняват термините, които използват. Самите евробюрократи обичат криптоезика си и се счита за добър вкус журналистите да питат какво става в еди-кое си Ди Джи, т.е. Генерална дирекция (Directorate-General – бюрокрацията в ЕК), или пък какви са очакванията за предстоящата "Гимних" примерно (неформална среща на външните министри). Подобна фразеология, разбира се, не помага за разсейване на усещането, че в Брюксел пребивава някаква секта, която основно говори помежду си и често няма връзка с реалността.

ФАК, ГАК

Двете абревиатури, които доста често се използват в евроговора, всъщност означават сбирките на външните министри на страните членки. Някога Съветът по общи въпроси (General Affairs Council - GAC) е бил средището на европейската политика, но в последните години ролята му е поизпразнена. От една страна, държавните и правителствените ръководители (Европейският съвет, който не трябва да се бърка със Съвета на ЕС или, опазил Господ, със Съвета на Европа) вече много повече се интересуват от делата на Европейския съюз и не искат да оставят тази престижна работа в ръцете на външните си министри. От друга - нуждата от по-оперативни решения измества дискусиите в Брюксел, където постоянните представители на страните членки (виж по-долу) имат много по-бърз и директен контакт от външните министри. За ГАК обаче ще чувате заради неговите заседания по чл. 50 (т.е. Brexit), тъй като там формално се вземат решенията за конкретните позиции по казуса с напускането на Великобритания.

А прословутият ФАК - Съветът по външни отношения, се занимава с външната политика на ЕС. Той обаче няма да се председателства от българския външен министър Екатерина Захариева, тъй като външната политики и сигурността са в прерогативите на върховния представител на ЕС Федерика Могерини. Именно тя говори от името на 28-те, когато трябва да порицае поредния ядрен опит в Северна Корея или влошаването на ситуацията с човешките права на някой тихоокеански остров.

Постоянен представител

Ако попитате някой от постоянните представители на страните членки в Брюксел защо просто не се нарича посланик или пък се опитате да се обърнете към него с тази титла, може да получите снизходителен поглед. Причината е, че представителите на държавите в международните организации не са посланици. Но по-важното е, че те имат много по-оперативни функции, вземайки често решения от името на правителството си. За всички страни членки, но особено за по-малки страни като България, които нямат голяма бюрокрация, техният постоянен представител е често не по-малко важен от външния министър. Понякога в Брюксел е по-важно какво казва Райнхард Зилбербер – германският постоянен представител, а не канцлерът Ангела Меркел.

Самите представители вероятно ще ви кажат, че са problem-shooters, които успяват да решат повечето проблеми зад затворени врати. По този начин никой не разбира, че правенето на европейската политика невинаги е възвишено мероприятие, а доста брутална схватка, в която всяка страна опитва да защити интересите си.

КОРЕПЕР

Ако вярвате в конспирациите, "Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите - членки на Европейския съюз", би трябвало да е отправната точка за разплитането на мрежата, която тайно управлява Европа. В него анонимни бюрократи взимат решенията от името на своите правителства. КОРЕПЕР (по френската абревиатура на комитета) формално е натоварен да подготвя дневния ред на заседанията на Съвета на ЕС (с малки изключения), но реално в него се договарят повечето въпроси. Само там, където постоянните представители (а преди тях и работните групи, в които заседават дипломати и експерти на по-ниско ниво) не могат да постигнат компромис, решенията се оставят в ръцете на съответните министри. Именно тези хора вършат деветдесет процента от работа на Съвета на ЕС, а министрите по-късно само приподписват вече взетите решения. По тази причина постоянните представители на страните членки в Брюксел често биват определяни като хората, които всъщност управляват Европейския съюз.

В КОРЕПЕР ще се върши и голяма част от работата на председателството. Там най-често се постигат общите позиции по различни законодателни актове, а зад закритите вратите на комитета преминават и най-разгорещените дискусии (разбира се, според температурните разбирания на Брюксел).

Мертенс, Античи и Николаидис

Тримата герои са част от странния навик на евробюрократите да назовават някоя длъжност по името на първия чиновник, който я е заемал. Ако тази практика се следваше и в България, то образователният министър например винаги щеше да носи името Бурмов.

Всъщност трите имена обозначават дипломатите, които подготвят работата на различните формати на КОРЕПЕР: Мертенс - заседанието на заместник постоянните представители, Античи - на постоянните, а Николаидис - на Комитета по политика и сигурност (който заседава отделно от КОРЕПЕР). Античи имат и друга важна роля – по време на Европейските съвети само един от тях е допуснат до заседанието на държавните и правителствените глави на 28-те. Единствено през неговите записки например е ясно какво наистина е казал българският премиер по време на дискусиите с другите премиери и президенти.

Триалог

"Хайде пробвай да обясниш триалога", казва дипломат, отчаян от евроговора. Това е трудна задача не само защото процедурата няма нищо общо с шведите. Формално погледнато, триалогът не съществува (не си правете труда да го търсите в Договора за ЕС). Това е фантомна процедура, която започва да се прилага преди няколко години с цел да се избегне законодателният блокаж.

По принцип законодателните актове в ЕС се приемат на две четения, но ако няма съгласие, може да се стигне и до т.нар. помирителна комисия, която има за цел да изглади противоречията между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Сега на практика помирителната комисия започва да действа веднага след като институциите приемат позициите си. По трима представители на Европейския парламент, председателството на Съвета на ЕС и служители на Европейската комисия се затварят в една стая и не излизат, докато не са постигнали общ текст. В зависимост от законодателството това може да отнеме и цяло денонощие. За непосветените този процес е неясен и в нарушение на всякакви принципи за прозрачност (и на практика изключва повечето евродепутати, които не са консултирани за постигнатите компромиси), но за участниците в него е висш пилотаж в европейското законотворчество.

Берлемон

Най-краткото обяснение на този термин е "Дондуков 1", но в Брюксел. Това е седалището на Европейската комисия. Нейният 13-и етаж традиционно се обитава от председателя на комисията и това не се е променило въпреки всички кризи, сполетели ЕС. Срещу нея, от другата страна на "Рю де ла Лоа", се намира Съветът на ЕС (там, където задъханият дипломат от началото на текста се опитва да влезе).

Името идва от женския манастир, който се е намирал на мястото на сградата на ЕК. Една от шегите сред евробюрократите е, че духът на манастира се е запазил – интригите в Европейската комисия са почти толкова, колкото е и полезната дейност. Но всичко е в името на по-висши идеали.

Бележка: Поради липса на място и изчерпване на хумора извън този речник остават "отворения метод на координация", "постоянно структурирано сътрудничество", "комитологията", "пасарел клаузата" и други не по-малко важни термини и абревиатури.

"Къде има фак, пак закъснявам?" Запъхтян дипломат нервно се оглежда на входа на Justus Lipsius – грозноватата сграда на Съвета на Европейския съюз, чието председателство бе поето от България преди две седмици. Указанията на колегите му са бързи и без особено оживление. За сметка на погледите на група посетители – дали от любопитство какво пропускат или от възмущение, че всички слухове за ексцесиите на европейските институции са не само верни, но дори надхвърлят богатото въображение на таблоидната преса.

Дипломатът - от страна, която скоро ще наследи от България председателството на Съвета на ЕС, всъщност търси къде заседава някоя от работните група на Съвета по външни работи (Foreign Affairs Council и оттам FAC). В нея вероятно ще бъде изгладен езикът на поредната декларация на ЕС за ситуацията в Иран или Северна Корея. Смешно звучащата абревиатура е само един от многото странни термини в "евроговора". От тази седмица, когато започват първите официални събития от българското председателство на Съвета на ЕС, българските медии ще започнат масово да употребяват тази терминология и зрителите/читателите ще бъдат засипани с "триалози" и общи позиции. Нищо чудно отнякъде да се появи и някое "античи".


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  castaliafons avatar :-|
  Добрият войник Швейк

  Гимних, не ГиНмних.

 • 2
  ilin avatar :-|
  ilin

  До коментар [#1] от "Добрият войник Швейк":

  да, глупаво typo. Благодаря.

 • 3
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Като цяло всичката тази терминология е за да направи ЕС крайно объркващ. Не се изненадвайте на Британците, че след като гласуваха да излязат от ЕС, търсиха какво е ЕС в гугъл.

  Всичко е една абстракция, независимо дали са положителни или не целите. Иди после разсейвай конспирациите, че КОРЕПЕР е задкулисието. Ми че то и в България задкулисието действа по сходни механизми...

  За трите вида съвета, като включим и парламента, изобщо не говорете. Колкото и да ги четеш и преповтаряш, все се забравят. Ако са искали да не ги бъркаме, щяха да ги кръстят по смислово различен начин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK