Новият брой:
Правителство с ГЕРБ?

Шумен: Индустрията е тук, но качеството на живот изостава

Областта успява да привлича капитали и население и бележи успехи в индустриален план, а благоприятните демографски тенденции могат да се окажат бъдещ двигател на растежа

Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако отворите публикувания на електронната страница на община Шумен списък с почетни граждани, който се допълва от 1942 г. насам и в който фигурират близо 160 имена, измежду тях ще намерите само трима представители на реалния сектор. Вярно е, че бизнесът рядко се вълнува от титли, звания и грамоти, а и частна инициатива в България не е имало в повече от половината от този период. Но също така е вярно, че признанията и подкрепата от местните власти и общности не са пренебрежим фактор в условията на динамично развиващ се глобален свят, в който наличието на инвестиции, производства и услуги с висока добавена стойност е първостепенно условие за жизнеността на регионите.

Добрата новина е, че област Шумен успява да привлича капитали и население и бележи успехи в индустриален план. Размерът на местната икономика е нараснал над два пъти в рамките на 10 години, производството има 30% дял в общия брой на работните места при средно 22% за страната, а чуждестранните инвестиции са с изключително висок принос за развитието на сектора. Прогнозите пък са, че благоприятните демографски тенденции могат да се окажат бъдещ двигател на растежа.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар