Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
1 2 яну 2020, 11:18, 2943 прочитания

Свежо от планината

В кухнята на благоевградската пивоварна на лидера по продажби на бира "Карлсберг България"

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Email
  • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg
История

Историята на пивоварната в Благоевград, днес собственост на Carlsberg, датира от 1965 г. Тогава в града започва изграждането на фабрика за бутилиране на пиво в системата на ДСО "Винпром". Постепенно потреблението нараства и ръководството на ДСО "Българско пиво" взема решение към фабриката за бутилиране да се изгради и пивоварна. Заводът "Пиринско пиво" е официално открит на 26.03.1971. Към 1980 г. годишният му капацитет достига 40 млн. литра пиво.


Пивоварната е раздържавена по линия на масовата приватизация през 1997 г., като 70% от акциите на дружеството стават собственост на няколко приватизационни фонда и индивидуални участници. Най-голям дял - 34%, придобива приватизационен фонд "Златен лев". През 1998 г. се приватизират още 24% от капитала на дружеството чрез Българска фондова борса - София. През 2001 г. "Пиринско пиво" открива нова инсталация за производство на наливна бира. Разнообразява се асортиментът - освен "Пиринско светло" и "Пиринско тъмно" на пазара е пусната и премиалната бира "Златен елен".

От ноември 2002 г. "Пиринско" става част от международното портфолио на датския пивоварен концерн Carlsberg, което е и ключов момент в нейното развитие. През септември 2004 г. "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво" обединяват ресурси и активи под името "Карлсберг България". Обединението на двата завода сформира най-бързо развиващата се пивоварна компания в страната.

През 2017 г. производственият обем на двете ни пивоварни (Шумен и Благоевград) е около 1 740 000 хектолитра, като основната част се реализира на местния пазар.




Асортимент

В благоевградската пивоварна се произвеждат "Пиринско", както и различните разновидности на сайдера Somersby. Отделно "Карлсберг България" произвежда и внася на пазара "Шуменско", Tuborg, Calrsberg, чешката Zatecky Hus, френската Kronenbourg Blanc, чешката Budweiser Budvar, немската пшеничена бира Erdinger, златистия испански лагер с цитрусови нотки San Migel Fresca, италианската Angelo Poretti с няколко вида хмел и Brooklyn Lager. От 2018 г. компанията включи в асортимента си и бира без алкохол – Birell.

От май 2017 г. заводът в Благоевград работи с най-модерната и иновативна технология в пречистването на отпадните води. Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Той осигурява биологично третиране на 100% от отпадните води на завода. Инвестицията в пречиствателната станция е 5 млн. лева, като това е една от стъпките в посока постигане на нулев отпечатък от дейността. Визията на Carlsberg Group за по-добър утрешен ден се състои от четири амбиции: нулев въглероден отпечатък, нулеви отпадъчни води, нулева безотговорна консумация на алкохол и нулеви злополуки. Всяка от тях е подкрепена от индивидуални измерими цели, които трябва да бъдат постигнати до 2022 – 2030 г.

КОМПАНИЯТА

"Карлсберг България" е лидер по продажби на бира в страната. През 2018 г. компанията реализира приходи от над 165 млн. лв. и изпревари другите големи играчи на пазара "Загорка" и "Каменица". Печалбата на компанията е била 23 млн. лв., а заетите - 488 души. През 2018 г. дружеството е направило капиталови разходи за 16.5 млн. лв., като фокусът на инвестициите в бил в търговски съоръжения и подобряване на производственото оборудване. Планираните за 2019 г. инвестиции надхвърлят 21 млн. лв. и са насочени към подобряване и автоматизиране на технологиите.

По данни на Nielsen през 2018 г. компанията е увеличила пазарния си дял до 35.1%, при 31.6% година по-рано. Онлайн проучване на агенцията за пазара на бира в България определя "Пиринско" като най-консумираната марка бира и втория най-любим бранд бира на потребителите.
Как се прави "Пиринско пиво"

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
Производството на бира минава през няколко основни етапа: варене, ферментация, филтриране, след което идва ред на бутилирането й. Необходимите суровини са малц, хмел, вода и мая, а в рецептата на "Пиринско" се използва и царевичен грис.

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
Първият етап е смилането на зърното и смесването му с вода. В т.нар. майски съдове водно-зърнената смес се "майчува" - бърка се на висока температура, докато големите молекули се раздробят на прости захари.

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
Във филтрационен апарат, наречен цедилна каца, "озахарената" смес се филтрира - течността се отделя от твърдите частици, след което отива за варене. Вари се на 102 градуса. По този начин се извличат горчивите вещества от хмела. Хмелът, който се влага в "Пиринско", е внос и пристига под формата на гранули. У нас няма достатъчно производство на хмел, за да обезпечи работата на пивоварните. Малцът е от България.

Варката отива в машина, наречена вир пул, в която сместа се върти по стените на съда и по този начин механично утайката се отделя от пивната течност.

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
Така избистрената течност отива по тръби, охлаждайки се, в огромните ферментатори. Ферментаторът е с обем 42 хектолитра - мерната единица, с която работят пивоварните. Един хектолитър е 100 литра. В пивоварната на "Пиринско" има 17 ферментатора.

В тези огромни "бирени цистерни" се подават и дрождите, които активират процеса на ферментация. Обикновено той продължава 7 дни, но може да се ускори или забави. В съда освен това има определено налягане, което помага на алкохола и въглерода да се задържат в бирата. "Пиринско" е лагер - бистра бира с чист и лек аромат и точно определен процент алкохолен градус, който изисква прецизност на процеса.

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
След ферментацията бирата се филтрира още веднъж и се охлажда до 2 градуса за "Пиринско" и до -1 за "Ледено". По-ниската температура дава по-свеж аромат, а в производството на самото "Ледено" се влага специален хмел. След поредното филтриране бирата се прехвърля в т.нар. успокоителни танкове, където газовете се уравновесявят и се получава характерното за бирата насищане с СО2.

Свежо от планината

Фотограф: Надежда Чипева
Време е за бутилиране. Съдовете - стъклени бутилки или PVC, се пастьоризират с пара, пълнят се, затварят се и се пакетират.


  • Facebook
  • Twitter
  • Зарче
  • Email
  • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

    Дарение
    Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

За родния град оптимистично За родния град оптимистично

Арх. Иван Киряков за силните и слабите страни на градската среда в Стара Загора

5 апр 2020, 45 прочитания

Чирпанската тайна на българската бира Чирпанската тайна на българската бира

Базираната в града "Булмалц" е най-големият производител на малц за пивоварната индустрия в страната

5 апр 2020, 56 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Ритейл"

Седмичен бюлетин с най-важното от ритейл сектора

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
  • Допълнителни издания
  • Остъпки за участие в събития
  • Ваучер за реклама
Още от "Градове" Затваряне
Ремонт за 1.6 млн. лв. ще има в Националната библиотека

Преди година покривът на сградата беше ремонтиран от фирма, управлявана от децата на бившия шеф на пътната агенция

Още от Капитал
Пат в туризма

Хиляди туроператори трябва да върнат на клиенти си суми за провалени почивки, които обаче са предплатени към партньори

Къде изчезна златото

Затварянето на ключови рафинерии и липсата на транспорт почти блокират пазара на физическия благороден метал

Може ли България да надбяга вируса

България използва времето, спечелено от социалната изолация, за минимални подобрения в здравната система и планира да въведе софтуер за следене на заразени и нарушители на карантини. Засиленото тестване все още не се случва

Коронабюджет 1.0: Оптимистичната версия

Правителството поиска спешна ревизия на бюджет 2020, която да му даде по-голяма гъвкавост за маневри

И това ще мине

Как да се съхраним психически по време на пандемия и изолация

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10