Домът на туршията

Остъкленият на парче балкон е характерен за страните от Източна Европа. Най-вероятно пандемията и редицата локдауни няма да спрат десетилетния тренд

Жулиета излиза на балкона, за да види Ромео. "О, защо си ти, Ромео", вика тя отчаяно, но гласът ѝ е леко заглушен, защото идва зад трикамерна дограма. Да, остъклените балкони убиват романтиката, но пък дават допълнително място за буркани, хладилници, маси.

Не е нужно специално изследване, за да видите колко много хора в България са усвоили това кътче въздух, опаковали са го и то вече не служи за първоначалната си цел. Остъкляването на балкони и тераси не е типичен феномен само за Източна Европа. То има своите архитектурни правила, но тук никой не ги спазва така или иначе. Причините за затварянето на балкона са много - украинският режисьор Роман Блажан, увековечил тази практика във филм, отбелязва, че това е типичен феномен за страните от бившия съветски блок, като в тях се крие както повече изолация за апартамента, така и своеобразен бунт срещу системата.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове