Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах
Регистрация
2 12 яну 2018, 12:41, 5793 прочитания

Извинете, къде има фак?

Или как да четете лавината от термини и абревиатури, която ще ви засипе покрай българското председателство

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Още по темата

Убийственото начало на европредседателството

Стрелбата по близък до управляващите бизнесмен показва напреженията в модела "ГЕРБ"

11 яну 2018

Борисов купи недоволството на полицаите със 100 млн. лв.

Парите са за увеличение на заплатите на около 47 хил. работещи в системата на МВР

11 яну 2018

Владислав Горанов: България планира да кандидатства за чакалнята на еврозоната до юни

Правителството дава силна заявка, че ще ползва европредседателството като дипломатически лост за влизането във валутния механизъм

11 яну 2018
"Къде има фак, пак закъснявам?" Запъхтян дипломат нервно се оглежда на входа на Justus Lipsius – грозноватата сграда на Съвета на Европейския съюз, чието председателство бе поето от България преди две седмици. Указанията на колегите му са бързи и без особено оживление. За сметка на погледите на група посетители – дали от любопитство какво пропускат или от възмущение, че всички слухове за ексцесиите на европейските институции са не само верни, но дори надхвърлят богатото въображение на таблоидната преса.

Дипломатът - от страна, която скоро ще наследи от България председателството на Съвета на ЕС, всъщност търси къде заседава някоя от работните група на Съвета по външни работи (Foreign Affairs Council и оттам FAC). В нея вероятно ще бъде изгладен езикът на поредната декларация на ЕС за ситуацията в Иран или Северна Корея. Смешно звучащата абревиатура е само един от многото странни термини в "евроговора". От тази седмица, когато започват първите официални събития от българското председателство на Съвета на ЕС, българските медии ще започнат масово да употребяват тази терминология и зрителите/читателите ще бъдат засипани с "триалози" и общи позиции. Нищо чудно отнякъде да се появи и някое "античи".

Терминологичната бомбардировка няма да бъде причинена само от традиционния пропуск на българските медии да обясняват термините, които използват. Самите евробюрократи обичат криптоезика си и се счита за добър вкус журналистите да питат какво става в еди-кое си Ди Джи, т.е. Генерална дирекция (Directorate-General – бюрокрацията в ЕК), или пък какви са очакванията за предстоящата "Гимних" примерно (неформална среща на външните министри). Подобна фразеология, разбира се, не помага за разсейване на усещането, че в Брюксел пребивава някаква секта, която основно говори помежду си и често няма връзка с реалността.

ФАК, ГАК

Двете абревиатури, които доста често се използват в евроговора, всъщност означават сбирките на външните министри на страните членки. Някога Съветът по общи въпроси (General Affairs Council - GAC) е бил средището на европейската политика, но в последните години ролята му е поизпразнена. От една страна, държавните и правителствените ръководители (Европейският съвет, който не трябва да се бърка със Съвета на ЕС или, опазил Господ, със Съвета на Европа) вече много повече се интересуват от делата на Европейския съюз и не искат да оставят тази престижна работа в ръцете на външните си министри. От друга - нуждата от по-оперативни решения измества дискусиите в Брюксел, където постоянните представители на страните членки (виж по-долу) имат много по-бърз и директен контакт от външните министри. За ГАК обаче ще чувате заради неговите заседания по чл. 50 (т.е. Brexit), тъй като там формално се вземат решенията за конкретните позиции по казуса с напускането на Великобритания.

А прословутият ФАК - Съветът по външни отношения, се занимава с външната политика на ЕС. Той обаче няма да се председателства от българския външен министър Екатерина Захариева, тъй като външната политики и сигурността са в прерогативите на върховния представител на ЕС Федерика Могерини. Именно тя говори от името на 28-те, когато трябва да порицае поредния ядрен опит в Северна Корея или влошаването на ситуацията с човешките права на някой тихоокеански остров.Постоянен представител

Ако попитате някой от постоянните представители на страните членки в Брюксел защо просто не се нарича посланик или пък се опитате да се обърнете към него с тази титла, може да получите снизходителен поглед. Причината е, че представителите на държавите в международните организации не са посланици. Но по-важното е, че те имат много по-оперативни функции, вземайки често решения от името на правителството си. За всички страни членки, но особено за по-малки страни като България, които нямат голяма бюрокрация, техният постоянен представител е често не по-малко важен от външния министър. Понякога в Брюксел е по-важно какво казва Райнхард Зилбербер – германският постоянен представител, а не канцлерът Ангела Меркел.

Самите представители вероятно ще ви кажат, че са problem-shooters, които успяват да решат повечето проблеми зад затворени врати. По този начин никой не разбира, че правенето на европейската политика невинаги е възвишено мероприятие, а доста брутална схватка, в която всяка страна опитва да защити интересите си.

КОРЕПЕР

Ако вярвате в конспирациите, "Комитетът на постоянните представители на правителствата на държавите - членки на Европейския съюз", би трябвало да е отправната точка за разплитането на мрежата, която тайно управлява Европа. В него анонимни бюрократи взимат решенията от името на своите правителства.
КОРЕПЕР (по френската абревиатура на комитета) формално е натоварен да подготвя дневния ред на заседанията на Съвета на ЕС (с малки изключения), но реално в него се договарят повечето въпроси. Само там, където постоянните представители (а преди тях и работните групи, в които заседават дипломати и експерти на по-ниско ниво) не могат да постигнат компромис, решенията се оставят в ръцете на съответните министри. Именно тези хора вършат деветдесет процента от работа на Съвета на ЕС, а министрите по-късно само приподписват вече взетите решения. По тази причина постоянните представители на страните членки в Брюксел често биват определяни като хората, които всъщност управляват Европейския съюз.

В КОРЕПЕР ще се върши и голяма част от работата на председателството. Там най-често се постигат общите позиции по различни законодателни актове, а зад закритите вратите на комитета преминават и най-разгорещените дискусии (разбира се, според температурните разбирания на Брюксел).

Мертенс, Античи и Николаидис

Тримата герои са част от странния навик на евробюрократите да назовават някоя длъжност по името на първия чиновник, който я е заемал. Ако тази практика се следваше и в България, то образователният министър например винаги щеше да носи името Бурмов.

Всъщност трите имена обозначават дипломатите, които подготвят работата на различните формати на КОРЕПЕР: Мертенс - заседанието на заместник постоянните представители, Античи - на постоянните, а Николаидис - на Комитета по политика и сигурност (който заседава отделно от КОРЕПЕР). Античи имат и друга важна роля – по време на Европейските съвети само един от тях е допуснат до заседанието на държавните и правителствените глави на 28-те. Единствено през неговите записки например е ясно какво наистина е казал българският премиер по време на дискусиите с другите премиери и президенти.

Триалог

"Хайде пробвай да обясниш триалога", казва дипломат, отчаян от евроговора. Това е трудна задача не само защото процедурата няма нищо общо с шведите. Формално погледнато, триалогът не съществува (не си правете труда да го търсите в Договора за ЕС). Това е фантомна процедура, която започва да се прилага преди няколко години с цел да се избегне законодателният блокаж.

По принцип законодателните актове в ЕС се приемат на две четения, но ако няма съгласие, може да се стигне и до т.нар. помирителна комисия, която има за цел да изглади противоречията между Съвета на ЕС и Европейския парламент. Сега на практика помирителната комисия започва да действа веднага след като институциите приемат позициите си. По трима представители на Европейския парламент, председателството на Съвета на ЕС и служители на Европейската комисия се затварят в една стая и не излизат, докато не са постигнали общ текст. В зависимост от законодателството това може да отнеме и цяло денонощие. За непосветените този процес е неясен и в нарушение на всякакви принципи за прозрачност (и на практика изключва повечето евродепутати, които не са консултирани за постигнатите компромиси), но за участниците в него е висш пилотаж в европейското законотворчество.

Берлемон

Най-краткото обяснение на този термин е "Дондуков 1", но в Брюксел. Това е седалището на Европейската комисия. Нейният 13-и етаж традиционно се обитава от председателя на комисията и това не се е променило въпреки всички кризи, сполетели ЕС. Срещу нея, от другата страна на "Рю де ла Лоа", се намира Съветът на ЕС (там, където задъханият дипломат от началото на текста се опитва да влезе).

Името идва от женския манастир, който се е намирал на мястото на сградата на ЕК. Една от шегите сред евробюрократите е, че духът на манастира се е запазил – интригите в Европейската комисия са почти толкова, колкото е и полезната дейност. Но всичко е в името на по-висши идеали.

Бележка: Поради липса на място и изчерпване на хумора извън този речник остават "отворения метод на координация", "постоянно структурирано сътрудничество", "комитологията", "пасарел клаузата" и други не по-малко важни термини и абревиатури.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

30 януари 2018г.
София Хотел Балкан

capital.bg/ governmentevent

Дванадесета годишна среща на бизнеса с правителствотоАкценти в програмата:
Загубата на човешки капитал през последните години - колко голям е проблемът, какви са ефектите за икономиката и какви държавни политики могат да го решат
Какво може да направи правителството за задържане и развитие на човешкия капитал
Докога ще расте европейската икономика и кои политики могат да повлияят на българския пазар на труда
Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал
Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина


Прочетете и това

ЕС финансира учебни посещения за млади фермери в Китай ЕС финансира учебни посещения за млади фермери в Китай

Кандидатства се онлайн, срокът е до 10 септември

21 авг 2017, 2532 прочитания

ЕС би бил мащеха за Мъск 1 ЕС би бил мащеха за Мъск

Брюксел обаче дава 12 пъти повече пари на фермерите, отколкото на космонавтите

16 юни 2017, 4149 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Европейски съюз" Затваряне
Българите не плачат и печелят пари

България е рекордьор в ЕС по полови стереотипи, но поне не изглежда в страната да има голяма разлика в заплащането на двата пола

Бавни Държавни Железници

До началото на март 80 жп гари, или 1/3 от всички, трябва да продават билети в реално време. Системата обаче напредва изключително бавно

Още малко по-скъпи

Прогнозите на агенциите са, че апартаментите в столицата ще поскъпнат с максимум 10% през 2018 г.

Миролио продаде дела си в "Булгартабак" за 26.6 млн. лв.

През фондовата борса бяха прехвърлени 7.22% от капитала, които отговарят точно на дела на италианския бизнесмен

България изнася все повече машини и авточасти

Увеличението във външната търговия през 2015 г. идва основно от пазарите на ЕС. Спад има при суровините, но той е ценови

Две седмици в Мароко

С кола от северната до южната част на страната

Ново място: Ibeco

Ibeco е шоурум, посветен на кафето, чая и виното

K:Reader

Нов и модерен инструмент, който пренася в дигитална среда усещането от четенето на хартия.

Прочетете целия вестник или списание без да търсите отделните статии в сайта.
Капитал, брой 3

Капитал

Брой 3 // 20.01.2018 Прочетете
Капитал PRO, Сделката за Общинска банка и още от по-важните теми в седмичния "Капитал"

Емисия

DAILY @7PM // 19.01.2018 Прочетете