Драгалевци и Симеоново може най-сетне да имат канализация до края на 2023 г.

С голямо забавяне Столичната община обяви процедури за довършване на ВиК мрежите в няколко софийски района на обща стойност 114 млн. лв.

В столичния квартал Драгалевци няма нито един метър официално изградена канализация. В съседния Симеоново само една от всеки 10 къщи е свързана с мрежата за отпадни води. Подобно е положението в още редица квартали на София, като според официалния анализ на общината към момента около 24% от територията й, или около една четвърт от града, няма канализация. По-притеснителното е, че въпреки европейските милиони и икономическия подем през последните 10 години положението не се е променило съществено - през 2010 г. около 30% от столицата е била без канализация.

От началото на 2014 г. София имаше възможността да получи близо 400 млн. лв. от оперативна програма "Околна среда" точно за ВиК мрежи в тези проблемни райони. Администрацията обаче се провали с подготовката на проектите и сега ще разполага с много по-малко пари - около 140 млн. лв. Заради забавянето на процедурите пък теоретично има голяма опасност изпълнението на проектите да излезе извън сроковете на оперативната програма и съответно дори малкото европейски средства да не може да се усвоят.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове