Европейският отпечатък във Велико Търново
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Европейският отпечатък във Велико Търново

Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част

Европейският отпечатък във Велико Търново

Местните власти в областта залагат на ремонтни дейности, а бизнесът подновява машини

2768 прочитания

Най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда за 11 млн. лв. - за ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част

© Юлия Лазарова


Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Автор: Капитал
Изплатените европейски средства на човек в област Велико Търново са значително под средните стойности в страната - 350 лв. спрямо 679 лв. за България. Това е по-добре от съседно Търговище, но пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.

Ако разпределението на европейските средства в даден регион е показателно за бъдещото му развитие, общините във Велико Търново ще бъдат сред най-хубавите и енергийно ефективни в страната. Сред проектите по оперативни програми през програмен период 2014 - 2020 на обща стойност 180 млн. лв. по 70 млн. лв. са разпределени по ОП "Региони в растеж" и ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Същевременно реално изплатените европейски средства на човек, живеещ в област Велико Търново, са значително под средните стойности в страната - 350 лв. спрямо 679 лв. за България. За сравнение - това е далеч по-добре от съседно Търговище, но пък в Габрово сумата е над два пъти по-висока.

Ремонти, градинки и паркинги

В област Велико Търново местната власт явно е фокусирана върху подобряване на облика на общинските центрове и ремонт на училища и детски градини. Доказателството - най-голямата програма в региона към средата на 2019 г. е проектът за автентична градска среда на община Велико Търново за 11 млн. лв. Той включва ремонт на улици и пешеходни зони в жилищни квартали, включително ново улично осветление, както и ремонт на 38 улици в старата градска част, който включва и указателни табели и карти за туристите в района.

Община Горна Оряховица също залага на подобряване на градската среда с проект за ремонт на местния площад "Георги Измирлиев" и парк "Детски кът" на обща стойност 6 млн. лв.

Местната власт на Свищов пък разполага с 5 млн. лв. за жк "Младост" и парк "Радост", като парите са предвидени за ремонт на улици, ВиК мрежата, нови детски площадки, паркинги и зелени площи.

От август пък стартира проект за интегриран градски транспорт във Велико Търново на обща стойност 11.1 млн. лв. В обхвата на мащабния проект попадат планове за ремонт на булеварди и кръстовища, изграждането на пешеходен надлез и буферни паркинги за автобуси и леки автомобили, доставка и монтаж на електронни информационни табла за спирки на градския транспорт и за паркинги.

Други големи проекти на община Велико Търново са свързани с ремонт на училища и детски градини, изграждането на нов, по-голям комплекс за социални грижи за възрастни хора и хора с увреждания и ремонт на съществуващия такъв, нов кризисен център за хора, пострадали от насилие или други форми на експлоатация, както и подобряването на инфраструктурата в Западна промишлена зона.

На опашка за машини

Безспорно най-големият повод за търсене на безвъзмездна финансова помощ от европейските фондове в частния сектор е подобряването на енергийната ефективност чрез закупуването на нови машини и оборудване или подновяване на стари такива.

Най-големият бенефициент по отношение на безвъзмездна помощ по европейските програми е свищовският производител на ароматизатори "Виктори-2000". Компанията е одобрена за няколко проекта, два от които са за финансиране от по 1 млн. лв. по ОП "Иновации и конкурентоспособност".

Първият е за автоматизация на производствения процес на обща стойност 1.66 млн. лв. и безвъзмездна финансова помощ 996 хил. лв. С парите фирмата е закупила машини и оборудване като линии за производство на ароматизатори, за сглобяването им и машина за блистерни опаковки. Целта на компанията е по този начин да увеличи капацитета си и повишаване на приходите от износ, съдейки по проекта в информационната система за наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН).

След приключването на този проект в края на 2017 г. фирмата е одобрена за втори - за подобряване на енергийната ефективност. Той е на обща стойност 1.7 млн. лв., от които малко над милион са безвъзмездна помощ. Средствата са предвидени за нови машини, енергиен одит и консултантски услуги за въвеждане на сертификат ISO 500001, който определя международната рамка за доставката, използването и потреблението на енергия. Другите два проекта на фирмата са свързани с допълнително сертифициране и отново с енергийна ефективност. Въпреки многото спечелено еврофинансиране бизнесът на "Виктори-2000" не расте бурно: през 2018 г. са отчетени приходи от продажби 2.7 млн. лв., или 200 хил. лв. над предходната година. В периодите по-назад оборотът от основна дейност е около 2 млн. лв.

Готовите: училища и ново оборудване

За разлика от други региони в област Велико Търново много от големите обществени проекти с европейско финансиране са все още в изпълнение. Сред най-големите завършени проекти води община Горна Оряховица с 3 млн. лв. за ремонт на училища. В топ три е и местната власт на Свищов, която също е обновила средата в местните училища и детски градини с 2.4 млн. лв. безвъзмездни средства.

По отношение на завършени проекти видимо доминира частният сектор. Така например лидер е производителят на храни "Захарни заводи", където с 1.2 млн. лв. европейски средства и още толкова собствено финансиране фирмата е инвестирала в нови машини и оборудване за внедряване на лечебни бонбони с етерични масла и антимикробен ефект.

Следва производителят на пластмасови стоки "Ким пласт" с 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като парите са използвани за машини и консултантски услуги за въвеждане и сертифициране на система за енергиен мениджмънт съгласно ISO 50001. Очакваният резултат - фирмата да увеличи производствения капацитет и да понижи разходите за единица продукция. Почти аналогичен е проектът и на друга фирма на собствениците на "Ким пласт" - великотърновския производител на метални детайли "Дав 11", който купува с 1.5 млн. лв. стругове и консултантски услуги за ISO 50001.

Автор: Капитал

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK