Църквата, която беше музей

След над 10 години съдебни спорове храмът "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в Добърско отново е собственост на Неврокопската епархия

Малката църква в Добърско е под защитата на ЮНЕСКО
Малката църква в Добърско е под защитата на ЮНЕСКО
Малката църква в Добърско е под защитата на ЮНЕСКО    ©  Надежда Чипева
Малката църква в Добърско е под защитата на ЮНЕСКО    ©  Надежда Чипева

Знаете ли, че 100-те национални туристически обекта всъщност са 223 (и броят им непрекъснато нараства)? От създаването му през 1966 г. списъкът преминава няколко редакции, най-съществената от които се случва след 10 ноември 1989 г. Тогава от групата исторически, природни и културни забележителности отпадат свързани с комунистическия строй музеи, партизански лагери и индустриални комплекси (като "Кремиковци" и ТЕЦ "Марица-изток"), както и вписаната под номер 100 възможност да посетите образцово ТКЗС по свой избор. А сред новите обекти, които влизат в списъка на тяхно място, е и малката църква "Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" в разложкото село Добърско.

Официално датирана от 1614 г., а според някои недоказани хипотези вероятно построена пет века по-рано, тя е единствената в България, която носи имената на двамата светци. Това, което я отличава в още по-голяма степен обаче, са богатите стенописи, които покриват почти всеки сантиметър от вътрешността й (сред които и станалото популярно като "Исус в ракета" изображение на сцената Преображение Господне), както и зиданият иконостас с два входа и рядко срещаните по българските земи изображения на дванайсетте апостоли в цял ръст. Още през 1977 г. той е обявен за паметник на културата (или според новата терминология от 2009 г. – недвижима културна ценност) от национално значение. А самата църква, макар и да не е част от списъка с обекти на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО в страната, се намира под защитата на международната организация.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал