🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Шумен: Индустрията е тук, но качеството на живот изостава

Областта успява да привлича капитали и население и бележи успехи в индустриален план, а благоприятните демографски тенденции могат да се окажат бъдещ двигател на растежа

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Ако отворите публикувания на електронната страница на община Шумен списък с почетни граждани, който се допълва от 1942 г. насам и в който фигурират близо 160 имена, измежду тях ще намерите само трима представители на реалния сектор. Вярно е, че бизнесът рядко се вълнува от титли, звания и грамоти, а и частна инициатива в България не е имало в повече от половината от този период. Но също така е вярно, че признанията и подкрепата от местните власти и общности не са пренебрежим фактор в условията на динамично развиващ се глобален свят, в който наличието на инвестиции, производства и услуги с висока добавена стойност е първостепенно условие за жизнеността на регионите.

Добрата новина е, че област Шумен успява да привлича капитали и население и бележи успехи в индустриален план. Размерът на местната икономика е нараснал над два пъти в рамките на 10 години, производството има 30% дял в общия брой на работните места при средно 22% за страната, а чуждестранните инвестиции са с изключително висок принос за развитието на сектора. Прогнозите пък са, че благоприятните демографски тенденции могат да се окажат бъдещ двигател на растежа.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.