София и колите: Расте и се задръства

Кризата с колите в столицата е достигнала критична точка, която изисква спешни действия и формулирането на ясна политика в дългосрочен план

Темата накратко
  • Центърът за градска мобилност на София започва да глобява с до 200 лв. за неправилно паркиране в опит да подреди транспортния хаос в града.
  • Общината обещава да предложи нови паркинги в кварталите и по-добър градски транспорт, но все още не е ясно кога.
  • Кризата с колите в столицата е достигнала критична точка, която изисква спешни действия и формулирането на ясна политика в дългосрочен план.

От началото на ноември София обещава да стане нормален град. Столицата, която е последният голям град в Европа, в който няма ефективни и работещи глоби за неправилно паркиране, въвежда такива заедно със звено, което да ги налага. Глобите ще бъдат до 200 лв. и ще са за неправилно паркиране върху тротоари, трамвайни линии, зелени площи и други. Ще бъдат налагани (о, чудо) дори в отсъствието на шофьорите. Като признание за неефективността на столичния инспекторат тази дейност се отнема от ръцете им и се прехвърля на специално звено на Центъра за градска мобилност. Глобите директно ще постъпват в данъчното, което до голяма степен прави плащането им неизбежно - заради годишния технически преглед.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се