Моите шумни съседи
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Моите шумни съседи

Оказва се, че в София за шум не се наказва

Моите шумни съседи

Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София

Анина Сантова
13866 прочитания

Оказва се, че в София за шум не се наказва

© Юлия Лазарова


Темата накратко
 • Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София.
 • Домашните ремонти, строежите и всякакви подобни шумни дейности се оказват ненаказуеми.
 • Топката си разменят различни институции и в крайна сметка санкции за нарушителите няма

Няма кой да ти помогне. Това е краткият отговор на Теодора Митева за непрестанния шум от строящия се наблизо блок. Заради ограниченията от коронавируса през последните три месеца тя работи от дома си в столичния кв. "Витоша". С нея са и двете й деца, които допреди седмица нямаше как да посещават детски градини. А ударите с чук от полагането на арматурата буквално отнемат няколкото спокойни часа следобед, в които децата спят и може да се навакса с работата.

Строежите, звукът на бормашина в събота сутринта, който отбелязва началото на поредния ремонт в блока, лаят на кучето от отсрещния балкон, фойерверките за нечий рожден ден и т.н. Всички тези шумни проблеми бяха по-лесни за преглъщане в традиционно забързания начин на живот. Но след ограниченията заради коронавируса и оставането на хората по домовете им нещата рязко се промениха. Теодора, както и много други като нея, са подали редица жалби до различни институции - районни кметове, ДНСК, столичен инспекторат, полиция и какво ли още не. Но резултатът е нулев, а преписките се прехвърлят от едно ведомство на друго.

Проблемът се оказва оплетената нормативна уредба, разпокъсаните правомощия и многото замесени контролни органи. Заради това в крайна сметка в София няма как да се налагат санкции заради шума.

Развален телефон

Районните общини са едни от първите, които усещат проблема. Константин Павлов - Комитата, който е кмет на "Лозенец", забелязва, че след обявяването на извънредното положение оплакванията от шум са зачестили. "Драстично се увеличиха сигналите за шум между 14 и 16 часа, от домашни ремонти и от строителни площадки извън сградата. Строителството и домашните ремонти на практика продължаваха през цялото време на ограничителните мерки", коментира той пред "Капитал".

Търсейки как да помогне обаче, разбира, че администрацията в голяма степен е с вързани ръце заради обърканите нормативни актове и ролята ѝ на посредник. Така например, ако някой гражданин сигнализира, че в съседство се прави шумен домашен ремонт, служители на администрацията отиват на място, за да проверят законността на извършваните действия и само ако бъдат допуснати в имота и установят нарушение, съставят констативен протокол и изискват спиране на шумните дейности. После тази преписка се предава на компетентните органи - Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), Контрол по строителството на Столична община или Столичен инспекторат. И тук свършват правомощията на районната администрация. Ако пък не им се отвори вратата - всичко приключва на момента.

Гражданите обаче очакват много повече - изпращат оплаквания от шумни домашни партита, заря, кучешки лай или шум от сметоизвозващи машини в малките часове на нощта. "Партитата обикновено се случват вечерно време и там единствено полицията взема отношение. Когато получаваме такива сигнали, ги препращаме към тях. За кучешкия лай няма какво да направим. А за шумното сметосъбиране в малките часове на нощта можем само да помолим за по-честа промяна на графика, тъй като през деня машините предизвикват задръствания. Тук решението е единствено с подмяна на техниката", казва Комитата.

Много шум и накрая нищо

Според Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община всъщност общинският съвет може да определя единствено какви да са изискванията за шума, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради. Контролът пък се осъществява от районния кмет или Столичния инспекторат. Не е ясно обаче какво може да се направи, когато например в жилищни и смесени зони някой реши да разбива бетон, да удря с чук, фрезова или бие със земекопни машини.

В наредбата доскоро е фигурирал член, който изисква забраната на подобни дейности в определен часови диапазон, но с решение на Върховния административен съд от март 2020 г. той е определен за нищожен. Като причина е посочено, че общинският съвет няма правомощието да регулира с наредби обществени отношения, които са уредени в закони и други нормативни актове с по-висок ранг. В случая това е Законът за защита от шума.

"При така съществуващата правна регламентация, законодателят по ясен и категоричен начин е установил, че в правомощията на органите на местното самоуправление е регулирането на шума, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради", посочват от Столичната община.

Затворен кръг

Абсурдното в случая е, че в закона е посочено, че компетентни контролни органи при шум от строежи в близост са именно кметовете на общини, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството или ДНСК. В разпоредбите пише още, че кметовете могат да упражняват контрол за спазване на правилата и нормите за изпълнение на строежите по отношение на шума, както и за изискванията в тихите зони и урбанизираните територии. На практика обаче това няма как да стане - служителите на районната администрация не разполагат с уреди за измерване на шума, нито пък могат да реагират в извънработно време (след 17 ч.).

Законът ги задължава в такива случаи да работят съвместно с регионалните органи на Министерството на здравеопазването. Това най-вероятно се дължи на факта, че Регионалната здравна инспекция е единствената институция, разполагаща с шумоизмервателна техника. В такъв случай обаче трябва да се постигне удивителен синхрон на работа между районната община и РЗИ. А това е не просто трудно, а направо невъзможно, особено когато става въпрос за бърза реакция, каквито в повечето случаи шумът налага.

Така в крайна сметка излиза, че шум не може да се доказва и следователно санкции за нарушителите няма. "Освен това актовете, съставени от санкциониращите органи, много лесно падат в съда именно поради неяснотите в нормативната база, свързани с констатирането на нарушението и съставянето на съответните протоколи. Процедурата едновременно е много тежка и лесно атакуема в съда", казва Комитата.

Строителите пък могат и да подават оплаквания срещу опитите на полицията да ги санкционира, а после самите протоколи от проверките пак отиват обратно в общината, където на практика остават висящи. Така в крайна сметка се получава един затворен кръг, при който се разменят документи, отчита се някаква дейност, но ефект липсва. Промяна също едва ли ще има, тъй като правният цикъл е затворен и промени не се планират. Това, разбира се, не работи в полза на гражданите, а единствено дава опора на администрацията, чието спокойствие, изглежда, е на първо място.

Темата накратко
 • Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София.
 • Домашните ремонти, строежите и всякакви подобни шумни дейности се оказват ненаказуеми.
 • Топката си разменят различни институции и в крайна сметка санкции за нарушителите няма

Няма кой да ти помогне. Това е краткият отговор на Теодора Митева за непрестанния шум от строящия се наблизо блок. Заради ограниченията от коронавируса през последните три месеца тя работи от дома си в столичния кв. "Витоша". С нея са и двете й деца, които допреди седмица нямаше как да посещават детски градини. А ударите с чук от полагането на арматурата буквално отнемат няколкото спокойни часа следобед, в които децата спят и може да се навакса с работата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  bba30550215 avatar :-|
  bba30550215

  Ходете на село! Там няма такива проблеми!

 • 2
  gun avatar :-|
  gun

  До коментар [#1] от "bba30550215":

  А съседа с банцига? И косачката? И сръбската музика от терасата?

 • Пльок

  Те полицаите и да дойдат, пак уж нищо не можели да направят
  Да не говорим за измерване на шум от съсед, който си кове мебели в 3 през нощта...

 • 4
  pjc50313869 avatar :-|
  pjc50313869

  До коментар [#1] от "bba30550215":

  Явно си от 'кореняците', веднага делиш на софиянци и селяни, а? Или просто си поредния селтак, пардон, гражданин, за когото спазването на наредбите на важи!

 • 5
  dida_nik avatar :-|
  dida_nik

  Колко лаконично е споменат кучешкият лай. Няма какво да се направи...а това е проблем - едно куче може да тормози цял блок или дори район, ако се отглежда в двор. И докато посред нощ строителите не строят, съседът не ремонтира, то кучето си лае. Но някак, умишлено или не, наредбите на столична община не считат това за нарушение.

 • 6
  iavorski avatar :-|
  iavorski

  До коментар [#5] от "dida_nik":

  А в Германия е описано колко време непрекъснато и в кои часове може да лае. И няма замерване. Звънят съседи, казват че лае, друг съсед потвърждава и си назад с доста евро


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Мечтата под Петрохан

Мечтата под Петрохан

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.