Промяната отвътре: иновативни проекти за нови тоалетни в 29 софийски училища

По програмата "София избира" са кандидатствали общо 73 училища, но бюджетът не стига. Целта е да се даде пример и да бъде удължена

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Чиста тоалетна с нужните принадлежности, зеленина, топли цветове, музика и стикери с послания. Това са част от идеите на деца от столични училища, които са включени в програмата "София избира" за ремонт и обновяване на училищни тоалетни. Миналата година проектът беше избран от софиянци за реализацията чрез т.нар. граждански бюджет на столицата в размер на 1.5 млн. лв с ДДС. Нуждата гражданите да се молят за съвременни и нормални тоалетни тогава повдигна въпроса доколко е адекватна иначе "модерната столица".

Хубавата новина е, че инициативата даде тласък нещата да се случат по-различно. Идеята не е просто да се усвоят едни пари за ремонт, а да се даде пример с иновативни и разчупени проекти, както и тази практика да се продължи. И може би най-важното е, че този път не общината е тази, която решава кое как да се прави, а хората - местната активна общност от родители, директори, както и самите деца. В тях ще е контролът.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се