Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 11 май 2020, 15:51, 2757 прочитания

След края на въглищата: Промяната отвътре

Най-вероятното бъдеще за въглищните централи към момента изглежда използването на природен газ

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Темата накратко
 • Запазването на работниците във въглищните централи може да стане с използването на природен газ.
 • Влагането на биомаса и RDF също е решение, но към тези горива има силно негативно обществено мнение.
 • Мините имат огромно поле за оптимизации чрез използване на ВЕИ.
*Статията е приключена редакционно преди откриването на първите случаи на заразени с коронавирус в България

Осигуреният от правителството комфорт за работата на въглищните централи на практика означава, че поне до 1 юли 2025 г. работещите в енергийния комплекс "Марица-изток" няма да усетят съществена промяна. По всяка вероятност България ще получи разрешение от ЕК да въведе механизъм с търгове за капацитети, който по същество представлява законов начин да се доплаща на въглищните централи, така че да продължават да работят. Той би могъл да осигури необходимите приходи за поддържането на ТЕЦ "Марица-изток 2" и да замени дългосрочните договори на частните "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3".


Какво ще стане след тази дата обаче е трудно да се прогнозира. Най-логично изглежда въглищните централи да ограничат до минимум дейността си, след като спре държавната помощ. От друга страна обаче, България ще има нужда от електроенергия, над 40% от която сега се произвежда именно в ТЕЦ-овете. Казано иначе, централите или трябва да прибегнат до нов тип гориво, което отделя по-малко CO2 емисии, или цената на тока да се повиши толкова, че да могат да си плащат квотите.

Обречена да губи

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" вече е изготвила модела за бъдещото си функциониране, който предстои да бъде одобрен от държавата. Проблемът е, че според него централата ще продължи да трупа загуби дори да се изпълни планът за оздравяването й. Накратко се предвижда част от дълговете към БЕХ (които са вече общо над 1.2 млрд. лева) да се преобразуват в капитал, което поне на хартия значително ще подобри финансовите показатели на дружеството. След това се предлага спешно да се вземат нови мерки, така че "да се осигурят оперативни приходи в достатъчен размер за нормалното функциониране на дружеството", което се изразява в административно изкупуване на електроенергия по непазарни цени, без да се правят оптимизации.Дори и при тази схема обаче сметките пак не излизат. Моделът показва, че приходите на централата биха могли да се повишат от 658 до 888 милиона лева, но разходите също нарастват - от 876 на 891 милиона. Освен че дружеството би продължило да губи, макар и само 3 млн. лв., не е ясно как подобна мярка със задължително изкупуване на енергията му ще се отрази на целия енергиен пазар. За да работи ТЕЦ "Марица-изток 2" с по-голямо натоварване, участието на другите производители като АЕЦ "Козлодуй" и т.нар. американски централи трябва да се намали. А това неминуемо ще доведе до по-висока средна цена на енергийния микс, следователно до по-високи сметки за ток основно за физическите лица. Разбира се, част от натоварването може да бъде поето, ако държавата най-сетне затвори старите и мръсни ТЕЦ като "Брикел", която трябваше да бъде изведена от експлоатация още през 2011 г.

Възможното решение

Около 350 млн. евро би струвало изграждането на изцяло нова 500-мегаватова паро-газова мощност. Такава може да има както на площадката на "Марица-изток 2", така и при частните "Ей И Ес Гълъбово" и "КонтурГлобал Марица-изток 3". От подобна инвестиция би имало поне две преки ползи. Едната е, че газовите инсталации ще може да работят и след 2030 г., което пък ще осигури работа за част от работниците. Другата е, че това ще гарантира сигурността на енергийните доставки, защото газовите турбини са много по-гъвкави за управление и биха били от полза при очакваното увеличение на ВЕИ мощностите.

Проблем при тях обаче ще бъде намирането на финансиране, тъй като например Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) взе решение да не подкрепя енергийни проекти с емисии над 220 мг/кВтч, каквито са най-ефективните газови централи. На практика ЕИБ ще отпуска заеми само за проекти, които освен електроенергия произвеждат и пара, която може да се оползотворява - дали за индустриални нужди, дали за битово отопление. Което ще доведе до диферсификция на подобни мощности от Маришкия басейн.

За да се случат газови ТЕЦ, обаче е необходимо да има сигурни доставки на природен газ, и то при конкурентни цени. Такива биха могли да бъдат постигнати чрез газовата връзка с Гърция, която впрочем минава именно през комплекса "Марица-изток и стига до Стара Загора. Чрез нея България ще има достъп до газ от Каспийския регион, както и до LNG от гръцките терминали. При последните посещения на премиера Бойко Борисов и енергийния министър Теменужка Петкова в САЩ стана ясно, че геополитическият интерес на американците е свързан именно с доставките на газ за България, а оттук и за Украйна. Това може да бъде използвано като коз в преговорите с "Газпром" за по-добри цени, така че производството на ток в газови централи да бъде конкурентно.

Боклук и слама

За разлика от трите големи ТЕЦ-а в комплекса "Марица-изток" свързаната с Христо Ковачки "Брикел" планира да отговори на предстоящите промени в сектора чрез замяна на част от въглищата с биомаса и RDF отпадъци. Въпреки че срещу последните има силно обществено недоволство, те са определени от ЕС за въглеродно неутрални и част от кръговата икономика. Затова използването им освен преки спестявания от по-малкия разход на въглища икономисва и значителна част от разходите за CO2 емисии.

За да се случи това, "Брикел" вече е подала в регионалната екоинспекция на Стара Загора заявление за ново комплексно разрешително. От него става ясно, че централата планира да използва на денонощие до 979 тона биомаса, до 96 тона неопасни отпадъци и до 490 тона нефтошисти. Най-общо биомасата се предвижда да се осигурява като отпадък от горското и селското стопанство (слама), а за неопасните отпадъци (RDF и други) се посочва, че основният източник ще са регионалните центрове за управление на отпадъците.

Като част от проекта до края на следващата година "Брикел" смята да изгради предкамерна скарна пещ за съвместно изгаряне на биомасата и отпадъците, след което остатъкът ще се подава към въглищна мелница, а газовете - към пещната камера на енергийния котел. Предкамерната пещ ще има байпасен газоход за димните газове, който ще се използва, ако се наложи аварийно спиране на енергийния котел. Проблемът е, че такива спирания не са рядкост в "Брикел", а ако не стигнат до енергийния котел, където температурата е достатъчно висока, токсичните газове може да не се разградят докрай - при изгаряне на отпадъци се отделят и много други вещества освен типичните за въглищата, включително опасните диоксини, фурани, тежки метали и др.

Слънце в мините

Държавните "Мини Марица-изток" са преките заплашени от новия зелен курс на ЕС, тъй като дейността им ще бъде засегната от спирането на ТЕЦ-овете, които потребяват въглищата им. Въпреки това има мерки, които мините могат да приложат, за да останат конкурентни по-дълго време, а и да не се налага да правят резки съкращения на служителите си. Едно такова решение е да се изградят соларни паркове върху старите рудници, които така или иначе не се използват за друго. Подобен ход би имал полза най-вече ако генерираната слънчева енергия се използва за собствени нужди, тъй като най-големият разход за дружеството е токът - около 100 млн. лв. на година.

Анализите сочат, че върху наличните терени могат да се изградят слънчеви централи със стотици мегавати мощност. В бъдеще пък, когато дейността на мините спадне, слънчевата енергия ще може да се продава на енергийната борса и съответно да генерира приходи. А поддържането на панелите все пак ще осигури известна заетост.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Co-working, co-arting, co-teening 1 Co-working, co-arting, co-teening

Три споделени пространства, които променят Стара Загора

24 май 2020, 1821 прочитания

Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса Столичната община планира да отвори данните си за гражданите и бизнеса

Това е една от целите на зам.-кмета по дигитализация Владимир Данаилов

24 май 2020, 3529 прочитания

24 часа 7 дни
Бюлетин

Бюлетин "Енергетика"

Всяка седмица най-важното от енергийния сектор във вашата поща

 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Градове" Затваряне
Нафта в кръвта

Как старозагорският търговец на горива "Зара - Е" порасна от семейна фирма със силно присъствие в региона до шестия по големина на приходите бизнес в областта

Още от Капитал
Млякото и яйцата ще са след 30 минути на вратата ви

Заради коронавируса онлайн търговията с бързооборотни стоки преживява страхотен бум в цял свят

Мигът на електронните подписи

Георги Димитров, член на съвета на директорите на "Евротръст" пред "Капитал"

Чиновници в излишък

Държавната служба е желана заради сигурността по време на криза и гарантираната заплата

Магистрала без правила

"Хемус" вече се строи и планът на властта е да бъде готова след четири години. Цената обаче е заобикаляне на законите и непрозрачно харчене на милиарди левове

Шоуто трябва да продължи, но как

Пандемията промени значението и начина на работа на вечерните шоута, независимо дали говорим за Джон Оливър или Николаос Цитиридис

Чуваме ли се? А разбираме ли се?

Онлайн общуването срещу срещите на живо

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10