Мария Габриел ще отговаря за изследванията и образованието

Мария Габриел

Мария Габриел ще отговаря за изследванията и образованието

Новата длъжност на българския комисар обединява два съществуващи ресора и сериозен бюджет, но има слаба политическа тежест

5985 прочитания

Мария Габриел

© Надежда Чипева


Българският комисар Мария Габриел ще отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно днес, след като новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви ресорите на комисарите.

Новата длъжност на Габриел до момента беше поделена между двама комисари, т.е. тя ще има по-широки правомощия от предшествениците си. Въпреки че и двете области са непротиворечиви и нямат особена политическа тежест, тъй като Европейският съюз (ЕС) няма съществени правомощия в областта, новата длъжност на практика е леко повишение за Габриел. Общият бюджет на трите програми – "Еразъм II", "Творческа Европа" и "Хоризонт", се предвижда да бъде приблизително 140 млрд. евро за периода 2021-2027 г. За сравнение, по "Дигитална Европа", ресора, който българският комисар имаше до момента, за следващите седем години са отделени (все още не са одобрени) 8.2 млрд. евро.

"Аз съм убеден, че ще имаме ресор, който хем ще ни харесва, хем е модерен, хем ще е достоен за България и с поне три пъти по-голямо финансиране от досегашния", каза в четвъртък премиерът Бойко Борисов, вероятно имайки предвид по-сериозния бюджет, който формално ще се управлява от Мария Габриел.

Новото комбинирано портфолио обаче очевидно не е в приоритетите на председателя на ЕК, тъй като на въпрос кой ще отговаря за културата Урсула фон дер Лайен се нуждаеше от помощ от журналистите в залата, за да си припомни, че това е Мария Габриел.

По-късно Фон дер Лайнен каза, че Мария Габриел е работила изключително добре в дигиталната област и и затова тя смята, че българката има качества да поеме новото "огромно портфолио".

Какво ново в ЕК?

Вероятно най-голямата изненада в ресорите на комисарите е, че изпълнителният вицепрезидент на ЕК Маргрете Вестагер ще бъде отговаря не само за дигиталните политики а ЕС, но и остава комисар по конкуренцията. Това изглежда като директно предизвикателство към американския президент Доналд Тръмп, който на няколко пъти обвиняваше Вестагер в антиамериканска политика заради нейните решения да глоби глобалните дигитални гиганти Google и Apple. Сега датчанката освен в областта на конкуренцията ще може да продължи започнато и в регулаторната област.

Вторият изпълнителният вицепрезидент, както се и очакваше, е Франс Тимерманс. Той ще отговаря за климатичните политики на ЕС, като Фон дер Лайен подчерта, че целта е 27-те да постигнат към 2050 г. климатично неутрална икономика.

Известна изненада е, че трети изпълнителен вицепрезидент е Валдис Домбровскис, който според Фон дер Лайен е добавен, за да се запази географският баланс е ЕК. Домбровскис ще отговаря отново за финансовите въпроси и еврото. Това е ключов въпрос за България, която очаква покана за влизане в чакалнята на еврозоната. Домбровскис става и комисар по финансовите услуги и капиталовите пазари, т.е. засилва ролята спрямо предишната ЕК. Това е важно за България, тъй като той лобира за София за по-бързото й влизането в еврозоната.

В ЕК се очертава и нова геометрия на силите. Няколко комисари освен изпълнителните зам.-председатели ще имат засилени функции, докато няколко вицепрезиденти ще има доста неясни правомощия. Например длъжността на предложения нов зам.-председател Маргаритис Скинас "Защита на европейския начин на живот" беше веднага префасонирана на "Защита на гръцкия начин на живот". В подобно положение е и хърватският зам.-председател Дубравка Шуица, която ще се занимава с демокрацията и демография.

А какво става с върховенството на закона?

Един от най-щекотливите въпроси за Фон дер Лайен е как да процедира с върховенството на закона, след като беше горещо подкрепена от Полша и Унгария, които имат проблеми именно в тази област.

Решението на Фон дер Лайен е да раздели ресора на две. Създава се специален зам.-председател на ЕК по "Ценностите и прозрачността", който ще бъде заето от досегашния правосъден комисар Вера Йоурова. Tя на практика ще поеме дейността на Франс Тимерманс. Както и Тимерманс, обаче Йоурова няма да има собствена бюрокрация, която ще се подчинява на новопредложения комисар по правосъдието Дидие Рендерс. Рендерс е бивш белгийски министър на финансите и външните работи и именно той предложи през 2016 г. нов механизъм за преглед на спазването на върховенството на правото чрез експертни проверки (peer reviews) от страните членки. Той е и активен привърженик на обвързването на спазването на законността с европейските фондове.

Самата Фон дер Лайен каза, че назначението на Йоурова не е реверанс към никого, тъй като тя е доказан професионалист. Йоурова е по-скоро за активна роля на Брюксел в областта на върховенство на закона. Например преди два месеца тя се изказа скептично за възможността за отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка, който следи реформите в областта на правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния. Преди това тя публично се беше усъмнила и в ефективността на българската прокуратура.

Новият ресор на Габриел

Под ръководството на българския комисар ще бъдат две генерални дирекции и три програми.

Генерална дирекция "Образование и култура" управлява програма "Еразъм II", чийто бюджет за периода 2021-2027 вече беше одобрен в размер на 30 мрлд. евро (всички суми са по цените от 2018 г.). Нейният бюджет беше увеличен двойно спрямо периода 2014-2020 г.

Самото управление на средствата е съсредоточено основно в страните членки, като ЕК има ролята да дава стратегически насоки.

През 2018 г. България е получила 1.5% от цялото финансиране по програмата основно защото твърде малко чужди студенти идват в страната. Интересното е, че през периода 2015-2018 г. повече чужди студенти и изследователи са дошли в България, отколкото български са заминали на обмен.

Освен нея дирекцията управлява и програма "Креативна Европа" с бюджет 1.4 млрд. евро, от който се финансират най-вече трансгранични аудио-визуални проекти (например международни филмови проекти).

Ако не друго, Мария Габриел може да помогне на българската университетска общност да се включи в изграждащата се мрежа от т.нар. европейски университети, които предлагат общи програми. Засега нито едно българско висше учебно заведение не успя да се включи в подобна мрежа, което в дългосрочен план ги обрича на бавно затихване.

Програма "Хоризонт" с предвиден бюджет от 100 млрд. евро за периода 2021-2027 г. пък финансира обмяната на научни кадри, изследванията и развитието, както и хай-тек инфраструктура (като супер компютри). За средства от нея могат да кандидатстват както публични институции, така и частни компании.

Как изглежда новата ЕК на пръв поглед

- 13 от 27-те комисари са жени. В настоящата ЕК жените са девет.

- Средната възраст на комисарите е 60 г., с две години по-висока от досега.

- Ако досега Европейската народна партия имаше 14 комисари, сега ще има само девет.

- Социалистите се очертават с най-сериозно представителство – 10 комисари, с двама повече спрямо комисията на Жан-Клод Юнкер.

- Либералите в ЕК вече са петима.

- В комисията ще има и един комисар от зелените - предложеният от Литва, макар че самите зелени в Европейският парламент имат съмнения за него. Виргиниус Синкевичус е по-известен с това, че е голям фен на Доналд Тръмп. Има и един комисар от Европейските консерватори и реформисти – Януш Войчеховски, който в момента се разследва от ОЛАФ.

Българският комисар Мария Габриел ще отговаря за изследванията, образованието и културата в новата Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно днес, след като новият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен обяви ресорите на комисарите.

Новата длъжност на Габриел до момента беше поделена между двама комисари, т.е. тя ще има по-широки правомощия от предшествениците си. Въпреки че и двете области са непротиворечиви и нямат особена политическа тежест, тъй като Европейският съюз (ЕС) няма съществени правомощия в областта, новата длъжност на практика е леко повишение за Габриел. Общият бюджет на трите програми – "Еразъм II", "Творческа Европа" и "Хоризонт", се предвижда да бъде приблизително 140 млрд. евро за периода 2021-2027 г. За сравнение, по "Дигитална Европа", ресора, който българският комисар имаше до момента, за следващите седем години са отделени (все още не са одобрени) 8.2 млрд. евро.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  pfz25620854 avatar :-P
  pfz25620854

  Госпожо Габриел! Ще управлявате Програма "Еразъм+" на европейско ниво, а България не може да се оправи с нея на национално дори - Центърът за развитие на човешките ресурси, който я управлява в България, се тресе от КОРУПЦИОННИ СКАНДАЛИ и до ден днешен!

  https://capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2019/07/30/3944948_ministerstvo_za_osvobojdavane_na_neudobnite/

 • 2
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  Не мога да разбера защо ресорите не се раздават на кандидати от страни с успехи в съответната област, за да внесат успешния си опит на европейско ниво? Финландия например е водеща в образованието. България не може да се похвали дори с това да е в средата на класацията. Ако наистина се търси развитие, на какво ще научи ГЕРБ * Габриел европейците?

 • 3
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Убийствен коментар по темата на Комарницки:

  https://www.segabg.com/touche/tush-09-11-2019

 • 4
  soren avatar :-?
  soren

  Това с програмата "Еразъм" май не е много сигурно. Урсула е много остро атакувана от либерали и зелени за ресора на гърка - "Защита европейския начин на живот". И за да не изглежда прекалено ксенофобски, май освен мигрантите в този ресор ще сложат и образованието.
  https://twitter.com/MargSchinas/status/1171367776084275200

 • 5
  badsvetlio avatar :-|
  badsvetlio

  Ей много ги разбирате, много.... Да бяхте прегледа ли пресата в Европа и тогава да давате мнение за това и онова по ресори те на Евро комисарите хейтъри.

 • 6
  043 avatar :-|
  043

  Горката Габриел с неприоритетното портфолио! А разградската десница ще отговаря за чистотата на коридора на втория етаж на централния!

 • 7
  kratun.ko avatar :-|
  kratun.ko

  До коментар [#5] от "badsvetlio":

  Препоръчайте ни. моля. нещо за четене от европейската преса, че може да сме пропуснали. В коментарите по немската телевизия не споменаха нито Габриел, нито ресора и като приоритетни. Такива са само за Баце, за да си придава важности пред мат'ряла.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал