Екзистенциалната криза на Североизтока

Какво ще прочетете в специалното издание "Капитал Градове: Варна"

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Варна и близкият Добрич си имат всичко - демографска сила, перспективни учебни заведения, сред които една от най-добрите математически гимназии в България, инициативни млади хора, които добавят стойност в местната икономика, корпоративни гиганти, концентрирани основно в Девня, плодородни почви и развито земеделие, добри показатели на пазара на труда, активен културен и социален живот и не на последно място - слънце и море.

Въпреки красивите багри на тази картина Североизтокът има и своите сериозни проблеми. Така например районът изостава по ръст на БВП на човек от населението, който е под средния за страната, а инвестиционната активност е по-ниска дори от тази в съседния Бургаски регион. Не липсват и предизвикателства, които касаят околната среда. Доскоро те бяха свързани с чистотата на въздуха, а след скъсването на тръбата с отходни води, която замърси Варненското езеро, фокусът се насочи към водите и постави големия въпрос за ефективността на управлението на ВиК сектора в двата града. В последните седмици пък гореща тема във Варна са некачественото строителство и ремонти на инфраструктура, която е под вода при всеки по-сериозен дъжд.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.