Надстрояването на сградата на ул. "Шипка" 6 зависи от две "културни" институции

Собственикът - Съюзът на художниците, планира новият етаж от почти 800 кв. метра да осигури пари за ремонти за изложбените зони

Сградата на Съюза на художниците на ул. Шипка 6
Сградата на Съюза на художниците на ул. Шипка 6
Сградата на Съюза на художниците на ул. Шипка 6    ©  Цветелина Белутова
Сградата на Съюза на художниците на ул. Шипка 6    ©  Цветелина Белутова

Как се надстроява с допълнителен етаж офиси централна сграда в София, която носи белези на модернистичната архитектура? Този въпрос е актуален покрай инициативата на Съюза на българските художници, който е собственик на галерията на ул. "Шипка" 6, да задейства процедура за изменение на плана на имота. За строителния план се разбра миналата седмица, след като в район "Средец" беше публикувана заповедта на главния архитект, с която той одобрява изработването на нов план. Новината беше изненадваща, тъй като от СБХ не бяха представяли подобна идея в публичното пространство и не бяха казвали, че имат намерения за промяна във визията от архитектурния конкурс през 2014 г., от който не последва нищо.

Мълчанието на сдружението продължи и след като медиите съобщиха за готвения проект. Това, логично, роди страхове, че се прави тих опит да се наруши автентичния вид на сградата, която допреди 10 години е била държавна и е дарена на художниците с идеята да е само галерия. Опасението си гласно изрази и районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков, според който е нужна оценка на сградите от модернизма, с която инвеститорите да се съобразяват.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове