Варненският добър пример за временна архитектура

Кътът за наблюдение на "Алея Първа" в морската столица спечели множество награди от престижни конкурси

В проекта са търсени лекота и приемственост
В проекта са търсени лекота и приемственост    ©  Надежда Чипева
В проекта са търсени лекота и приемственост
В проекта са търсени лекота и приемственост    ©  Надежда Чипева
Статията е част от специалното издание от поредицата "Капитал Градове", посветено на Варна и Шумен. То излезе в печатен вариант през юни 2021 г.

Кът за наблюдение на морето до Северния плаж на Варна получава първата си архитектурна награда през 2018 г. Тя е награда на журито в конкурса на WhATA (българска платформа за архитектура) в категорията "Нормалност на годината".

"Смислени публични пространства напоследък се появяват твърде рядко. Площадчето е пауза в застройката, терасовидно слиза надолу и кадрира морето, правейки фин, аристократичен реверанс към шейсетарските сгради наоколо. Чувствителна намеса, без много шум и с уважение към средата около себе си. Защо печели? Защото е нагледна демонстрация какво може да бъде едно съвременно публично пространство. А в публичните пространства през последните години сме най-зле", са мотивите на журито. Следват специална награда в конкурса на Камара на архитектите в България (2019), отличие от конкурса за архитектура и дизайн от Югоизточна Европа Big SEE (2021), както и номинация за престижните награди за архитектура на Европейската комисия Mies van der Rohe (2021/2022).

Автори са арх. Георги Бачев и арх. Добрина Петкова от студио "Архис". Сред по-емблематичните им проекти са хотел и галерия "Графити" във Варна, жилищна сграда "Контраст" и др. "Занимаваме се с крайбрежната зона на Варна от доста отдавна. Имаше поредица от конкурси за нейното развитие, първите са от 2009 г. Благодарение на това наше участие наемателите (става въпрос за концесионерите на варненския плаж "Лазурен бряг 91" - бел. ред.) се обърнаха към нас за проекта", казва арх. Петкова. По думите й най-голямото предизвикателство е краткият срок за проектиране и изпълнение: "Тук, във Варна, всичко е сезонно. Месец май е крайният срок за всички строителни дейности за крайбрежни и туристически обекти." Площадът е проектиран и изпълнен в есенно-зимния сезон на 2017-2018 г. Преди това територията е един хаос от заведения и временни постройки, които се появяват и изчезват. "Задачата беше да решим проблема с тези структури, да изчистим мястото и да го подготвим във вид, в който да е приятно за ползване от всички хора", казва още арх. Петрова.

Завръщане към модернизма

Тя разказва, че екипът й е решил да възстанови функцията на пространството от 60-те години на миналия век - да има пауза за връзка между Морската градина и плажа, да има някакви леки структури тип перголи; празно пространство измежду всички заведения по плажа. В единия си край площадът контактува с бившите морски бани. Арх. Петкова посочва, че при възникването им през 20-те години на миналия век идеята е била самото плажуване да е малко по-скрито. "Бившите бани преграждат алеята, за да може плажуването да е по-дискретно. Тези концепции остаряват с времето и се стига до идеята всичко да се отвори към плажа. Лека-полека се получават такива пробиви", казва тя.

Арх. Бачев допълва, че през 60-те години на миналия век държавата решава да развива територията на бившите бани, но реализира само 20% от инициативата. Оттогава са елементите в стил модернизъм и движението "Баухаус". "Идеята беше да се съхрани каквото може от този период - като детайли и като елементи, и това, което правим, да е в духа на тази архитектура. Опитахме се да има някаква приемственост във визията - лекотата, белите линии и др. Има една вита стълба например на една от сградите - оригиналната е била стоманобетонна и е разрушена някъде 70 - 80-те години. Ние я възстановихме, като леко я модернизирахме и я направихме от метал, но запазихме визията й. Оригиналната стълба беше символ на някогашното заведение "Фарчето", казва арх. Бачев.

"Самото място е красиво заради морето и Морската градина, това допринася хората да го харесват. Ние просто го рамкирахме. Искам да отбележа, че това нещо има временен характер. За територията има Подробен устройствен план (който все още не е одобрен заради съдебни дела - бел. ред.), който планира други неща и друго развитие. Затова избрахме лека конструкция от метал. Съоръжението винаги може лесно да се трансформира или да се премахне, не се знае колко ще съществува. Освен това самото място е такова, че ползването на обектите има сезонен характер, всяка година е различно. Наемателите се сменят, заведенията се сменят, помещенията сменят функцията си. Цялата "Алея Първа" в момента няма статичен характер, развива се динамично, макар че няма нищо общо с това, което беше в началото на XXI век или в периода 2016-2017 г. Сега територията се успокои, шумните заведения са заменени от ресторанти. В момента във Варна има други места на интерес около Морска гара например, които привличат повече инвестиции", казва още арх. Петкова.