🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бургас - топ дестинация за дигитални номади

Все повече компании работят от изнесени в черноморския град офиси

Бургас - топ дестинация за дигитални номади
Бургас - топ дестинация за дигитални номади
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Във време на пандемия от коронавирус служителите в ИТ и аутсорсинг сектора се насочиха към работа извън офисните пространства. За Бургас това се оказа предимство, тъй като градът предлага много възможности за работа, включително и на открито.

Засилващ се интерес към летни офиси

През изминалия сезон в инициативата за изнесени летни офиси се включиха доста нови компании. Това наложи бързо да създадем организация за нови офисни пространства, като освен в "Бизнес инкубатора" и лабораториите на Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации организирахме споделено работно пространство и в новия конгресен център. На разположение на екипите е общежитието на ИТ гимназията, но, разбира се, който желае, може сам да резервира апартамент, хотел или стая за гости в града. Освен екипите на "Вистеон електроникс", "Епам България", които в продължение на 4 години работят от Бургас, през изминалото лято в инициативата се включиха и "Крипто апс", "Го старт Ъп", "Глобал ексчейнч", "Флаштрейд", "Уондър студио". Интересът към изнесени офиси за предстоящия сезон е налице и вече имаме няколко заявки за предстоящия летен сезон.

Въпреки пандемията през 2020 г. в Бургас отвори свой офис германската компания "Региоком", която е един от водещите световни доставчици на услуги в сферата на ИТ и BPO. Там вече работят над 100 души. По време на пандемията свои бургаски екипи сформираха и A Data Pro и "Страйпс". A Data Pro е една от големите български компанията за изнесени бизнес процеси и аутсорсинг. От дружеството вече са наели 20 души от Бургас, основно софтуерни разработчици и бизнес анализатори с английски и немски език, които работят от вкъщи. Компанията обзавежда офис в новия конгресен център, като от края на месец май екипът ще премине в нормален режим на работа. Плановете за Бургас са до края на годината да бъдат наети още 30 души.

"Страйпс" е бързо развиваща се компания, която предлага разработка на софтуерни решения като услуга и консултации в областта на ИТ инфраструктура, управление на приложения и дигитална трансформация. В средата на май бургаският екип на "Страйпс" официално ще влезе в новия си офис.

Развитието на ИТ сектора в Бургас се подпомага и от големи компании като "Технологика", "МусалаСофт", "Скейлфокус", "Булпрос", We systems, "Фадата", IBA, Bulgarian Online Research, "Съдърланд глобал сървисес", които развиват успешно своите офиси в Бургас, релокират служители и участват активно в провеждане на събития и обучения.

"За да привлечем повече нови компании, продължаваме с инициативите, насочени към осигуряване на кадри за ИТ индустрията. За развитието на икономиката от значение е наличието на специалисти, готови да създават съвременни решения за оптимизиране на процесите и управлението", сподели кметът Димитър Николов.

Обучение по нова модерна ИТ специалност

Още през тази есен в Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас освен по професиите "Приложно програмиране" и "Програмно осигуряване" ще започне обучение в най-актуалната и търсена в цял свят специалност - "Програмиране на изкуствен интелект", която Министерството на образованието и науката одобри през тази година. Новата учебна дисциплина, свързана с високите технологии, е предложена и се реализира по идея на кмета Димитър Николов и е подкрепена от училищното настоятелство, двата бургаски университета и местния бизнес.

За целите на обучението по новата специалност е предвидено изграждането на специална лаборатория в новостроящия се корпус на гимназията по програмиране, а преподавателите ще преминат през квалификация в чужбина. В курса на обучение ще бъде включено учебно съдържание, налично в две от най-големите световни ИТ академии - Microsoft Academy и CISCO Academy. В него ще се изучават най-важните и широко разпространени програмни езици - C ++, Java, Lisp, Prolog, Python and R.

Завършилите "Програмиране на изкуствен интелект" ще създават решения за даване на прогнози за процеси, анализ и обработка на данни и създаване на приложения, които ще се самообучават и ще помагат на хората в ежедневието, както и в сложни процеси, свързани с вземане на решения.

Събития в новия конгресен център

През изминалата година традиционните за Бургас ИТ хакатони, конференции и обучения се адаптираха към "новото нормално" или се трансформираха в онлайн събития. Този процес е сложен и необичаен, но разкри нови възможности.

През миналото лято в партньорство с "Епам България" и "Мол Галерия" беше организирана високотехнологична конференция във формат "Кино на открито". Посетителите наблюдаваха лекциите от личните си автомобили. Правим организация за второ издание в края на май тази година.

Новият конгресен център на Бургас стана домакин на годишната конференция на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST). В конференцията взеха участие над 200 представители на най-големите технологични компании в България, местните власти и правителството. Годишната конференция на AIBEST е най-значимото събитие за индустрията на знанието в България и събира лидерите в сектора за стратегическа и задълбочена дискусия за развитието на аутсорсинга в България, а Бургас беше отличен за партньор с висок принос за развитие на технологичния бизнес.

В новия конгресен център се проведе и годишната среща на Българската асоциация на софтуерните компании. В нея се включиха около 100 мениджъри на компании, които обсъдиха проблемите на бранша и състоянието на индустрията. Събитието се проведе с подкрепата на "ИКТ клъстер - Бургас" и на него присъстваха представители на ИТ общността в града.