София има пари, но вече няма избор къде да прави детски градини

Общината прави отчаяни ходове, защото досега не е отчуждавала терени и не може да усвои средствата от държавата на стойност 65 млн. лв.

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Въпросът със строителството на детски градини в София винаги е предизвиквал горещи дискусии. От едната страна са хилядите родители, които няма къде да запишат децата си, а от другата - кметът Йорданка Фандъкова (ГЕРБ), която от 12 години управлява столицата и винаги твърди, че изгражда нови сгради, а проблемът ще е решен "до две години".

През последните десет години обаче реално не беше направено нищо, за да бъдат отчуждени терени за детски градини и училища, с което някои ще бъдат загубени безвъзвратно - частниците вече имат правото да реализират инвестиционните си намерения. И затова, въпреки че получи десетки милиони от държавата, София не може да започне с изграждането на нови ясли и градини.

Последните действия на Фандъкова разкриват именно това. Кметът гордо обяви, че е намерила терени, на които ще строи нови детски градини. Но те са компромисни и, меко казано, неподходящи за целта. Единият е в "Манастирски ливади-изток", но не разполага с никакви условия и се намира точно на натоварената и изключително тясна улица "Луи Айер", а другият е на мястото на пазар "Подуяне", който за целта ще бъде заличен.

Пари има, терени и мисъл липсват

Истината е, че общината вече има достатъчно средства за строителството на детски градини, но не може да ги усвои, просто защото няма останали терени, върху които да строи. Другата причина са бавещите се процедури и липсата на готови проекти. Затова и сега усилията са насочени към "последни възможности".

Информация на Министерството на финансите от началото на месеца показа ясно това - макар и миналата година Столичната община да получи от държавата 65 млн. лв. за изграждането на детски градини, тя е усвоила едва 17 млн. лв. от тях досега. Останалите 74%, или 48 млн. лв., не са инвестирани, като за 13% от проектите все още няма обявена обществена поръчка. Надеждата е, че до края на годината ще бъдат усвоени още 28 млн. лв.

По принцип общината трябваше да инвестира тези средства в амбициозната си програма за изграждане на нови и разширяване на вече построени детски градини, приета миналата година, според която до 2023 г. трябваше да бъдат открити допълнителни 287 групи за близо 5000 деца. Но, изглежда, за пореден път това няма да се случи.

Вместо пазар...

Миналата седмица Столичният общински съвет прие отчаян ход по предложение на кмета да закрие пазар "Подуяне", за да може на негово място да бъде изградена детска градина за 8 групи. Причината - пазарът няма много клиенти, защото такива идват само уикенда, а сградният фонд е амортизиран. Освен това "от съществуващите 96 павилиона и маси отдадени под наем са едва 23 бр., или една четвърт. В бизнес плана на дружеството за т.г. не са предвидени инвестиции за обновяване на пазара", пише в доклада.

Това решение обаче със сигурност не е най-доброто - пазарът не изглежда добре и е губещ, но, от друга страна, защо трябва да се руши нещо, което има потенциал да бъде развито, за да се изгради друго на негово място?

С инвестиции пазарът би могъл да се възстанови и да се превърне в средище за търговия и култура, като се наблегне на историческата му стойност. София със сигурност трябва да помисли и върху визията на пазарите като цяло, защото в последните години по-скоро отблъскват, отколкото привличат, с няколко изключения.

Освен това важното за локацията на един пазар - да се намира на оживено място с много транспортни връзки, е съвсем обратно на изискванията за локацията на една забавачница, която трябва да бъде на безопасно място, далеч от трафика. Теренът е близо 5000 кв.м и се намира непосредствено до бул. "Данаил Николаев" и ул. "Васил Друмев". Така ще има опасения за качеството на атмосферния въздух и допълнителното натоварване на съществуващата инфраструктура.

Въпреки това в доклада пише, че "мнението на специалистите е, че теренът е подходящ за изграждане на нова детска градина". Дори е планирано бъдещето ѝ - детската градина евентуално да се захранва с електроенергия от фотоволтаични панели, така че да се намалят експлоатационните разходи.

Още един неудобен терен в "Манастирски ливади-изток"

Другият терен, който кметът Фандъкова заяви, че е осигурила за изграждане на детска градина, се намира в "Манастирски ливади-изток" - един от кварталите с най-голяма нужда от места за децата. На пръв поглед това е добро решение. Проблемът обаче е, че той изглежда доста неподходящ - състои се от три тесни имота на ул. "Луи Айер" - една от основните пътни артерии за квартала, която е тясна, без тротоари и осветление, но по нея минават автобус на градския транспорт.

Освен това в момента буквално върху ливада на 200 метра навътре в квартала от въпросното място се изгражда другата детска градина. Към нея обаче не водят улици и е изцяло заобиколена от частни терени. Районният кмет на "Триадица" Димитър Божилов е предложил да се придобият частните имоти, но засега няма яснота по този казус.

Защо сега

Остава и въпросът защо чак сега общината се е сетила, че "Софийски имоти" има подходящи терени за детски градини и иска да ги вземе в свои ръце.

"Намерила" ги била след години вдигане на рамене и мрънкане, че "терени няма". Оказало се, че общинското предприятие "Софийски имоти" ги е притежавало, но явно от толкова много #РаботаРаботаРабота преработилата ни се кметица не е имала време да ги пита", написаха във фейсбук по този повод от гражданската организация "Спаси София".

В "Манастирски ливади" реално има терени, които са подходящи за детски градини и училища, но проблемът е, че общината не ги отчуждава, твърди арх. Шишков, който е бивш главен архитект на район "Триадица".

"Има четири терена за детски градини в "Манастирски ливади", които стоят празни, никой не ги отчужди. Един се прави в момента, след като Фандъкова преговаря за него три години. А има един огромен терен, отреден за училище, в самото сърце на "Манастирски ливади", страхотен терен за тези цели. Но трябва да се отчужди, да си го платим и да направим училище за целите "Манастирски ливади", коментира той за "Капитал". По думите му планът на "Манастирски ливади" реално предвижда много места за социална инфраструктура, включително и поликлиника, но проблемът не е в него, а в това, че няма кой да ги реализира. В момента първото училище в "Манастирски ливади-запад" пък се прави на мястото на замразения строеж на резиденция "13 века България".

Още от Капитал