Пловдивските зони на растежа

В града се реализират няколко проекта за по-малки индустриални паркове, които целят да привлекат средни по размер български фирми

Около 70% от площите в парк "Марково" вече са продадени
Около 70% от площите в парк "Марково" вече са продадени
Около 70% от площите в парк "Марково" вече са продадени    ©  Надежда Чипева
Около 70% от площите в парк "Марково" вече са продадени    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Оформянето на Пловдив като сериозен индустриален център все още е далеч от крайната си точка. Потенциалът е голям и доказателство за него са не само множеството новопостроени в последните години заводи и развитието на Тракия икономическа зона. Сега инвестиционна скорост набират и по-малките индустриални паркове, които са привлекателни най-вече за средни по размер български логистични и производствени компании.

Две от тези зони - Индустриален парк (ИП) "Марково" и Логистично-индустриален парк (ЛИП) "Родопи", през тази година ще достигнат висока степен на завършеност - около 70% от площите на ИП "Марково" вече са продадени. Около 25% от ЛИП "Родопи" се застрояват. Двата парка се намират едва на десетина километра един от друг, но изглежда това не се отразява на конкурентоспособността им. Кое прави това място интересно за инвеститорите? Според Атанас Недевски - главен архитект на община Марица - има чисто икономическа логика в концентрацията на малки и средни инвеститори точно тук. "Винаги съм споделял разбирането си, че инвеститорите са доста плашливи "птици". Те не кацат, където не усещат, че могат да си свият гнездо и да инвестират в него своите капитали. В проучванията си те търсят съществуващи транспортни коридори, транспортни връзки, техническа инфраструктура. Общината Родопи е разположена южно от Пловдив. Тук минава околовръстното шосе на града, тук е и летището. Пет от изходните артерии на Пловдив се намират тук" , обяснява архитект Недевски.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.