Моите шумни съседи

Оказва се, че в София за шум не се наказва

Моите шумни съседи

Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София

Анина Сантова
15755 прочитания

Оказва се, че в София за шум не се наказва

© Юлия Лазарова


Темата накратко
 • Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София.
 • Домашните ремонти, строежите и всякакви подобни шумни дейности се оказват ненаказуеми.
 • Топката си разменят различни институции и в крайна сметка санкции за нарушителите няма

Няма кой да ти помогне. Това е краткият отговор на Теодора Митева за непрестанния шум от строящия се наблизо блок. Заради ограниченията от коронавируса през последните три месеца тя работи от дома си в столичния кв. "Витоша". С нея са и двете й деца, които допреди седмица нямаше как да посещават детски градини. А ударите с чук от полагането на арматурата буквално отнемат няколкото спокойни часа следобед, в които децата спят и може да се навакса с работата.

Строежите, звукът на бормашина в събота сутринта, който отбелязва началото на поредния ремонт в блока, лаят на кучето от отсрещния балкон, фойерверките за нечий рожден ден и т.н. Всички тези шумни проблеми бяха по-лесни за преглъщане в традиционно забързания начин на живот. Но след ограниченията заради коронавируса и оставането на хората по домовете им нещата рязко се промениха. Теодора, както и много други като нея, са подали редица жалби до различни институции - районни кметове, ДНСК, столичен инспекторат, полиция и какво ли още не. Но резултатът е нулев, а преписките се прехвърлят от едно ведомство на друго.

Проблемът се оказва оплетената нормативна уредба, разпокъсаните правомощия и многото замесени контролни органи. Заради това в крайна сметка в София няма как да се налагат санкции заради шума.

Развален телефон

Районните общини са едни от първите, които усещат проблема. Константин Павлов - Комитата, който е кмет на "Лозенец", забелязва, че след обявяването на извънредното положение оплакванията от шум са зачестили. "Драстично се увеличиха сигналите за шум между 14 и 16 часа, от домашни ремонти и от строителни площадки извън сградата. Строителството и домашните ремонти на практика продължаваха през цялото време на ограничителните мерки", коментира той пред "Капитал".

Търсейки как да помогне обаче, разбира, че администрацията в голяма степен е с вързани ръце заради обърканите нормативни актове и ролята ѝ на посредник. Така например, ако някой гражданин сигнализира, че в съседство се прави шумен домашен ремонт, служители на администрацията отиват на място, за да проверят законността на извършваните действия и само ако бъдат допуснати в имота и установят нарушение, съставят констативен протокол и изискват спиране на шумните дейности. После тази преписка се предава на компетентните органи - Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК), Контрол по строителството на Столична община или Столичен инспекторат. И тук свършват правомощията на районната администрация. Ако пък не им се отвори вратата - всичко приключва на момента.

Гражданите обаче очакват много повече - изпращат оплаквания от шумни домашни партита, заря, кучешки лай или шум от сметоизвозващи машини в малките часове на нощта. "Партитата обикновено се случват вечерно време и там единствено полицията взема отношение. Когато получаваме такива сигнали, ги препращаме към тях. За кучешкия лай няма какво да направим. А за шумното сметосъбиране в малките часове на нощта можем само да помолим за по-честа промяна на графика, тъй като през деня машините предизвикват задръствания. Тук решението е единствено с подмяна на техниката", казва Комитата.

Много шум и накрая нищо

Според Наредбата за обществения ред на територията на Столичната община всъщност общинският съвет може да определя единствено какви да са изискванията за шума, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради. Контролът пък се осъществява от районния кмет или Столичния инспекторат. Не е ясно обаче какво може да се направи, когато например в жилищни и смесени зони някой реши да разбива бетон, да удря с чук, фрезова или бие със земекопни машини.

В наредбата доскоро е фигурирал член, който изисква забраната на подобни дейности в определен часови диапазон, но с решение на Върховния административен съд от март 2020 г. той е определен за нищожен. Като причина е посочено, че общинският съвет няма правомощието да регулира с наредби обществени отношения, които са уредени в закони и други нормативни актове с по-висок ранг. В случая това е Законът за защита от шума.

"При така съществуващата правна регламентация, законодателят по ясен и категоричен начин е установил, че в правомощията на органите на местното самоуправление е регулирането на шума, предизвикан от домашни дейности и от съседи в жилищни сгради", посочват от Столичната община.

Затворен кръг

Абсурдното в случая е, че в закона е посочено, че компетентни контролни органи при шум от строежи в близост са именно кметовете на общини, както и министърът на регионалното развитие и благоустройството или ДНСК. В разпоредбите пише още, че кметовете могат да упражняват контрол за спазване на правилата и нормите за изпълнение на строежите по отношение на шума, както и за изискванията в тихите зони и урбанизираните територии. На практика обаче това няма как да стане - служителите на районната администрация не разполагат с уреди за измерване на шума, нито пък могат да реагират в извънработно време (след 17 ч.).

Законът ги задължава в такива случаи да работят съвместно с регионалните органи на Министерството на здравеопазването. Това най-вероятно се дължи на факта, че Регионалната здравна инспекция е единствената институция, разполагаща с шумоизмервателна техника. В такъв случай обаче трябва да се постигне удивителен синхрон на работа между районната община и РЗИ. А това е не просто трудно, а направо невъзможно, особено когато става въпрос за бърза реакция, каквито в повечето случаи шумът налага.

Така в крайна сметка излиза, че шум не може да се доказва и следователно санкции за нарушителите няма. "Освен това актовете, съставени от санкциониращите органи, много лесно падат в съда именно поради неяснотите в нормативната база, свързани с констатирането на нарушението и съставянето на съответните протоколи. Процедурата едновременно е много тежка и лесно атакуема в съда", казва Комитата.

Строителите пък могат и да подават оплаквания срещу опитите на полицията да ги санкционира, а после самите протоколи от проверките пак отиват обратно в общината, където на практика остават висящи. Така в крайна сметка се получава един затворен кръг, при който се разменят документи, отчита се някаква дейност, но ефект липсва. Промяна също едва ли ще има, тъй като правният цикъл е затворен и промени не се планират. Това, разбира се, не работи в полза на гражданите, а единствено дава опора на администрацията, чието спокойствие, изглежда, е на първо място.

Темата накратко
 • Работата от вкъщи по време на карантината разкри дупка в нормативната уредба на София.
 • Домашните ремонти, строежите и всякакви подобни шумни дейности се оказват ненаказуеми.
 • Топката си разменят различни институции и в крайна сметка санкции за нарушителите няма

Няма кой да ти помогне. Това е краткият отговор на Теодора Митева за непрестанния шум от строящия се наблизо блок. Заради ограниченията от коронавируса през последните три месеца тя работи от дома си в столичния кв. "Витоша". С нея са и двете й деца, които допреди седмица нямаше как да посещават детски градини. А ударите с чук от полагането на арматурата буквално отнемат няколкото спокойни часа следобед, в които децата спят и може да се навакса с работата.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
mb-3
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  bba30550215 avatar :-|
  bba30550215

  Ходете на село! Там няма такива проблеми!

 • 2
  gun avatar :-|
  gun

  До коментар [#1] от "bba30550215":

  А съседа с банцига? И косачката? И сръбската музика от терасата?

 • Пльок

  Те полицаите и да дойдат, пак уж нищо не можели да направят
  Да не говорим за измерване на шум от съсед, който си кове мебели в 3 през нощта...

 • 4
  pjc50313869 avatar :-|
  pjc50313869

  До коментар [#1] от "bba30550215":

  Явно си от 'кореняците', веднага делиш на софиянци и селяни, а? Или просто си поредния селтак, пардон, гражданин, за когото спазването на наредбите на важи!

 • 5
  dida_nik avatar :-|
  dida_nik

  Колко лаконично е споменат кучешкият лай. Няма какво да се направи...а това е проблем - едно куче може да тормози цял блок или дори район, ако се отглежда в двор. И докато посред нощ строителите не строят, съседът не ремонтира, то кучето си лае. Но някак, умишлено или не, наредбите на столична община не считат това за нарушение.

 • 6
  iavorski avatar :-|
  iavorski

  До коментар [#5] от "dida_nik":

  А в Германия е описано колко време непрекъснато и в кои часове може да лае. И няма замерване. Звънят съседи, казват че лае, друг съсед потвърждава и си назад с доста евро


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал