София търси нови директори на всички общински "Пазари"

Обявени са конкурси за Пазари "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане", "Юг" по правилата на новия закон

Пазар "Димитър Петков".
Пазар "Димитър Петков".    ©  Юлия Лазарова
Пазар "Димитър Петков".
Пазар "Димитър Петков".    ©  Юлия Лазарова

Всички пет общински пазари - "Север", "Запад", "Изток", "Възраждане", "Юг", са обявили конкурси за нови директори. Те ще бъдат проведени по новия Закон за публичните предприятия, който задължи всички държавни и общински фирми да правят конкурси за мениджъри и беше приет заради присъединяването към чакалнята на еврозоната. Резултатът дотук е обаче е, че в миналите конкурси за транспортните дружества на общината бяха преизбрани в голяма степен добре познатите стари директори, както и неуспели кадри на ГЕРБ.

Бъдещите шефове в общинските пазари ще бъдат номинирани от комисия, в която участват бившият директор на Центъра за градска мобилност (ЦГМ) Христиан Петров от ГЕРБ, както и още седем общински съветници от различни партии. Макар и законът да позволява броят на директорите да бъде увеличен до 5, ръководителите на петте общински дружества ще останат трима, защото не отговарят на критериите за числен състав и за финансов оборот.

Условията

Сегашните директори на пазарите са избирани през 2016 г., без публично да се знае кои са били кандидатите, на база на какви критерии са спечелили и пр. Така например стана ясно, че директорът на "Пазари Възраждане" Драгомир Димитров е съпруг на заместник-кмета на район "Възраждане" Татяна Димитрова. В "Пазари Изток" пък за директор беше избран Радослав Йончев Влахов, съпруг на заместник-кмета на район "Студентски" по това време Велина Белева-Влахова.

Сега едно от условията в критериите за избор на нови директори е кандидатите да не са съпрузи или роднина на управител в същото дружество. Изискват се висше образование, минимум пет години професионален опит; кандидатът да не е бил управител, член на управителен или контролен орган на дружество, за което има наказателно постановление за неизпълнение. Кандидатури могат да се подават до 14 септември.

В портфолиото на някои пазари влизат много квартални такива, в други по-скоро по-големи и централни пазари, които са по-малко. Управлението им е доста важно за града, защото те са част от неговия облик, могат да бъдат активни места и да изглеждат приветливо, особено ако запазят историческите си особености. По всичко личи обаче, че има и много проблеми. Така например общинският съвет реши да премахне пазар "Подуяне" (част от "Пазари Север), за да прави детска градина на негово място. Това се обясни с липсата на клиенти на пазара, както и че той работи само през уикенда.

Още от Капитал